Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (1)

Μη παίρνετε τίποτα προσωπικά (1)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μία μικρή θεωρητική κουβέντα για τα «συναισθήματα» και το τι τα προκαλεί μέσα μας σκέφτηκα να κάνουμε σήμερα σε αυτή την στήλη αντί να σας δώσω έναν ακόμη οραματισμό διαχείρισης συναισθημάτων. Χρειάζεται και αυτό ξέρετε, γιατί δεν φτάνει να προσπαθεί κανείς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του πρακτικά με ασκήσεις. Λίγη θεωρητική ανάλυση του τι συμβαίνει μέσα μας και οδηγούμαστε σε όλη αυτό το συναισθηματικό παίδεμα που όχι μόνον βλάπτει τον οργανισμό μας αλλά χαλάει και την μαγεία της ζωής, βοηθάει πιστεύω να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και κάνει ευκολότερη την διαχείριση αυτών των συναισθημάτων.
Στα βιβλία του «Οι τέσσερες συμφωνίες» και η «Η πέμπτη συμφωνία» εκδ. διόπτρα, ο Μεξικανός γιατρός Δον Μιγκέλ Ρούιζ, αναλύοντας τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας των Τολτέκων προγόνων του, λέει πως είναι απαραίτητο στη ζωή μας εκτός των άλλων να μην παίρνουμε τίποτα προσωπικά. Πολλά από τα αρνητικά μας συναισθήματα προέρχονται από το ότι δεν έχουμε κάνει αυτή την συμφωνία με τη ζωή μας ή δεν την τηρούμε.
Δυστυχώς κανένας μας δεν γνωρίζει πραγματικά τον άλλο. Γνωρίζουμε την εικόνα που ο δικός μας νους έχει φτιάξει για τον άλλο. Αλλά είναι αυτή η πραγματική του εικόνα; Ακόμη και τα αγαπημένα μας πρόσωπα δεν τα ξέρουμε πραγματικά. Το μόνο που ξέρουμε γι αυτά είναι η εικόνα που εμείς έχουμε δημιουργήσει γι αυτά. Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι αισθάνονται βαθιά μέσα τους, τι σκέπτονται ή τι ονειρεύονται. Είναι επομένως πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τους άλλους και να καταλάβουν και αυτοί εμάς, γιατί ο καθένας ζει στον δικό του κόσμο, το δικό του όνειρο.
Όλοι πιστεύουμε, λέει ο συγγραφέας, πως είμαστε ο κύριος χαρακτήρας αυτού του έργου που λέγεται ζωή μας, και πως όλα τα άλλα περιστρέφονται γύρω από εμάς. Θέλουμε οι δεύτεροι χαρακτήρες να είναι κατά τις επιθυμίες μας, Αν κάποιος δεν συμμορφώνεται με τις απόψεις μας, πληγωνόμαστε. Παίρνουμε τα πάντα προσωπικά, ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τις απόψεις των άλλων. Τίποτα από ότι λένε, ή νομίζουν για εμάς δεν μας αφορά, γιατί είναι η δική τους άποψη, η δική τους ιστορία, φτιαγμένη από τον δικό τους νου. Η κατανόηση και η χρησιμοποίηση αυτής της συμφωνίας στη ζωή μας «μην παίρνετε τίποτα προσωπικά» λυτρώνει, μας χαρίζει την ελευθερία μας και μας γλυτώνει από πολλά αρνητικά συναισθήματα.
Ας πάψουμε να ρυθμίζουμε τη ζωή μας σύμφωνα με τις απόψεις των άλλων. Δυστυχώς αυτό μας έμαθαν από τα παιδικά μας χρόνια, γονείς, δάσκαλοι, κοινωνία. Ας το σταματήσουμε λοιπόν, όσο είναι καιρός. Το μόνο άτομο που θα πρέπει να ανησυχεί για την δική μας ιστορία είμαστε εμείς και αυτή η επίγνωση αλλάζει τα πάντα.
Η επίγνωση της αλήθειας , όπως λέει ο Δον Ρουίζ, είναι το πρώτο βήμα για την αυτοκυριαρχία. Καταλαβαίνοντας την αλήθεια, πως κάθε άνθρωπος ζει στον δικό του κόσμο, στην δική του ταινία, στο δικό του όνειρο, η συμφωνία αυτή με τη ζωή μας καθίσταται κοινή λογική «μην παίρνετε τίποτα προσωπικά». Γλυτώνετε έτσι από πολλά αρνητικά συναισθήματα, θα πρόσθετα εγώ, αφού αυτό είναι το θέμα της σημερινής μας κουβέντας.
  Συνεχίζεται

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Το ξέρετε ότι....(10)


Οι κάτοικοι των πόλεων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τους κατοίκους που ζουν στην εξοχή να πάθουν ψυχικά νοσήματα, όπως σχιζοφρένια, γιατί κάποια συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου τους αντιδρούν διαφορετικά στο κοινωνικό στρες;


Αυτό απέδειξε έρευνα σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας, καταρρίπτοντας για άλλη μια φορά τον μύθο πως όλα εξαρτώνται από την κληρονομικότητα (γονίδια). Οι ερευνητές λένε, πως ακόμη και τα πιο ισχυρά από τα γονίδια που έχουν βρεθεί να συνδέονται με τη σχιζοφρένεια ευθύνονται μόνον κατά 20% για την εμφάνισή της!
Σας έχω μιλήσει για την επιστήμη της Επιγενετικής στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες» που ασχολείται με τους παράγοντες της ζωής που επηρεάζουν τα γονίδιά μας. Μη το ξεχνάτε πως ο τρόπος της ζωής μας είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την κατάσταση του οργανισμού μας και όχι η κληρονομικότητα.
Πηγή: http://www.nature.com/news/2011/110622/full/474429a.html?WT.mc_id=TWT_NatureNews
 

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (8)

Λεμόνι αγάπη μου....
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Επειδή το θέμα του αδυνατίσματος ενδιαφέρει πολλούς και πολλές σκέφτηκα να συνεχίσω σήμερα τις διατροφικές συμβουλές μιλώντας σας για το λεμόνι και τις θαυματουργές του ιδιότητες.
Σας θυμίζω για άλλη μια φορά πως όσο πιο αλκαλικό το ph του σώματός μας τόσο καλύτερη η υγεία μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τον καρκίνο αλλά και την οστεοπόρωση, γιατί  ο οργανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει την οξύτητα και να ισορροπήσει το ph του, μετακινεί άλατα από τα κόκαλα, συμβάλλοντας έτσι στην οστεοπόρωση. Και μην ξεχνάτε πως όταν αυτή η οστική καταστροφή γίνεται στις γνάθους μας, οδηγεί μέσω ανάπτυξης μικροβίων  στο κενό που δημιουργείται εξ αιτίας της κάτω από τα ούλα μας, και στην πολύ γνωστή σε όλους ουλίτιδα με τις καταστροφικές της συνέπειες για την υγεία των δοντιών μας.
Το λεμόνι λοιπόν, αν και όξινο, προκαλεί αλκάλωση στον οργανισμό, όπως σας έχω ξαναπεί, γι αυτό και είναι πολύ σημαντική η χρήση  του στη διατροφή μας .
Είναι γνωστό επίσης πως τα λεμόνια προάγουν τον καθαρισμό του σώματος από χημικές και διατροφικές τοξίνες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας έτσι την αντιμετώπιση ιώσεων και γενικότερα την υγεία μας.
Η πηκτίνη που υπάρχει στη σάρκα του λεμονιού μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, το ίδιο κάνουν και οι ουσίες που περιέχονται στη φλούδα του (φλαβονοειδή).
Χρησιμοποιείστε λοιπόν το λεμόνι στην διατροφή σας (χυμό  φλούδα) όσο πιο συχνά μπορείτε.
1. Χυμός μισού λεμονιού σε  ένα ποτήρι νερό μαζί με μία κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα ή λίγο πιπέρι καγιέν (κόκκινο καυτερό) για όσους δεν αγαπούν τη γεύση της κανέλας, που πίνεται το πρωί σε άδειο στομάχι (τουλάχιστον 10 λεπτά πριν από το πρόγευμα), βοηθάει στο χάσιμο βάρους και την αποτοξίνωση, πολύ μάλιστα περισσότερο αν πιει κανείς περισσότερα τέτοια ποτήρια μέσα στο 24ωρο με άδειο στoμάχι (χρειάζεται βέβαια να συνυπολογίσει κανείς τις θερμίδες που παίρνει από το μέλι στις συνολικές θερμίδες που καταναλώνει μέσα στην ημέρα). Σε παλαιότερο άρθρο μου σας είχα συστήσει το ίδιο ρόφημα με οργανικό μηλόξυδο, μπορείτε όμως πολύ καλά να το αντικαταστήσετε αυτό με το λεμόνι.
2. Χυμός 5-6 λεμονιών σε ενάμισι λίτρο νερό που πίνεται κατά τη διάρκεια του 24ώρου είναι ικανός να προφυλάξει αυτούς που υποφέρουν από πέτρες ή άμμο στους νεφρούς τους από πιθανούς κολικούς, αλκαλοποιώντας τον οργανισμό. Σας το έχω ξαναπεί αυτό στη στήλη «ξέρετε ότι» αλλά αξίζει να σας το ξαναθυμίσω.
 Βάζετε λοιπόν χυμό λεμονιού στις σαλάτες  και το φαγητό σας αντί για ξύδι, όποτε χρειάζεστε ξινή γεύση  φίλες και φίλοι μου και συνηθίστε να στύβετε λίγο λεμόνι στο νερό που πίνετε, για να απολαμβάνετε τα οφέλη του όσο πιο συχνά μπορείτε. Χρησιμοποιείστε επίσης συχνά ξύσμα από τη φλούδα του σε σαλάτες και φαγητά σας. Εκτός από το ότι προσθέτει γεύση και άρωμα, βοηθάει και την υγεία σας. 
Με αγάπη

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Υγιεινή διατροφή (12)

Γράμμα σε μια φίλη που με ρώτησε πώς να αδυνατίσει
Δεν υπάρχουν θαύματα φίλη μου για να αδυνατίσεις. Εάν τρως πιο πολύ από ότι καις, θα παχαίνεις οπωσδήποτε. Για να χάσεις τώρα, θα χρειαστεί να πεινάσεις, ή ν ακουραστείς ή.... και τα δύο. Αυτή είναι η αλήθεια. Μόνο όταν πεινάς και αντί για τροφές που δίνουν θερμίδες καταναλώνεις τροφές χωρίς θερμίδες (αγγούρι, μαρούλι, καρώτο, νερό) βοηθάς τον οργανισμό σου να κάψει το δικό του λίπος, που έχει αθροίσει. Δέξου την αλήθεια και μη δέχεσαι να σε κοροϊδεύουν με ψεύτικες ελπίδες. Βοηθάει επίσης το να αυξήσεις  τις θερμίδες που καις, με το περπάτημα και τη γυμναστική.
Βοήθεια στην ευκολότερη καύση του λίπους τώρα, δίνουν αφενός το περπάτημα και η γυμναστική, αφετέρου από πλευράς διατροφής,το γκρέιπφρουτ (τρώγοντάς το πρωί νηστική, ή πίνοντας τον χυμό του) καθώς και το μέλι με την κανέλλα και το οργανικό μηλόξυδο. Σε προηγούμενα άρθρα στη στήλη της υγιεινής διατροφής έχω γράψει τα σχετικά. (http://lenahealth.blogspot.com/2011/04/45_25.html)
Επίσης αν αποφασίσεις να αδυνατίσεις, θα πρέπει να τρως κάθε τρεις ώρες περίπου κάτι για να βοηθήσεις τον μεταβολισμό σου να λειτουργεί καλά. Μπορείς να τρως εναλλάξ ένα φρούτο,  μία χούφτα ξηρούς καρπούς ανάλατους ή ένα κομματάκι 2 εκ.Χ 2εκ. μαύρη σοκολάτα (όταν νιώθεις την ανάγκη για κάτι γλυκό) και να πίνεις ένα τσάι πράσινο ή όποιο άλλο τσάι σου αρέσει ή νερό. 
Τέσσερες ακόμη σοφές συμβουλές βοηθούν στο αδυνάτισμα:
 - Να πίνεις ένα ποτήρι νερό και να τρως μία πράσινη σαλάτα απαραίτητα (με μία μόνο κουταλιά λάδι) πριν από το φαγητό σου.
- Να βάζεις μέσα σε ένα πιάτο οτιδήποτε άλλο πρόκειται να φας, ακόμη και τις ελιές και το τυρί, για να μην τσιμπολογάς από διάφορα πιάτα μπροστά σου, να συνειδητοποιείς την ποσότητα που τρως και να αποφασίσεις πως όταν αδειάσει το πιάτο σου θα έχεις τελειώσει το φαγητό σου.
- Να τρως ψωμί (1 φέτα το πολύ με κάθε σου γεύμα) και ζυμαρικά μόνον ολικής αλέσεως  και ρύζι αναποφλοίωτο.
- Να βάζετε 1-2 κουταλιές λάδι για κάθε μερίδα φαγητού που μαγειρεύετε στο σπίτι.
- Να αποφεύγεις να τρως κάθε τι που έχει  μέσα ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες και άσπρο αλεύρι, καθώς και τα διάφορα αναψυκτικά, ιδιαίτερα τα... light!... Αντί γι αυτά πίνε νερό ή φρέσκους χυμούς.
Με τους πιο πάνω κανόνες φίλη μου, θα αδυνατίζεις σταθερά και λίγο -λίγο και δεν θα ξαναπαχύνεις, γιατί δεν θα σου λείπει τίποτα, θα νιώθεις χορτάτη και δεν θα πέφτεις μετά τη δίαιτα και πάλι με βουλιμία στο φαγητό, όπως κάνουν συνήθως όλοι και όλες μετά από μία εξαντλητική περίοδο δίαιτας. Άλλωστε δεν πρέπει να βλέπει κανείς το αδυνάτισμα σαν μία προσφορά στην ομορφιά του, όπως γίνεται συνήθως, αλλά σαν μία προσφορά στην υγεία του.
Με αγάπη

Χαλάρωση (37)

ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ ......
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ένα ενδιαφέρον ντουέτο (πιάνο - βιολί) από την Νορβηγία θα ήθελα σήμερα να σας γνωρίσω. Είμαι βέβαιη πως η όμορφη ερμηνεία  τους θα σας ταξιδέψει και θα σας χαλαρώσει.
Με αγάπη
                               
                      ΧΧ

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Υγιεινές συνταγές/θαλασσινά (8)

Γειά σας φίλες και φίλοι μου
Άλλο ένα απλό, νοστιμότατο, υγιεινό και γρήγορο γεύμα έφτιαξα πριν λίγες ημέρες και σας το φωτογράφισα. Ελπίζω να το δοκιμάσετε και να σας αρέσει.
Υπάρχει βέβαια κάποιο πρόβλημα με αυτά τα ψάρια και τη μόλυνσή τους από βαρέα μέταλλα, ωστόσο αν δεν τα καταναλώνει κανείς συχνά δεν νομίζω πως κινδυνεύει από τίποτα. Είναι άλλωστε πολύ κουραστικό να τρώει μόνον σαρδέλλες και γαύρο, όποιος θέλει να φάει ψάρι. Η ευχαρίστηση από την γεύση είναι σημαντικό κομάτι υγείας, μέσα από τα θετικά συναισθήματα που δημιουργεί και αντιρροπεί κάπως τις όποιες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.
Η αλήθεια είναι πως η συμβουλή υγείας που ζητάει να τρώμε δύο φορές την εβδομάδα κάποιο από τα λιπαρά ψάρια τα πλούσια σε ω3 (έχουμε μιλήσει εκτενώς γι αυτά στη στήλη της υγιεινής διατροφής), τίνει να μην ευσταθεί, έτσι όπως μολύνονται συνεχώς όλο και περισσότερο οι θάλασσες γύρω μας.
Αλλά δεν πρέπει να μας γίνεται και εμμονή η ιδέα της υγιεινής διατροφής, γιατί τότε το στρες που το άγχος αυτό θα προκαλεί στον οργανισμό μας, θα μας βλάπτει και θα εξουδετερώνει τα ωφέλιμα αποτελέματα αυτής της διατροφής.
Μη ξεχνάμε το "παν μέτρον άριστον".

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ


Γλώσσα ή παγκάσιους με κιτρινόριζα και πουρέ από αρακά (για 2 άτομα)
2 ψάρια (φιλέτα)
Μίγμα μπαχαρικών: 1 κ.σ. κουρκουμά , 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας, 1 κ.γ. τριμμένο κόλιαντρο  και 1 κ.γ. αλάτι
1  πακέτο αρακά κατεψυγμένο (βιολογικό, κατά προτίμηση)
1  μέτριο κρεμμύδι
4-5 φύλλα λουίζας
1 κύβος λαχανικών (βιολογικός)
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Λαδώνουμε με 1 κ.σ. λάδι το κάθε ψάρι, τα πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και το αλάτι και τα τρίβουμε ελαφρά με τα χέρια μας να απορροφηθούν τα μπαχαρικά. Τα ψήνουμε σε αντικολλητικό σκεύος για 2-3' από κάθε μεριά.
Σε κατσαρόλα, σε 2 κ.σ. λάδι μαραίνουμε λίγο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τον αρακά, το κύβο λαχανικών, τα φύλλα της λουίζας και 1 ποτήρι νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Στη συνέχεια λιώνουμε το μίγμα στο μούλτι ή σε μπλέντερ και φτιάχνουμε έναν πουρέ.
Σερβίρουμε το ψάρι επάνω σε ένα στρώμα από πουρέ, πασπαλίζουμε με το ξύσμα και περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού.
Καλή σας όρεξη



Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (18)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Δεν πρόλαβα καλά-καλά να σας δείξω τους ωχροκίτρινους καπουτσίνους που είχαν πριν λίγο καιρό κυριεύσει τον κήπο, και το τοπίο άλλαξε και πάλι. Δεν γίνεται όμως να σας μιλάω κάθε μέρα για κηπουρική, όσο και αν βλέπω πως δείχνετε ιδιαίτερη προτίμηση στα άρθρα αυτής της στήλης. Όπως σας έχω ξαναπεί, ο ρόλος των άρθρων αυτής της στήλης είναι να σας προτρέπει να ασχοληθείτε με αυτό το χόμπι της κηπουρικής που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία σας, γιατί γυμνάζει το σώμα και γαληνεύει την ψυχή σας. Σας βοηθάει δηλαδή με δύο τρόπους να φθάσετε στην ενεργειακή σας εναρμόνιση. Δεν είναι όμως αυτός ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε την υγεία σας. Θα πρέπει να ασχοληθείτε λίγο και με τα υπόλοιπα, όσα τα άρθρα αυτού του μπλοκ σας συστήνουν. Ελπίζω να το κάνετε όλο και περισσότερο σιγά-σιγά.
Πριν λίγες μέρες λοιπόν καπουτσίνοι ωχροκίτρινοι περιτριγύριζαν ακόμη τόσο μερικά ροζ γεράνια όσο και κάποιες σπιραίες που άνθιζαν τον ίδιο καιρό σε χρώμα φούξια, σε ένα άλλο παρτέρι. Είναι πολύ ανθεκτικά ετούτα τα λουλούδια (οι καπουτσίνοι) και κρατούν ένα-δυό μήνες ανθισμένα. Στη συνέχεια οι σπόροι τους πέφτουν στο έδαφος και την επόμενη χρονιά ο κήπος γεμίζει και πάλι από την τόσο όμορφη παρουσία τους. Αυτοί οι σπόροι τους εάν τους κάνετε τουρσί, μπορούν να αντικαταστήσουν την κάπαρη, δεν θυμάμαι αν σας το έχω αυτό ξαναπεί.
Μόλις αυτοί άρχισαν να μαραίνονται, τους ξερίζωσα χωρίς τύψεις, ξέροντας πως ο κήπος είναι γεμάτος από τους σπόρους τους. Θα ξαναεμφανιστούν δηλαδή, πιστοί στο ραντεβού μας, και πάλι του χρόνου, σε διάφορες θέσεις στον κήπο, όπου εκείνοι βολεύονται καλύτερα.
Η όψη των παρτεριών άλλαξε τώρα, καθώς μεγάλες άσπρες μαργαρίτες άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία όπως βλέπετε. Είναι τώρα η δική τους εποχή. Ενώ στη πέργκολα που υπάρχει κοντά στην είσοδο του κήπου τα λουλούδια μιας ροζ αναρριχώμενης τριανταφυλλιάς  (σας την είχα δείξει σε προηγούμενο άρθρο) αντικαταστάθηκαν τώρα από ένα ανθισμένο μονό φούλι που φούντωσε και έκρυψε την κλαδεμένη τριανταφυλλιά, ενώ τα μικρά λευκά μοσχοβολιστά ανθάκια του γεμίζουν ευωδιά όλο τον κήπο.
Εδώ ίσως πρέπει να απαντήσω σε κάποιους φίλους που ρωτούν πότε κόβουμε τα λουλούδια της τριανταφυλλιάς. Όποτε θέλουμε, είναι η απάντηση, εάν πρόκειται να τα χαρίσουμε ή να στολίσουμε με αυτά κάποιο βάζο. Αν όμως μείνουν επάνω στο φυτό, πρέπει οπωσδήποτε να τα κόβουμε και μάλιστα με αρκετά μεγάλο μίσχο, όταν αυτά μαραθούν, για να διευκολύνουμε το φυτό να κάνει καινούργια. Κάνουμε δηλαδή με αυτό τον τρόπο, ένα ελαφρύ κλάδεμα.
Στον λαχανόκηπο τώρα, τα πάντα μεγαλώνουν, παρά τον αλευρώδη (πολύ μικρά λευκά έντομα που πετούν σαν σύννεφα και καταστρέφουν, απομυζώντας τα, τα φύλλα των λαχανικών) που έχει κυριεύσει όχι μόνον τον δικό μου αλλά όλους τους λαχανόκηπους στην Κέρκυρα. Ψέκασμα με σαπούνι και λίγο οινόπνευμα μέσα, καθώς και παγίδες με κόλλα πάνω  στις οποίες κολλούν τα έντομα που κρεμάω ανάμεσα στα λαχανικά μου, είναι τα μόνα μέσα με τα οποία εγώ πολεμάω αυτόν τον εχθρό. Παρ όλα αυτά όμως, το πρώτο αγγουράκι κόπηκε και έγινε σαλάτα στο πιάτο μου όπως βλέπετε, με τη συνοδεία λίγης αντράκλας (γλιστρίδας) που φυτρώνει σαν ζιζάνιο σε όλο τον κήπο. Σας φωτογράφισα ένα τέτοιο μικρό ζιζάνιο για να το δείτε όσοι δεν το γνωρίζετε. Χρησιμοποιείστε αυτό το χορταράκι στις σαλάτες σας, περιέχει αφενός μεν αυτά τα τόσο καλά για την υγεία μας  ω3 λιπαρά οξέα, αφετέρου κάνει το αίμα μας να πήζει δυσκολότερα, βοηθώντας έτσι να αποφεύγουμε τις θρομβώσεις (πουλιέται στις λαϊκές αγορές).
Και μη ξεχνάτε πως τα δικά σας αγγουράκια μπορείτε άφοβα (αφού δεν τα ραντίζετε με φάρμακα) να τα τρώτε με τη φλούδα, μετά από ένα καλό πλύσιμο, ώστε να μη χάνετε τα ωφέλιμα για τον οργανισμό σας συστατικά που βρίσκονται σε αυτήν.
Θα ήθελα όμως πριν κλείσω το άρθρο αυτό, να μοιραστώ μαζί σας μια εμπειρία μου. Πέρισυ και εφέτος, όπως σας έχω ξαναπεί, έβαλα στον κήπο κοπριά από φύκια αντί για ζωϊκή, πιστεύοντας πως είναι περισσότερο απαλλαγμένη απο τις ορμόνες και τα αντιβιοτικά που δίνονται στα ζώα. Πουλιούνται στο εμπόριο έτοιμα ξαλμυρισμένα φύκια, Ελληνικής προέλευσης συσκευασμένα σε σακιά. Την προηγούμενη χρονιά είχα αναμείξει την κοπριά αυτή στο χώμα όταν έσκαψα την άνοιξη και προετοίμασα τα παρτέρια που επρόκειτο να υποδεχθούν τα λαχανικά μου. Εφέτος όμως, πρόσθεσα επιπλέον μία γεμάτη χούφτα από την ίδια κοπριά στον κάθε λάκκο που φύτευα κάποιο λαχανικό, σκεπάζοντάς την με λίγο χώμα. Στη συνέχεια, κάθε 15-20 ημέρες, καθώς σκαλίζω τα αυλάκια που έχω ανοίξει για το πότισμα ανάμεσα στα λαχανικά και τα ξεχορταριάζω, προσθέτω και λίγη ακόμη κοπριά. Αυτή η περιποίηση έχει αποδόσει σπουδαίους καρπούς. Τα λαχανικά μου έχουν θεριέψει και αντέχουν τον αλευρώδη, δεν έχουν ακόμη εμφανίσει κανένα μύκητα και οι καρποί είναι πολλοί και μεγάλοι. Η περισσότερη αυτή λίπανση με τα φύκια είχε θεαματικά αποτελέσματα στον λαχανόκηπο. Έχετέ το υπ όψιν σας. 
Με αγάπη

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Σοφά λόγια (29)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ  ...     

