Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Δεν είχα όμως σκεφτεί πως η χρήση αυτών των χημικών ουσιών
θα μπορούσε με τον καιρό να οδηγήσει και σε γενετικές αλλαγές… Δεν το είχα θεωρήσει
πιθανό κάτι τέτοιο…
Μία πρόσφατη έρευνα
που αφορούσε γάτες όμως, με έβγαλε από την πλάνη μου. Προσπαθώντας να βρουν γιατί κάποια από τα ζώα αυτά δεν ανταποκρίνονται θεραπευτικά σε ένα αντιθρομβωτικό φάρμακο (κλοπιδογρέλη) που τους χορηγούσαν για μία νόσο αρκετά συχνή στις γάτες που λέγεται "υπερτροφική καρδιομυοπάθεια", ερευνητές διαπίστωσαν πως το 20% των ζώων έχει μία μετάλλαξη στο DNA τους που κάνει τον οργανισμό τους να μην ανταποκρίνεται στο φάρμακο αυτό…Το 20% ανάμεσα στις γάτες δηλαδή έχει αναπτύξει ένα είδος αντίστασης στο φάρμακο αυτό…
Η έρευνα αφορούσε γάτες, αλλά δεν νομίζω πως στους ανθρώπους
τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Η πιθανότητα ανάπτυξης αντίστασης στα
φάρμακα δικαιολογεί πολύ καλά το γεγονός πως κάποιοι ανάμεσα στους ασθενείς
ανταποκρίνονται καλά στη χορήγηση ενός φαρμάκου ενώ άλλοι όχι…
Ο γονιδιακός έλεγχος θα μπορεί μελλοντικά να εξατομικεύει τις κτηνιατρικές θεραπείες, λένε οι πιο πάνω ερευνητές ώστε να είναι αυτές πολύ περισσότερο αποτελεσματικές. Πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί και στους ανθρώπους σιγά-σιγά. Αυτή είναι μία από τις καλές πλευρές της γενετικής, γιατί υπάρχουν και οι άσχημες πλευρές της που έχουμε συζητήσει σε προηγούμενες αναρτήσεις και θα ξανασυζητήσουμε στο μέλλον.
Είναι εντυπωσιακή πάντως η αντίδραση του οργανισμού! Αλλάζει αυτός τη λειτουργία του DNA του ώστε να αντισταθεί στην είσοδο χημικών ουσιών που εμείς του χορηγούμε... Σκεφθείτε λίγο τη σοφία και τη δύναμή του!
Οι γνώσεις μας στην ιατρική αλλάζουν με ταχύτητα αστραπής.
Το πρόβλημα είναι το κατά πόσον αυτές οι γνώσεις μεταφέρονται με την ίδια ταχύτητα
και στους γιατρούς…
Με αγάπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου