Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Χαλάρωση (41)

ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Με λίγη μουσική του Ραχμάνινωφ για πιάνο σας προτείνω σήμερα να κλείσετε τα μάτια και να χαλαρώσετε. Δεν πρέπει,  όπως έχουμε ξαναπεί, να ξεχνάτε να χαλαρώνετε  με σβυστή την τηλεόραση στις ώρες της ανάπαυσής σας, έστω και για πέντε ή δέκα λεπτά. Με απόλυτη ησυχία, ή με τη συνοδεία μιας ήρεμης μουσικής σαν αυτή που σας προτείνω σήμερα εδώ. 
Με αγάπη

 
                            

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ/ RAS (1)

Το RAS και οι λειτουργία του (1)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Προκειμένου να καταλάβετε καλά πώς παγιώνονται μέσα μας (από την εμβρυϊκή ακόμη ηλικία) συναισθήματα και αντιδράσεις που απορρέουν από αυτά, οι οποίες ελέγχουν τη ζωή μας,( lenahealth.­blogspot.­com/­2011/­09/­blog-­post.­html ) θα πρέπει να σας εξηγήσω κάποια πράγματα, που υπάρχουν  αναλυτικά γραμμένα στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ για όσους από εσάς δεν το έχετε διαβάσει.
Είναι γνώσεις που θα σας κάνουν να καταλάβετε πώς και γιατί η παιδική μας ηλικία με τις εμπειρίες της καθορίζει την συμπεριφορά μας μια ολόκληρη ζωή, ελέγχοντας τα συναισθήματα που οι διάφορες καταστάσεις της ζωής μας προκαλούν και μαζί με αυτά ελέγχοντας και τις αντιδράσεις μας, καθιστώντας μας έτσι πιόνια και όχι κυβερνήτες της ζωής μας. Συγχρόνως θα καταλάβετε με ποιόν τρόπο μπορεί κανείς επεμβαίνοντας με ειδικές ασκήσεις σε αυτές τις παλιές καταγραφές, να αλλάξει συμπεριφορές και αντιδράσεις, αλλάζοντας έτσι την πορεία της ζωής του.
Εκτός από την κληρονομικότητα λοιπόν, δύο ακόμη πράγματα ευθύνονται για όλα όσα πιο πάνω σας ανέφερα.    Τα άλφα-κύματα του εγκεφάλου και το RAS ( από τα αρχικά Reticular Activating System) που είναι μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου στο κάτω  μέρος του, λίγο πριν από την αρχή του νωτιαίου μυελού (εικ.κάτω δεξιά). 
Ας τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά:
Κύματα του εγκεφάλου:  Η λειτουργία του εγκεφάλου μας με τον ηλεκτρισμό  που παράγουν τα κύτταρά του, καταγράφεται στο χαρτί αν τοποθετηθούν ηλεκτρόδια στο κεφάλι μας, σαν μία σειρά από κυματομορφές. Το γνωστό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
Τα κύματα αυτά, χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με την συχνότητά τους. Την ταχύτητα δηλαδή με την οποία επαναλαμβάνονται.
Τα β - κύματα  (13 -30 Hz) είναι τα γρήγορα κύματα που καταγράφονται όταν είμαστε σε εγρήγορση, λειτουργεί ο αριστερός (λογικός) μας εγκέφαλος,  κάνουμε σκέψεις και παίρνουμε αποφάσεις.
Τα α -κύματα (8 – 13 Hz) είναι πιο αργά και είναι αυτά που καταγράφονται στον ελαφρύ ύπνο, στην φάση που βλέπουμε όνειρα αλλά και στην ύπνωση. Συνδέονται με τη λειτουργία κυρίως του δεξιού μας εγκεφάλου, που έχει σχέση με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
Τα θ -κύματα (4 – 8 Hz), ακόμη πιο αργά, είναι τα κύματα που καταγράφονται στον ύπνο, αλλά και στους παιδικούς εγκεφάλους μέχρι 5-6 ετών ακόμη και όταν τα παδιά είναι ξύπνια.
Τα δ -κύματα τέλος (0 - 4 Hz), είναι τα πολύ αργά κύματα που καταγράφονται στον βαθύ ύπνο.                                                                           
Έχει καταγραφεί μία ακόμη κατηγορία γρήγορων κυμάτων, τα γ –κύματα (40+ Hz) που εμφανίζονται κατά τη λήψη σοβαρών αποφάσεων, ο ρόλος τους όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί.
Το RAS τώρα είναι ένα μικρό τμήμα του εγκεφάλου, κοντά στην βάση του, που φαίνεται να λειτουργεί σαν πύλη στο υποσυνείδητο (έτσι τουλάχιστον πιστεύουμε έως τώρα). Το τμήμα αυτό ευθύνεται για την υπόστασή μας σαν ξεχωριστά άτομα,  καταγράφοντας από την γέννησή μας κάθε τι που μας αρέσει ή όχι, μας ευχαριστεί ή δυσαρεστεί, κάθε τι που έχει δηλαδή κάποια σημασία για εμάς.
Όλα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος προκειμένου  να ερεθίσουν  την ανάλογη περιοχή του εγκεφάλου  για να υπάρξει μία απάντηση σε αυτά, περνούν μέσα από το RAS. Και εκεί γίνεται κάποια επιλογή. Αν το ερέθισμα έχει κάποιο ενδιαφέρον για τον οργανισμό, το RAS του επιτρέπει την είσοδο. Αν όμως μέσα σε αυτό το τμήμα – φρουρό του εγκεφάλου μας υπάρχει ή έχει περάσει και έχει μπει στο υποσυνείδητο, κάποια ανάλογη πληροφορία από παλαιότερα, εκείνο απορρίπτει την νέα πληροφορία ως άχρηστη και δεν την αφήνει να ερεθίσει τον εγκέφαλό μας για να υπάρξει κάποια καινούργια αντίδραση.
Τον λόγο και τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής θα τα αναλύσουμε στην επόμενη συνάντησή μας όμως, για να μην σας κουράσω σήμερα περισσότερο.
Με αγάπη

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Το ξέρετε ότι....(18)

Τα φλαβονοειδή του κακάο σε ποσότητα 213-500 mgr/ημέρα μπορούν να κατεβάσουν περίπου 5 mm Hg την συστολική πίεση και περίπου 3 mm Hg την διαστολική;

Γι αυτό στην αγορά κυκλοφόρησαν τώρα φακελάκια που περιέχουν σε σκόνη εκχύλισμα κακάο που αναλογεί σε 350mg φλαβονοειδών για να το προσθέτει όποιος θέλει σε χυμούς ή τσάι..(αντιστοιχούν περίπου σε 750 mg σκόνης κακάο)

Πηγή: http://naturaldatabase.therapeuticresearch.com

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (7)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το θέμα της ενεργειακής εναρμόνισης για το οποίο τόσο συχνά σας μιλάω σε αυτή την ιστοσελίδα και το οποίο σας έχω εξηγήσει αναλυτικά και στο πρώτο μου βιβλίο («Πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ) γίνεται όλο και πιο επιτακτική ανάγκη όχι μόνον για την ατομική του καθενός μας υγεία και ευημερία αλλά και για την επιβίωση ολόκληρου του πλανήτη.
Έτσι το Αμερικανικό Ινστιτούτο  Heartmath (www.heartmath.org)  έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία μελέτης της  γήινης εναρμόνισης  (Global Coherence Monitoring Systems (GCM). Οι επιστήμονες που εργάζονται στο Ινστιτούτο αυτό αποφάσισαν να τοποθετήσουν 13 αισθητήρες (GCMS) σε στρατηγικά μοιρασμένα σημεία των πέντε ηπείρων, (Δεξ.Φωτογρ.) οι οποίοι θα μετρούν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της γης και θα προσπαθήσουν με αυτές τις πληροφορίες να αποδείξουν την υπόθεση πως το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της γης επηρεάζεται άμεσα από την ανθρώπινη εναρμόνιση, δηλαδή τα θετικά και τα αρνητικά ανθρώπινα συναισθήματα (αφού όπως έχουμε ξαναπεί αυτά επηρεάζουν άμεσα την εναρμόνιση της καρδιάς μας και μέσω αυτής την εναρμόνιση ολόκληρου του οργανισμού μας).
Έχουν ήδη τοποθετηθεί τρεις προς το παρόν τέτοιοι αισθητήρες. Ένας στο Boulder Creek, Calif, ένας άλλος στο Hofuf, Saudi Arabia και ο τελευταίος που τοποθετήθηκε πρόσφατα, βρίσκεται στο Firle, νότια του Λονδίνου. Στις φωτογραφίες που έχω αντιγράψει από την ιστοσελίδα του Heartmath.Inst. βλέπετε τους τεχνικούς που τοποθετούν αυτόν τον τελευταίο αισθητήρα  στη Βρετανία.
Έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα χρήματα για δύο ακόμη αισθητήρες, όπως διάβασα στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, για την Νέα Υόρκη και την Νέα Ζηλανδία και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα και για τους υπόλοιπους αισθητήρες. Τα χρήματα βλέπετε προέρχονται από συνδρομές εθελοντών προς το Ινστιτούτο και όχι από κονδύλια κρατικά. Ποιός περιμένει άλλωστε να δοθούν χρήματα για τέτοιους σκοπούς όταν ακόμη η προσωπική εναρμόνιση δεν διδάσκεται καν στις ιατρικές σχολές και τις σχολές ψυχολογίας; Ποιος ενδιαφέρεται για τις ενέργειες της γης εκτός από αυτές που έχουν σχέση με το χρήμα (πετρέλαιο, υγραέριο κ.λ.π.);
Δυστυχώς αυτό (το χρήμα) κυβερνάει τη ζωή μας εδώ και πολλά χρόνια, οδηγώντας τους ανθρώπους σε πολέμους και αλληλοσπαραγμούς. Πάντα αισιόδοξη όμως όπως είμαι, θέλω να ελπίζω πως ο αριθμός των εναρμονισμένων ανθρώπων στη γη θα φτάσει γρήγορα τον απαραίτητο αριθμό που χρειάζεται για να γίνει η ανατροπή (κρίσιμη μάζα) και να σωθεί ο πλανήτης  μας. Θα θελα πολύ να συμμεριστείτε την αισιοδοξία μου. Όσο πιο πολλοί είμαστε τόσο το καλύτερο…
Οι αισθητήρες λοιπόν που τοποθετεί το Heartmath.Inst. είναι εξοπλισμένοι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και συλλέγουν στοιχεία τα οποία στη συνέχεια θα αναλύσουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου ως προς:
·         Την πιθανότητα επίδρασης του μαγνητικού πεδίου της γης σε συλλογικές ανθρώπινες συμπεριφορές.
·         Την πιθανότητα να υπάρχει κάποιος ενεργητικός συντονισμός μεταξύ του μαγνητικού πεδίου της γης και των ρυθμών της λειτουργίας της καρδιάς και του εγκεφάλου των ανθρώπων.
·         Τον βαθμό που μαζικός ανθρώπινος συναισθηματικός συντονισμός που προέρχεται από μεγάλα γεγονότα που επηρεάζουν μεγάλες ανθρώπινες μάζες μπορεί να επηρεάσει το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της γης.
Είναι αυτή μία εκπληκτική πρωτοβουλία που αξίζει νομίζω να γίνει παγκόσμια γνωστή. Τέτοιες ενέργειες γεμίζουν τις καρδιές μας ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και για τα παιδιά μας επάνω σε τούτον τον πλανήτη.
Με αγάπη

Πηγή:

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (33)

        
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης έδειξαν πως ποτέ δεν είναι αργά να βελτιώσει κανείς την λειτουργία του εγκεφάλου του και ιδιαίτερα τη μνήμη του.
Ερευνητές μελέτησαν σε μία κοινότητα συνταξιούχων στην Αμερική, 115 άτομα ηλικίας άνω των 62 ετών που είχαν προβλήματα με την μνήμη τους, όχι όμως άνοια. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα άλλοι πήραν μέρος σε ένα πρόγραμμα προσπάθειας βελτίωσης της μνήμης (2 φορές την εβδομάδα επί 6 εβδομάδες) και άλλοι μπήκαν σε λίστα αναμονής για παρόμοιο πρόγραμμα και χρησίμεψαν σαν ομάδα σύγκρισης.
Το πρόγραμμα βελτίωσης της μνήμης που δημιουργήθηκε από τους γιατρούς  Dr. Small και  Dr. Miller περιελάμβανε ασκήσεις εγκεφάλου και οραματισμούς, εκπαίδευση σε μία υγιεινή διατροφή και στην αντιμετώπιση του στρες, φυσικές δραστηριότητες και κάποιες ασκήσεις μνήμης για εξάσκηση στο σπίτι.  
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Και μόνον 6 εβδομάδες τέτοιας εκπαίδευσης είναι αρκετές για να βελτιώσουν τόσο την μνήμη αλλά και την απομνημόνευση νέων πραγμάτων αυξάνοντας την αυτοεκτίμηση των ηλικιωμένων ατόμων δήλωσαν οι ερευνητές και προτείνουν να γίνει προσπάθεια να δημιουργηθούν τέτοια προγράμματα εκπαίδευσης σε ολόκληρη την χώρα.
Αυτά βέβαια για την Αμερική….  
Παρ ότι το να ασχοληθεί η κοινωνία μας με τους ηλικιωμένους φαντάζει…. εξωπραγματικό, όταν δεν μπορεί ακόμη να ασχοληθεί αυτή με την σωστή εκπαίδευση των νέων της, επάνω στους οποίους βασίζεται η διατήρηση αυτού του πλανήτη, εγώ θέλω να σας θυμίσω με την ευκαιρία αυτού του άρθρου, τις συμβουλές αντιμετώπισης του στρες που σας έχω δώσει στο βιβλίο μου (Πώς να νικήσετε το στρες, Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ) και που συνεχίζω να σας δίνω καθημερινά σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Δεν είναι καθόλου διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για την βελτίωση της μνήμης στην έρευνά τους.
Το συμπέρασμα είναι πως ποτέ δεν είναι αργά για βοηθήσετε τον εαυτό σας και την υγεία σας. Κάντε την προσπάθεια σε όποια ηλικία και εάν είστε. Τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσουν.
Με αγάπη




Πηγή: Am J Geriatr Psychiatry. Published online July 14, 2011. Abstract

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/.Αν.-Φθιν. (21)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μαόνια (άνοιξη) 
Ιακωβίνια
Δεν έχει ρίξει σταγόνα βροχή τους τελευταίους μήνες ο ουρανός της Κέρκυρας και αυτό κάνει τον κήπο μου αυτή την εποχή να είναι διαφορετικός από τους αντίστοιχους μήνες  προηγούμενων  χρόνων. Το φθινόπωρο είναι ξέρετε μία δεύτερη άνοιξη για τους κήπους. Τα περισσότερα από τα λουλούδια της άνοιξης ανθίζουν άλλη μια φορά τώρα αποχαιρετώντας το καλοκαίρι, πριν χάσουν τα φύλλα τους και κοιμηθούν  περιμένοντας να περάσει ο χειμώνας. Τα τριαντάφυλλα που άλλοτε βρισκόντουσαν στην δεύτερη ανθοφορία τους τέτοια εποχή, εφέτος μόλις που άρχισαν να ανθίζουν  στον κήπο μου και τα λουλούδια τους είναι λίγα, μικρά και ασθενικά. Οι ιακωβίνιες άρχισαν να ανθίζουν ξανά  και αυτές με τα μεγάλα ροζ λουλούδια τους, αν και είναι γεμάτες φύλλα καμένα από τον δυνατό ήλιο. 
<><><><>
Μαόνια (καλοκαίρι)
Θυμόσαστε την μαόνια μου με τις εκπληκτικές κίτρινες φλογάτες ταξιανθίες της  που σας είχα φωτογραφίσει στο τέλος του προηγούμενου χειμώνα; Δείτε την τωρινή της εμφάνιση καθώς στέκεται γεμάτη σπόρους έτοιμη να πολλαπλασιαστεί. Σε αυτή την φάση μπορείτε να κλαδέψετε το φυτό εάν θέλετε να μειώσετε το μέγεθός του. Φορέστε χοντρά γάντια γιατί το φυτό έχει αγκάθια στα φύλλα του και κόψτε τα κλαδιά σε όποιο μήκος εσείς επιθυμείτε. Υπολογίστε πως από το σημείο της κοπής, τα κλαδιά θα μεγαλώσουν περίπου 20-25 πόντους μέχρι να βγάλουν τα καινούργια λουλούδια τους.  
<><><><>
Φετζόγια (λουλούδι)
Φετζόγια
Έναν ακόμη ενδιαφέροντα θάμνο του κήπου θα ήθελα να σας συστήσω σήμερα. Την φετζόγια. Δεν θυμάμαι να σας έχω μιλήσει παλαιότερα για αυτήν. Τον θάμνο αυτό θα τον έχετε συναντήσει συχνά γύρω σας σε διάφορους δημόσιους κήπους και παρτέρια, ίσως όμως να μην τον έχετε προσέξει. Όταν ανθίζει την άνοιξη, τα λουλούδια του είναι μικρά αλλά πολύ ενδιαφέροντα αν τα κοιτάξετε από κοντά. Τον χειμώνα, αυτά τα λουλουδάκια μετατρέπονται σε πράσινους πολύ γλυκούς και αρωματικούς καρπούς με μέγεθος που θυμίζει δαμάσκηνο. Τρώγονται πολύ ευχάριστα και γίνονται και πολύ νόστιμη μαρμελάδα. Θα σας τους φωτογραφίσω όταν θα έχουν μεγαλώσει αρκετά.   
Αιτίες για καθημερινή άσκηση, δίνει πάντως σε κάθε εποχή ο κήπος, ανεξάρτητα από τις ορέξεις του ….ουρανού. Το καθάρισμα των παρτεριών από τα ζιζάνια είναι, όπως έχουμε ξαναπεί, ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκήσει κανείς τα γόνατα, τους μηρούς και τις γάμπες του με την εναλλαγή της όρθιας θέσης με το βαθύ κάθισμα (μην ξεχνιέστε και σκύβετε για να κάνετε αυτή την δουλειά, γιατί θα βλάψετε την μέση σας). Ενώ το κλάδεμα των θάμνων και των αναρριχόμενων φυτών (τριανταφυλλιές, γλυτσίνιες, βουκαμβίλιες κ.α) όπως και των μικρών δέντρων, και η μεταφορά των κομμένων κλαδιών, αποτελεί μία πολύ καλή άσκηση για τα χέρια αλλά και ολόκληρο το σώμα μας.
Η ευχαρίστηση δε που προσφέρει η ενατένιση του καθαρού και φροντισμένου κήπου είναι πραγματική τροφή για την ψυχή του ερασιτέχνη κηπουρού. Δεν συμφωνείτε φίλες και φίλοι ερασιτέχνες κηπουροί;

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Σοφά λόγια (35)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ .....
Αυτό που αφήνετε πίσω σας δεν είναι ότι έχει χαραχτεί επάνω σε πέτρινα μνημεία, αλλά ότι έχει υφανθεί μέσα στις ζωές των άλλων.


~ Περικλής~

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (8)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σας είχα υποσχεθεί μία εύκολη συνταγή με λάχανο ελάχιστα ψημένο, ώστε να διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του πριν λίγες ημέρες, όταν στην στήλη της υγιεινής διατροφής σας μιλούσα για τις ιδιότητες αυτού του λαχανικού.
Εδώ είμαι λοιπόν σήμερα με μία συνταγή παρμένη από την Κινέζικη κουζίνα πολύ εύκολη και γρήγορη, αλλά και πολύ υγιεινή χάρις όχι μόνον στο λάχανο αλλά και στα υπόλοιπα λαχανικά που περιέχει.
Επειδή όμως δεν έχω εμπιστοσύνη στις έτοιμες σάλτσες και σε ότι αυτές περιέχουν,  την γλυκόξινη αίσθηση της συνταγής την έδωσα στο φαγητό με μία γερή κουταλιά από τη δική μου πολύ υγιεινή μαρμελάδα από βανίλιες του κήπου μου που έφτιαξα πριν λίγο καιρό και όχι με την γνωστή έτοιμη γλυκόξινη σάλτσα που υπάρχει στα μαγαζιά με τρόφιμα ανατολικών χωρών. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε εσείς μαρμελάδα βερίκοκο ή όποια άλλη γλυκόξινη μαρμελάδα έχετε, αρκεί να μην έχει αυτή έντονο άρωμα φρούτου (όπως η φράουλα π.χ.). Δοκιμάζοντας τις αναλογίες μαρμελάδας – ξυδιού, μπορείτε να φέρετε τη γεύση του φαγητού στα γούστα σας. 
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και άλλα λαχανικά (κολοκυθάκια, μανιτάρια κ.λ.π.) ανάλογα με τα γούστα σας. 
ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Λαχανικά με ρύζι
¼ από ένα μέτριο κεφάλι λάχανου                             
2 καρώτα
Από 1 πράσινη, κόκκινη και κίτρινη πιπεριά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο (χτυπημένο με το μαχαίρι και ψιλοκομμένο)
6 κ.σ. λάδι
3 κ.σ. σόγια σως
2 κ.σ. γουρσεστερσάιρ σως (worcestershire sauce) υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ
2 κ.σ. ξύδι ρυζιού (θα το βρείτε όπου πωλούνται τρόφιμα ανατολικών χωρών)
1 κ.σ. (γεμάτη) μαρμελάδα της αρεσκείας σας
λίγο πιπέρι (αλάτι δεν χρειάζεται το φαγητό γιατί οι δύο σως είναι αλμυρές)
Κόβουμε σε λεπτές φέτες όλα τα λαχανικά μας (εικ. επάνω αριστερά). Το καρώτο είναι καλύτερα να το κόψετε σε λουρίδες με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες (πίλερ). 
Σε γουόκ ή βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και μαραίνουμε για λίγο μέσα τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπεριές και περιμένουμε να μαλακώσουν και αυτές λίγο (2-3 λεπτά). Τέλος ρίχνουμε το λάχανο και το καρώτο. Μαραίνουμε για 2-3 λεπτά και αυτά τα υλικά μας και στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύδι, τις δύο σως και τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το καπάκι στο γουόκ ή το τηγάνι, σβύνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να ψηθούν για λίγο ακόμη στον αχνό τους.
Σερβίρουμε επάνω σε βρασμένο και σουρωμένο λευκό ρύζι μπασμάτι.

* Μη μαγειρέψετε πολλή ώρα τα λαχανικά σας. Πρέπει να μείνουν τραγανά για να κρατούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Αν θέλετε να αυξήσετε τις πρωτείνες του γεύματος, προσθέστε στα λαχανικά και μερικά ψιλοκομμένα μανιτάρια.

Καλή σας όρεξη

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (5)

Θετικά συναισθήματα (1)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Στο τελευταίο αρθράκι της στήλης «Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική» είχα συστήσει να μένουμε συγκεντρωμένοι στο κέντρο της καρδιάς μας, αντλώντας από εκεί αγάπη και συμπόνια για όλους, προκειμένου να είμαστε υγιείς, αλλά και ευτυχείς.
Σίγουρα αυτό θα σας άφησε με πολλά ερωτηματικά, γι αυτό επανέρχομαι στο θέμα αναλυτικότερα σε ετούτη εδώ τη στήλη.
Οι θρησκείες όλου του κόσμου έχουν για κέντρο τους την αγάπη, αλλά και την συμπόνια και την ευγνωμοσύνη,  άσχετα αν αυτοί που τις εκμεταλλεύτηκαν  κάνοντάς τες ένα ακόμη είδος εξουσίας έκαναν αίσχη στο όνομα αυτής της αγάπης. Και τις θρησκείες τις ίδρυσαν φωτισμένοι, που σίγουρα ήξεραν τι έλεγαν.
Αυτά τα τρία θετικά συναισθήματα, όπως απέδειξε πια η επιστήμη στις μέρες μας, είναι εκείνα που κάνουν την καρδιά μας να λειτουργεί σε αρμονία (coherence) και να παρασύρει με το αρμονικό ηλεκτρομαγνητικό της πεδίο  όλες τις ενέργειες του οργανισμού μας σε εναρμόνιση, χαρίζοντάς μας υγεία αλλά και μία ευκολότερη χωρίς εμπόδια ζωή, κατά την δική μου ταπεινή άποψη.
Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο αυτό το τελευταίο, εάν πάψουμε να βλέπουμε το σώμα μας σαν ένα κομμάτι κρέας και σκεφθούμε πως είμαστε στην ουσία κόμβοι ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας μέσα σε ένα τεράστιο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που λέγεται «σύμπαν» θα καταλάβουμε ίσως ευκολότερα, πως όσο πιο αρμονικές είναι οι δικές μας ενέργειες τόσο πιο εύκολα και ομαλά κινούμαστε μέσα σε αυτό το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και διαγράφουμε ανεμπόδιστα την τροχιά που εκείνο έχει προγραμματίσει για εμάς σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες…
Νομίζω πως αυτό το τελευταίο θα πρέπει να έχει να κάνει και με τον σκοπό της ζωής μας. Αυτόν που πολλοί από εμάς ψάχνουν να βρουν πιστεύοντας πως αν τον πραγματοποιήσουν θα γίνουν ευτυχισμένοι.
Πιστεύω και εγώ πως αυτό είναι που χαρίζει την πραγματική ευτυχία. Το να ζει κανείς εκπληρώνοντας τον σκοπό για τον οποίο γεννήθηκε. Μόνο που εκτός από τα μεγάλα ταλέντα που δεν χρειάστηκε να ψάξουν να βρουν τον σκοπό αυτό της ζωής τους γιατί αυτός του αποκαλύφθηκε από πολύ νωρίς, όλοι εμείς οι υπόλοιποι απλοί καθημερινοί άνθρωποι δεν βρίσκουμε εύκολα τον σκοπό αυτό για τον οποίο γεννηθήκαμε σε ετούτο τον πλανήτη, για να νιώσουμε γεμάτοι και ευτυχείς. Παραπαίουμε έτσι, ψάχνοντας την ευτυχία άλλοι στον τζόγο, άλλοι στο αλκοόλ και τις ουσίες, άλλοι στο χρήμα τις πολυτέλειες και την εξουσία, άλλοι στο σεξ, χωρίς κανείς να νιώθει στην πραγματικότητα ευτυχής και ολοκληρωμένος.
Φταίει και η επιστήμη στο μπέρδεμα αυτό, με τα όσα -απολύτως λογικά και τεκμηριωμένα- μας γεμίζει το κεφάλι. Η επιστήμη στηρίζεται στη λογική, στο πείραμα και την απόδειξη. Ναι αλλά η λογική μας είναι πεπερασμένη…. Είναι χτισμένη επάνω σε μισές πληροφορίες που παίρνει ο εγκέφαλός μας από τον περιβάλλοντα κόσμο μέσα από τις πέντε αισθήσεις μας, που ξέρουμε τώρα πια πως είναι ατελείς. Δεν βλέπουμε την υπέρυθρη ή την υπεριώδη ακτινοβολία, ούτε ακούμε τους υπερήχους και όμως αυτά υπάρχουν γύρω μας, μαζί με τόσα άλλα που αδυνατούμε να αντιληφθούμε.
Για χρόνια πολλά έως τώρα η επιστήμη μας έπειθε πως η εξέλιξη της ζωής επάνω στον πλανήτη ήταν κάτι τυχαίο και πως το σώμα μας καθοδηγείται από τον εγκέφαλο και λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρομπότ. Η ίδια αυτή επιστήμη ευτυχώς στις μέρες μας έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και μέσα από την κβαντική φυσική οδηγεί τη γνώση μας σε άλλα μονοπάτια. Μονοπάτια που κάποιοι (Βούδας, Χριστός) εδώ και αρκετούς αιώνες είχαν ήδη περιγράψει με την σοφία που τους χάριζε μια ζωή με συνεχή ενατένιση του κέντρου της καρδιάς τους, μιας καρδιάς γεμάτης αγάπη για όλους και για όλα.
Οι σημερινοί άνθρωποι είμαστε πολύ πιο τυχεροί πιστεύω από τους παλαιότερους.  Βρισκόμαστε σε μια καμπή που η επιστήμη, χάρις στην κβαντική φυσική, πλησιάζει την φιλοσοφία και την μεταφυσική, πράγμα που κάνει ευκολότερα τα πράγματα για όσους ψάχνουν και διαβάζουν.
Έτσι όσα συζητάμε σε αυτές εδώ τις στήλες είναι επιστημονικά και τεκμηριωμένα και ας φαίνονται φιλοσοφικά η και μεταφυσικά πολλές φορές.
Είναι η επιστήμη λοιπόν που έρχεται τώρα να μας πει όσα οι θρησκείες λένε εδώ και αιώνες, πως η ειρήνη στον κόσμο επιτυγχάνεται μέσα από την προσωπική ειρήνη του καθενός και αυτή κατακτιέται με την συγκέντρωση στο κέντρο της καρδιάς μας όπου βαθιά κρύβονται τα συναισθήματα αγάπης και συμπόνιας. Μόνο που σε πολλούς ή μάλλον στους περισσότερους αυτά είναι καλά σκεπασμένα από επδράσεις πολλών εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων πριν ακόμη καλά-καλά γεννηθούμε. 
Συνεχίζεται

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (32)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για περισσότερο από έναν αιώνα έχουν χρησιμοποιηθεί μικρόβια και προϊόντα τους για την θεραπεία του καρκίνου. Μετά από παρατηρήσεις σε μεμονωμένους πάσχοντες που εμφάνισαν βελτίωση της νόσου όταν παρουσίασαν κάποια μικροβιακή λοίμωξη, δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια διάφορες χρήσεις μικροβίων σε καρκινοπαθείς, όπως το εμβόλιο της φυματίωσης, ή  μικρόβια όπως η λιστέρια,  η σαλμονέλλα κ.α. Τα πιο πάνω μικρόβια χρησιμοποιήθηκαν σαν όχημα μεταφοράς στους όγκους ανοσορυθμιστικών μορίων και φαρμάκων.
Πρόσφατα όμως η ερευνήτρια Aleksandra Kubiak, ανακοίνωσε μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη επάνω στο θέμα αυτό σε ένα συνέδριο γενικής Μικροβιολογίας που έγινε το περασμένο φθινόπωρο στο πανεπιστήμιο του Γιορκ στη Βρετανία.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και του Μάαστριχτ ανακάλυψαν ένα στέλεχος μη βλαπτικών βακτηρίων  που ζει στο έδαφος και που μπορεί να γίνει θανατηφόρο όχι για τους ανθρώπους, αλλά για τους καρκινικούς όγκους!...
Το βακτήριο αυτό είναι το Clostridium sporogenes.
Oι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όταν σπόροι αυτού του βακτηρίου δίνονται με την μορφή ένεσης σε καρκινοπαθείς ασθενείς, αυτοί μεγαλώνουν και αναπτύσσονται σε βακτήρια μόνον μέσα στους συμπαγείς όγκους, όπου παράγουν ένα ειδικό ένζυμο που ενεργοποιεί μία αντικαρκινική ουσία.
Οι ερευνητές, ενίσχυσαν το συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου Clostridium sporogenes με ένα γονίδιο που το κάνει να παράγει περισσότερη ποσότητα από αυτό το ειδικό ένζυμο, για να είναι αυτό πιο αποτελεσματικό.  Έτσι, ενίοντας στον ασθενή μία αντικαρκινική ουσία σε μία πρόδρομη μορφή (που δεν είναι βλαπτική για τα κύτταρα), όταν το φάρμακο φτάσει στην περιοχή του όγκου, ενεργοποιείται από το ειδικό ένζυμο των βακτηρίων που έχουν ήδη χορηγηθεί στον ασθενή και καταστρέφει τα κύτταρα του όγκου, χωρίς έτσι να βλάπτονται τα υγιή κύτταρα.
<><> <><> <><>
Clostridium sporogenes
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Nigel Minton στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα μικρόβια αυτά (clostridia) έχουν παρουσιαστεί στον πλανήτη πριν αυτός αποκτήσει μία ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο, γι αυτό μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται σε περιοχές με ελαττωμένο οξυγόνο, όπως είναι και το εσωτερικό των καρκινικών όγκων.
Αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε, είπε ο καθηγητής, για να καταστρέψουμε καρκινικούς όγκους, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανέπαφα.
Πρόσθεσε δε πως η νέα αυτή ανακάλυψη θα οδηγήσει σε απλές και ασφαλείς διαδικασίες αντιμετώπισης ενός μεγάλου αριθμού συμπαγών καρκινικών όγκων.
«Ελπίζουμε το στέλεχος αυτό που ανακαλύψαμε να χρησιμοποιηθεί σε κλινική δοκιμή το 2013 από τους Jan Theys και Philippe Lambin στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολανδία. Εάν το πείραμα έχει επιτυχία, θα οδηγήσει στη χρησιμοποίηση από εδώ και στο εξής αυτών των μικροβίων σαν θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση συμπαγών καρκινικών όγκων», είπε ο καθηγητής.
Πολύ ενθαρρυντικά τα νέα φίλες και φίλοι μου για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.
Εύχομαι το πείραμα να έχει το αίσιο τέλος που οι επιστήμονες ελπίζουν και περιμένουν.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Το ξέρετε ότι (17)



Κάθε ώρα που σπαταλάτε χαζεύοντας τηλεόραση μειώνει την ζωή σας κατά 22 λεπτά;
Αυτοί δηλαδή που παρακολουθούν τηλεόραση 6 ώρες την ημέρα κινδυνεύουν να πεθάνουν πέντε χρόνια νωρίτερα από άλλους που περνούν τις ώρες τους με διαφορετικές ασχολίες.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη ιατρική έρευνα. Και το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι τόσο η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει η τηλεόραση, όσο το ότι αναγκάζει όποιον την παρακολουθεί, να παραμένει ακίνητος.
Πηγή:


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Υγιεινή διατροφή (16)

Μ Π Ρ Ο Κ Ο Λ Ο
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μετά το λάχανο και τις εκπληκτικές του ιδιότητες για τις οποίες μιλήσαμε στην προηγούμενη συνάντησή μας σε αυτή την στήλη, σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα άλλο λαχανικό της ίδιας ομάδας (σταυρανθή ή ανθοκραμβοειδή), με παρόμοιες και ακόμη περισσότερες βοηθητικές για την υγεία μας ιδιότητες. Το μπρόκολο.  Για την ομάδα αυτή των λαχανικών γενικά, έχουμε μιλήσει και σε παλαιότερη κουβέντα μας. Μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο που αναφέρεται και στις αντικαρκινικές τους ιδιότητες κάνοντας κλικ στο  http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=3065717260369534300&postID=8886349362092468262 .
Σήμερα όμως θα επικεντρωθούμε στο μπρόκολο και στα όσα αναφέρονται γι αυτό σε μία έγκυρη στήλη διατροφής (http://whfoods.org/?utm_source=bulletin_click&utm_medium=email&utm_campaign=bulletin_email).
Το λαχανικό αυτό λοιπόν περιέχει φλαβονοειδή.  Αυτά είναι 6.000 περίπου διαφορετικές ουσίες που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά και δίνουν σε αυτά εκπληκτικές ιδιότητες που βοηθούν την υγεία μας, μεταξύ των οποίων μία από τις σημαντικότερες είναι και η προστασία της καρδιάς μας.
Το μπρόκολο όμως είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ένα φλαβονοειδές που λέγεται «καιμπφερόλη» (kaempferol) το οποίο, όπως έχει βρεθεί σε πρόσφατες έρευνες μειώνει τη δράση αλλεργιογόνων ουσιών στον οργανισμό. Αυτό κάνει το λαχανικό αυτό να θεωρείται ιδανική υποαλλεργική διατροφή.
 Περιέχει επίσης και οργανοθειώδη συστατικά, τα οποία βοηθούν μηχανισμούς αντιοξειδωτικούς καθώς και μηχανισμούς  αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Η ικανότητες αυτές του μπρόκολου ενισχύονται εάν το κόψουμε σε κομμάτια και το αφήσουμε λίγο να μείνει πριν το μαγειρέψουμε, γιατί με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται τα συστατικά αυτά και ενεργοποιούνται .
Πριν το μαγειρέψουμε δηλαδή, κόβουμε τα μπουκετάκια στη μέση ή στα τέσσερα με το μαχαίρι ανάλογα με το μέγεθός τους, τα ραντίζουμε με λίγο λεμόνι και τα αφήνουμε να μείνουν για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια τα μαγειρεύουμε στον ατμό για πέντε μόνον λεπτά, προκειμένου να μη χαθούν οι θεραπευτικές του ιδιότητες.
Τα κοτσάνια καθώς και τα φύλλα του μπρόκολου είναι καλό να καταναλώνονται επίσης γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.  Πρέπει όμως να καθαρίζουμε το εξωτερικό των κοτσανιών,  να τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 1-2 εκατοστών και να τα βάζουμε στη κατσαρόλα 2-3 λεπτά πριν από τα μπουκετάκια και τα φύλλα.  
Χρησιμοποιείστε φίλες και φίλοι μπρόκολο καθώς και όλα τα λαχανικά της ομάδας των σταυρανθών ή ανθοκραμβοειδών όσο πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα μπορείτε και μη ξεχνάτε ότι το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο είναι καλύτερα να το μαγειρεύετε πολύ λίγο και στον ατμό για να εκμεταλλεύεστε όλα τους τα οφέλη για την υγεία σας.
Με αγάπη

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημενη ιατρική (11)

Παράμενε στο κέντρο σου...(3 τελευταίο)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα με την απάντηση στην ερώτηση του προηγούμενου άρθρου αυτής της στήλης που ήταν «τι είναι αυτό που κάνει την καρδιά μας να λειτουργεί αρμονικά (σε συμφωνία, συνοχή, coherence) ώστε να οδηγείται σε ενεργειακή εναρμόνιση όλος μας ο οργανισμός;»
Τα θετικά συναισθήματα, είναι η απάντηση. Αγάπη, συμπόνια και ευγνωμοσύνη είναι τα κυριότερα συναισθήματα που οδηγούν σε εναρμόνιση τη καρδιά μας, όπως δείχνουν οι σύγχρονες έρευνες.(www.heartmath.org.)  
Φαίνεται πως σοφές συμβουλές όπως το «αγαπάτε αλλήλους» δεν δόθηκαν στο παρελθόν μόνον για κοινωνικούς λόγους αλλά και για το καλό της υγείας μας, παρ ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ειπωθεί από τους εκπροσώπους της εκκλησίας.
Τα συναισθήματα όμως προέρχονται από την αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα. Η ίδια κατάσταση που τον έναν μπορεί να τον απογοητεύει και να του προκαλεί απελπισία κάποιον άλλον μπορεί να τον δυναμώσει και να του προκαλέσει συναισθήματα θετικά, όπως ευχάριστα όνειρα για ένα καινούργιο πιο όμορφο μέλλον, ελπίδα και βεβαιότητα πως θα τα καταφέρει να κάνει κάτι καλύτερο κ.λ.π.
Έχει σημασία μεγάλη επομένως η αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα γιατί τα συναισθήματα που μας προκαλεί αυτή επηρεάζουν την εναρμόνιση (coherence) της καρδιάς μας και κατ επέκταση την εναρμόνιση όλου του οργανισμού μας όπως και την λειτουργία των γονιδίων μας σύμφωνα με την μοντέρνα βιολογία.(www.BruceLipton.com 
Τα γονίδια είναι κομμάτια του DNA μας, όπως έχουμε ξαναπεί, που περιέχουν μία πλήρη εντολή προς το κύτταρό μας για να πραγματοποιήσει αυτό κάποια λειτουργία του, όπως την παραγωγή πρωτεϊνών. Η λειτουργία αυτή των γονιδίων μας έχει περίπου 30.000 διαβαθμίσεις ή παραλλαγές, όπως ξέρουμε μέχρι τώρα. Ανάλογα με αυτές και με τους συνδυασμούς πολλών τέτοιων διαβαθμίσεων λειτουργίας διαφόρων γονιδίων που συμμετέχουν σε κάποια λειτουργία του κυττάρου, κάποιο οργανίδιο του κυττάρου μας κάνει μία εργασία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο η αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την λειτουργία των κυττάρων μας μέσω αλλαγής της λειτουργίας των γονιδίων μας και οδηγεί τις ενέργειές μας σε εναρμόνιση και τον οργανισμό μας σε υγεία (μέσω θετικών συναισθημάτων), ή τις ενέργειές μας σε αποδιοργάνωση και τον οργανισμό μας σε νόσο (μέσω αρνητικών συναισθημάτων).
Σημαντικότατη επομένως η αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα και τα συναισθήματα που αυτή μας προκαλεί για την υγεία και την ζωή μας γενικότερα, φίλες και φίλοι μου.
Αν θέλουμε να είμαστε υγιείς δηλαδή πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο... Είναι δική μας η επιλογή και μπορούμε να το καταφέρουμε με προσπάθεια και άσκηση. 
Είχα γράψει στην προηγούμενη πρόταση "με λίγη προσπάθεια και...." αλλά αποφάσισα να σβήσω την λέξη "λίγη" γιατί με όσα συμβαίνουν γύρω μας ξέρω πως χρειάζεται κανείς να προσπαθήσει πολύ για να διατηρήσει θετικά συναισθήματα. Υπάρχουν όμως φίλες και φίλοι μου τεχνικές και μέθοδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό, όπως σας έχω εξηγήσει στο βιβλίο μου (Πως να νικήσετε το στρες Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ) αλλά και σε αυτή την ιστοσελίδα στις στήλες "Διαχείριση συναισθημάτων" και "Ενεργειακή εναρμόνιση". Το νέο βιβλίο μου με πολλές τέτοιες ασκήσεις και οδηγίες θα είναι σύντομα, ελπίζω, στα χέρια σας, για να σας βοηθήσει ακόμη περισσότερο.  
Η σοφή συμβουλή του Ζεν "παράμενε στο κέντρο σου" λοιπόν, εκτός από την έννοια του να ζει κανείς το παρόν και να μην αναλώνεται σε υποθέσεις για ένα αβέβαιο μέλλον ή σε αναδρομές σε ένα τελειωμένο παρελθόν, έχει και άλλη μία έννοια: Το να παραμένει κανείς συνειδητά προσηλωμένος στο κέντρο της καρδιάς του, και να αντλεί από εκεί αγάπη και συμπόνια για όλους. 
Μεγάλο το θέμα αυτό, το καταλαβαίνω, και όχι εύκολο. Θα το συζητήσουμε ξανά και στην στήλη διαχείρισης συναισθημάτων. 
Προς το παρόν σας χαιρετάω με αγάπη.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Σοφά λόγια (34)

   ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ...    

Το μεγάλο πρόβλημα του κόσμου είναι ότι οι βλάκες είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση και οι έξυπνοι είναι γεμάτοι αμφιβολίες



           
~ΜΠΕΡΤΡΑΝΤ   ΡΑΣΕ~

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.