Πολύ λίγα χρειάζονται για να φτιάξετε μια ευτυχισμένη ζωή. Τα έχετε όλα μέσα σας, βρίσκονται στον τρόπο που σκέφτεστε.


~Μάρκος  Αυρίλιος ~

Από το βιβλίο "Τhe road to happiness" των Mac Anderson και Bj Gallagher

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (27)


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Στον τόπο μας, όπως συμβαίνει συχνά, δεν υπακούμε στους νόμους, ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν ταιριάζουν με το κέφι μας !... Και επιπλέον δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε όπως αξίζει τους διπλανούς μας. Ζούμε, οδηγούμε  και κινούμαστε σαν να υπάρχουμε μόνον εμείς στον κόσμο…
Έτσι και το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στα περισσότερα κέντρα και καφενεία δεν εφαρμόζεται. Όλοι μιλούν για τα δικαιώματα των καπνιστών και την καταπίεσή τους. Υπήρξα βαριά καπνίστρια για πολλά χρόνια και τους καταλαβαίνω. Τα κατάφερα όμως και απαλλάχθηκα από αυτή την καταστροφική για τον οργανισμό και την τσέπη μου συνήθεια και μπορώ τώρα και αναγνωρίζω πως και οι άλλοι, οι μη καπνιστές δηλαδή, έχουν τα ίδια δικαιώματα. Έχουν δικαίωμα να γλεντούν, να χορεύουν ή να πίνουν τον καφέ τους σε μία όμορφη, καθαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Μία πρόσφατη σχετική ιατρική έρευνα που διάβασα μάλιστα, με προβλημάτισε ακόμη περισσότερο, σχετικά με το πιο πάνω ζήτημα. Σας την μεταφέρω ελπίζοντας να προβληματισθείτε και εσείς.
Το παθητικό  κάπνισμα, ακόμη και μέτριο, επιδρά σε κάποιους υποδοχείς στον εγκέφαλο (α4 β2 νικοτινικούς ακετυλχολινικούς υποδοχείς), πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τάση προς κάπνισμα και εθισμό στην νικοτίνη. Δυσκολία δηλαδή στην διακοπή του καπνίσματος.
Αυτό είναι το ενδιαφέρον συμπέρασμα της πρόσφατης ιατρικής έρευνας  που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 2 Μαΐου στο περιοδικό Archives of General Psychiatry.  Έχει πολλή σημασία το αποτέλεσμα αυτό της έρευνας, όχι μόνον για όλους τους παθητικούς καπνιστές, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά των καπνιστών όπως καταλαβαίνετε.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα των ερευνητών είναι πως το παθητικό κάπνισμα κάνει ακόμη και τους καπνιστές να θέλουν να καπνίσουν !.... Καπνιστές δηλαδή που βρίσκονται μέσα σε χώρο καπνιστών καπνίζουν περισσότερο απ’ ότι εάν βρισκόντουσαν κάπου αλλού και εθίζονται περισσότερο στην νικοτίνη, πράγμα που κάνει δυσκολότερη τη διακοπή του καπνίσματος.
Προβληματιστείτε λοιπόν φίλες και φίλοι μου
Με αγάπη  


Πηγή: Medscape Medical news /Psychiatry /Secondhand smoke may increase risk for nicotine addiction

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ενεργειακή εναρμόνιση-coherence- (2)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Την ενεργειακή σας εναρμόνιση (ή συμφωνία ή coherence) αποφάσισα να σας ξαναθυμίσω με το σημερινό μου άρθρο. Είμαι σχεδόν  βέβαιη πως ακόμη και όσοι από εσάς έχετε διαβάσει το βιβλίο μου («Πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ)) όπου υπάρχουν πολλές σχετικές πληροφορίες, δεν θα έχετε αποφασίσει να ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα αυτό.
Είναι ένα θέμα το οποίο, δυστυχώς,  η παγκόσμια  ιατρική κοινότητα λόγω οικονομικών συμφερόντων δεν το έχει ακόμη αναδείξει σε μείζον θέμα υγείας όπως θα έπρεπε. Δεν υπάρχουν δυστυχώς πολλές ιατρικές φωνές που να διατυμπανίζουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως το βασικό θέμα της υγείας μας βρίσκεται στην ενεργειακή μας εναρμόνιση και όχι στην υπερκατανάλωση φαρμάκων, ώστε να αφυπνιστεί ο κόσμος. Ούτε πολλά βιβλία σαν το δικό μου που να αναλύουν το θέμα αυτό και τη σπουδαιότητά του, τουλάχιστον στην πατρίδα μας.
Και όμως στην εναρμόνιση των ενεργειών που παράγονται στο σώμα μας κρύβεται όχι μόνον η υγεία και η μακροζωία μας αλλά και η εύκολη, χωρίς πολλά εμπόδια ζωή μας. Γιατί ένα άτομο με εναρμονισμένο ενεργειακό πεδίο, κυλάει πολύ ευκολότερα και χωρίς εμπόδια μέσα στο συμπαντικό ενεργειακό πεδίο, πράγμα που διευκολύνει τη ζωή του.
Πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί γι αυτό. Ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Από τη μεριά μου, εκτός από τα σχετικά βιβλία που γράφω (το δεύτερο με πρακτικές και σαφείς οδηγίες επάνω στο θέμα αυτό, θα είναι σύντομα κοντά σας) προσπαθώ και μέσα από τα άρθρα αυτής της ιστοσελίδας να σας βοηθάω σε αυτό. Μπορείτε να ξαναδείτε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την ενεργειακή εναρμόνιση του οργανισμού μας κάνοντας κλικ στο  http://lenahealth.blogspot.com/2010/03/14_19.html
Μέσα από τη δουλειά μου παρατηρώ με λύπη μου πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν στις μέρες μας με έντονο άγχος και φτάνουν σε κρίσεις πανικού. Ακόμη και μικρά παιδιά.
Είμαστε ξέρετε συνδεδεμένοι ενεργειακά, όπως απέδειξαν και οι κοινωνιολόγοι που έγραψαν το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο («Συνδεδεμένοι» εκδ. ΚΑΤΟΠΤΡΟ) πρόσφατα στην Αμερική. Το βιβλίο υπάρχει μεταφρασμένο στη γλώσσα μας και αξίζει να το διαβάσετε όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει.
Όσο αφήνουμε τα αρνητικά συναισθήματα του πλήθους να μας επηρεάζουν, τόσο μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο άγχους και κατάθλιψης που θα επηρεάσουν αρνητικά και την υγεία μας αλλά και την ζωή μας. Και δεν είναι τώρα μόνον τα μέσα ενημέρωσης που μας επηρεάζουν αλλά και το διαδίκτυο. Τα αρνητικά συναισθήματα μεταφέρονται και μέσω του διαδικτύου δυστυχώς.  Και είναι τα αρνητικά συναισθήματα ένα από τα πιο επικίνδυνα στρες για τον οργανισμό, όπως σας έχω εξηγήσει και παλαιότερα.
Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι σε όσα τραγικά συμβαίνουν στον τόπο μας αλλά και παγκόσμια, αυτό είναι βέβαιο. Εναρμονισμένοι άνθρωποι όμως διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη διαύγεια πνεύματος και επομένως μπορούν να πάρουν  σωστές αποφάσεις στις κρίσιμες καταστάσεις σε αντίθεση με έναν όχλο που τον κυβερνούν τα αρνητικά του συναισθήματα. Και όπως σας έχω ήδη πει σε προηγούμενο άρθρο μου (http://lenahealth.blogspot.com/2010/12/22.html) οι ενεργειακά εναρμονισμένοι άνθρωποι επηρεάζουν θετικά και εναρμονίζουν σε κάποιο βαθμό και τους διπλανούς τους, όπως έχουν δείξει πρόσφατες σχετικές έρευνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Όσο περισσότεροι οι εναρμονισμένοι άνθρωποι τριγύρω, τόσο καλύτερα θα πηγαίνουν όλα στη ζωή. Ασκούμενοι στην εναρμόνισή μας λοιπόν, μπορούμε να βοηθήσουμε εκτός από την υγεία μας και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής γύρω μας.
Είναι αληθινό και ας φαίνεται απίστευτο. Υπάρχουν ήδη πολλές έρευνες που το έχουν αποδείξει και συνεχίζουν να γίνονται και άλλες, γιατί το θέμα, όπως καταλαβαίνετε έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Σας έχω δώσει τρόπους για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα αρνητικά σας συναισθήματα και τρόπους για να μπορέσετε να φτάσετε στη συνέχεια σε ενεργειακή εναρμόνιση, στις αντίστοιχες στήλες αυτή της ιστοσελίδας.  Δοκιμάστε τους. Δεν σας χρειάζονται περισσότερα από 15 λεπτά για να βοηθήσετε λίγο τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Σύντομα θα έχετε και το επόμενο βιβλίο μου με πολύ αναλυτικές οδηγίες επάνω σε αυτά τα θέματα όπως σας είπα. Ωστόσο οι βασικές ασκήσεις υπάρχουν ήδη σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, στις στήλες "ενεργειακή εναρμόνιση" και "διαχείριση συναισθημάτων". Εκμεταλλευθείτε τις. Παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζετε αυτή την εποχή, θα δείτε πως θα αρχίσετε να βλέπετε τη ζωή σας με άλλα μάτια και αυτό θα βοηθήσει και εσάς και τους γύρω σας. Πιστέψτε με.
Με αγάπη

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Το ξέρετε ότι....(9)



Ερευνητές μέτρησαν τα ΝΚ (κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα) σε άτομα που βίωναν αισθήματα χαράς και βρήκαν πως αυτά αυξάνονται σε αριθμό μέσα σε 20 λεπτά, ενώ ο αριθμός τους μειώνεται και πάλι, μόλις τα θετικά συναισθήματα παρέλθουν;

Πηγή: Kemeny M. Emotions and the immune system. In. B. Mayers. «Healing and the mind». N.York 1993

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Υγιεινή διατροφή/λίπη (6)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Θα κλείσω σήμερα το κεφάλαιο αυτό της σημασίας των λαδιών και των λιπών στη διατροφή μας. Ίσως σας κουράσει το μέγεθος του άρθρου, αξίζει όμως τον κόπο, πιστέψτε με, να το διαβάσετε.
Το 1999 στην Αμερική έγινε μία συγκέντρωση ερευνητών επιστημόνων, ειδικών στο θέμα «λίπη και λιπαρά οξέα» για το πρόβλημα της σωστής διατροφής όσον αφορά τα λίπη και μετά από μεγάλη συζήτηση κατέληξαν σε συμφωνία πως πρέπει να μειωθούν τα ω6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και να αυξηθούν παράλληλα τα ω3 στη δίαιτα τόσο των ενηλίκων όσο και των νεογνών, για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Επειδή δεν μπορούσαν να απαγορέψουν λοιπον την κατανάλωση κρέατος που είναι πλούσιο σε ω6 όπως έχουμε πει, αποφάσισαν πως πρέπει να μειωθεί η χρήση των λαδιών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ω6 στη διατροφή και επομένως και στα προϊόντα που παράγονται από τη βιομηχανία τροφίμων και συγχρόνως να αυξηθεί η περιεκτικότητα των τροφών σε ω3.
Όταν όμως έγινε προσπάθεια η απόφαση αυτή να γίνει νόμος του κράτους, συνάντησε βέβαια την αντίδραση των βιομηχανιών τροφίμων που βλέπουν τα συμφέροντά τους να θίγονται. Κάποιες από αυτές είπαν πως θα μειώσουν μόνες τους σιγά-σιγά την ποσότητα των ω6 από τα προϊόντα τους, κάποιες άλλες πως έχουν αρχίσει ήδη να το κάνουν και πως δεν χρειάζεται νόμος γι αυτό, και όπως καταλαβαίνετε ο νόμος αυτός ακόμη περιμένει να εγκριθεί !!!….  
Εκτός όμως από τις ποσότητες ω6 και ω3 λιπαρών οξέων που περιέχουν οι τροφές μας, ένα ακόμη είδος λίπους που χρησιμοποιείται πολύ στις μέρες μας είναι πολύ βλαβερό για την υγεία μας. Τα γνωστά στους περισσότερους «τρανς-λιπαρά».
Τα λιπαρά τρανς είναι απλώς φυτικά έλαια που τους έχει προστεθεί υδρογόνο και είναι γνωστά και ως υδρογονωμένα έλαια. Απαντώνται όμως και σε γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας κάποιων ζώων.
 Η ιστορία των τρανς λιπαρών οξέων ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, όταν επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ κορεσμένου λίπους (ζωϊκού), χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων. Μετά από αυτή την ανακάλυψη, οι εταιρείες τροφίμων προσπάθησαν να βρουν τρόπο να κόψουν τα κορεσμένα λιπαρά από τα προϊόντα τους. Η άμεση λύση: η παλιά διαδικασία, γνωστή ως μερική υδρογόνωση. Φυτικά έλαια συνδυάζονται με υδρογόνο και θερμαίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα μόρια του λαδιού θερμαίνονται, δεσμεύονται με το υδρογόνο, δημιουργώντας νέα τεχνητή ουσία ονομαζόμενη τρανς λίπος. Η μεταμόρφωση; Από υγρό σε στερεό.
Αυτά τα υδρογονωμένα λίπη ήταν δώρο Θεού για τους εστιάτορες και τις εταιρείες τροφίμων, γιατί μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν στις φριτέζες ξανά και ξανά χωρίς να καπνίζουν, και στα κάθε είδους πακεταρισμένα προϊόντα, χωρίς αυτά να χαλούν με τον καιρό.
Το εγχείρημα είχε όμως και το τίμημά του. Αυτά τα τρανς –λιπαρά αποδείχτηκαν πολύ βλαβερά για τον οργανισμό. Έρευνα του Χάρβαρντ, που έγινε σε 80.000 άτομα, έδειξε ότι η λήψη -μόνο- 3% των ημερησίων θερμίδων από τρανς λιπαρά αυξάνει την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου κατά 50%.
Και το κακό δεν σταματά εκεί. Δίαιτα υψηλή σε τρανς λιπαρά οξέα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου και για την εμφάνιση διαβήτη. Ερευνητές του Χάρβαρντ, που μελέτησαν όλα τα προηγούμενα δημοσιευμένα στοιχεία των τρανς -λιπαρών οξέων, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια κατανάλωση τρανς --λιπαρών, ήταν αυτά με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.


Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με αναφορές που δείχνουν ότι τα τρανς λιπαρά οξέα μπορούν και να προωθήσουν την απώλεια μυϊκής μάζας ή και να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, δεν είναι τυχαίο που η επιστημονική κοινότητα συνιστά δραστική μείωση κατανάλωσης προϊόντων που περιέχουν υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά οξέα. Το συμπέρασμα; Δεν υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης των τρανς.
Διάβασα χθες στην ιστοσελίδα που περιέχει τα νέα των νόμων της διατροφής στην Αμερική, πως παρ ότι θα το ήθελαν οι πολιτείες της Αμερικής, δεν μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο των τρανς-λιπαρών στο έδαφός τους γιατί ο Ομοσπονδιακός οργανισμός τροφών και φαρμάκων, το περίφημο FDA, δεν απαγορεύει την χρήση τους.  Οι Αμερικανοί δηλαδή καταλαβαίνουν το κακό που τα τρανς –λιπαρά κάνουν στον οργανισμό τους, αλλά τους απαγορεύεται να απαιτήσουν από τη βιομηχανία τροφίμων να τα καταργήσει από τα τρόφιμα που παρασκευάζει, επειδή το FDA δεν το έχει απαγορέψει!!!... Από τη στιγμή που είναι πολύ γνωστό πια επιστημονικά πως τα τρανς-λιπαρά βλάπτουν σοβαρά την υγεία, καταλαβαίνετε πόσο στενή είναι η σχέση των οικονομικών συμφερόντων με το FDA, ώστε αυτό να μην αποφασίζει να απαγορέψει τη χρήση τους….
Στην Νέα Υόρκη όμως έκαναν κάτι πολύ έξυπνο. Δεν απαγόρευσαν την είσοδο των τρανς-λιπαρών στη πολιτεία τους αφού αυτό θα ήταν αντίθετο από την απόφαση του FDA, αλλά απαγόρευσαν τη χρήση τους στην παρασκευή των φαγητών στην πόλη, μια που η Παρασκευή φαγητού δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του FDA.. Τα δικαστήρια είδαν το θέμα θετικά, αφού είναι για το καλό της υγείας των πολιτών, η Εθνική Ένωση Εστιατόρων όμως, αντέδρασε και δήλωσε πως θα πάει δικαστικά να καταρρίψει την απόφαση. Προς το παρόν όμως δεν έχει κάνει ακόμη καμία τέτοια κίνηση, φοβούμενη προφανώς την κακή δημοσιότητα που θα είχε μία τέτοια προσπάθεια από μέρους τους να θέλουν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τα φονικά αυτά λίπη στα εστιατόρια.
Καταλαβαίνετε τι πόλεμος συμφερόντων παίζεται εις βάρος της υγείας μας.
Τα ίδια απ΄ότι έψαξα και βρήκα συμβαίνουν και στην Ευρώπη μας Από το Το 2003 οι αρχές της Δανίας εισήγαγαν μέτρα περιορισμού της ποσότητας των τρανς-λιπαρών οξέων στα λίπη που προέρχονται από την επεξεργασία λιπών και ελαίων. Μετά από αυτό, υποβλήθηκε καταγγελία κατά του μέτρου των Δανικών αρχών, με τον ισχυρισμό ότι το εν λόγω μέτρο μειώνει τις εισαγωγές στη Δανία υπό την έννοια του άρθρου 28 κατά τρόπο που δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με το επιχείρημα της προστασίας της υγείας των καταναλωτών !!!.... Κατά συνέπεια, κινήθηκε διαδικασία επί παραβάσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στη Δανία στις 19 Δεκεμβρίου 2005. Επί του παρόντος, η Επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο της ανάλυσης της από 13 Μαρτίου 2006 απάντησης της Δανίας προς την αιτιολογημένη γνώμη βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών και τεκμηριωμένων πληροφοριών. Ενόσω εκκρεμεί η ανάλυση αυτή, δεν μπορούν να συναχθούν συμπεράσματα αναφορικά με την ισχυριζόμενη παράβαση !!!.... Αυτά προς ενημέρωσή σας….
Ευτυχώς έρευνες τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δείξει ότι η παραδοσιακή Ελληνική δίαιτα είναι μία από τις πιο υγιείς στο πλανήτη. Ίσως έτσι να εξηγείται και το παράδοξο ότι παρ' όλες τις κακές συνήθειες που έχουμε ως λαός (χαμηλό επίπεδο σωματικής άσκησης και πολύ κάπνισμα) έχουμε, οι μεν άντρες το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης στην Ευρώπη (75 χρόνια) ενώ και οι γυναίκες έρχονται πέμπτες σε ολόκληρη την Ευρώπη (80,3 χρόνια).
Όπως έχει διαπιστωθεί, όσοι καταναλώνουν στο φαγητό τους ελαιόλαδο έχουν χαμηλή την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Αυτό οφείλεται στο ότι το ελαιόλαδο πέρα από την πολύ καλή αναλογία ω6/ω3 λιπαρών οξέων, περιέχει και μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών (πολυφαινόλες, τοκοφερόλες κ.ά.), οι οποίες παρεμβαίνουν θετικά υπέρ του οργανισμού και μειώνουν την ποσότητα της χοληστερίνης, αλλά και εμποδίζουν την οξείδωσή της
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν, αν θέλουμε να προστατέψουμε την υγεία μας; Οι πολύ απλές προτάσεις που έχω να σας κάνω είναι οι εξής:
1. Να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο , και όχι ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για τις σαλάτες και τα μαγειρέματά μας
2. Όταν τρώμε σε εστιατόρια να αποφεύγουμε τα τηγανητά και να προτιμούμε ψητά, βραστά και σαλάτες.
3. Να τρώμε δύο φορές την εβδομάδα κάποιο απο τα λιπαρά ψάρια που σας ανέφερα στα προηγουμενα άρθρα.
4. Να βάλουμε τα καρύδια, τον λιναρόσπορο και την αντράκλα (γλυστρίδα) στη διατροφή μας.
5. Να αποφεύγουμε όλες τις τροφές που βρίσκονται σε σακκουλάκια (πατατάκια, γαριδάκια μπισκοτάκια και άλλα σνακς) ή τουλάχιστον να διαβάζουμε με προσοχή τις ετικέτες τους, καθώς και τις έτοιμες πίτες (τυρόπιτες, σπανακόπιτες, λουκανικόπιτες κ.λ.π.) που πολλοί συνηθίζουν να τρώνε ανάμεσα στα γεύματα. Προτιμείστε ένα σάντουιτς που να μην περιέχει  μαγιονέζα.
 
Δεν νομίζω πως οι πιο πάνω συμβουλές είναι πολύ δύσκολες στην εφαρμογή τους. Δεν στερούν τίποτα από την διασκέδαση που μας δίνει μία έξοδος για φαγητό με φίλους και συγχρόνως προστατεύει την υγεία μας. Σκεφθείτε το ώριμα και αποφασίστε αν θέλετε να τις εφαρμόσετε.
Ωστόσο πρέπει να προσθέσω εδώ, πριν τελειώσω με αυτό το θέμα, πως η βιομηχανία τροφίμων, μετά την τόση κατακραυγή για τις παρενέργειες των τρανς-λιπαρών κάνει συνεχείς προσπάθειες για την παραγωγή νέων λιπαρών ουσιών με διαφορετικούς τρόπους από την υδρογόνωση που οδήγησε στην παραγωγή των τρανς. Έτσι κυκλοφορούν ήδη στην αγορά μαργαρίνες που περιέχουν ελάχιστη ποσότητα τρανς -λιπαρών και διαφημίζονται ως υγειεινές.
Θα χρειαστούν όμως όπως είναι κατανοητό, πολλά χρόνια έρευνας για να διαπιστωθεί αν και αυτές οι καινουργιες λιπαρές ουσίες είναι υγιεινές, όπως ισχυρίζονται οι παραγωγοί τους.
Γι αυτό να είστε επιφυλακτικοί -ές. Είναι προτιμότερο να αλοίφετε με πραγματικό βούτυρο σε μικρή ποσότητα το ψωμί των παιδιών σας και να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο σε όλες σας τις μαγειρικές κατασκευές.
Με αγάπη

Πηγές: http://www.foodlaw.org/FoodNews.htm
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=P-2006-4954&language=EL
http://www.incardiology.gr/odigies/mesogeiaki_diaita1.htm
http://wwwww.menshealth.gr/today.general.6.6695.html

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Σελίδες γέλιου (19)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ   

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Με μια καλοστημένη παράσταση σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε και να γελάσετε. Να ξαναγίνετε έστω και για λίγο παιδιά.
                         

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Υγιεινές συνταγές/ζυμαρικά (5)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ξεχάστηκα στο κήπο σήμερα, βάζοντας κοπριά και σκαλίζοντας τα λαχανικά μου, και όταν ένοιωσα να πεινάω, συνειδητοποίησα πως δεν είχα μαγειρέψει τίποτα. Τι πιο εύκολο λοιπόν από μια χορταστική μακαρονάδα που γίνεται σε πέντε λεπτά; Την φωτογράφισα κιόλας για να σας τη δείξω, μήπως και θελήσετε να την δοκιμάσετε και εσείς. Εγώ χρησιμοποιώ βιολογικά μακαρόνια ολικής άλεσης, με ντομάτα, πιπεριά ή σπιρουλίνα, τα οποία ανακατεύω (λίγο απ’ όλα). Εσείς μπορείτε να την κάνετε με ότι μακαρόνια θέλετε, μη ξεχνάτε όμως πως τα ολικής άλεσης ζυμαρικά δεν σας παχαίνουν και βοηθούν την λειτουργία του εντέρου σας.                  
Μακαρόνια με τόνο (4 μερίδες) 
1  πακέτο μακαρόνια
2 κονσέρβες τόνου σε λάδι ελιάς, στραγγισμένες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
κ.σ. λάδι
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
Μαϊντανός (όσο θέλετε)

Βράζουμε τα μακαρόνια με 1 κ.σ. αλάτι και τα σουρώνουμε. Αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ρίχνουμε στα βρασμένα μακαρόνια και ανακατεύουμε. (Τόσο απλά!...)
Σερβίρουμε με χοντροκομμένο πιπέρι και μια πράσινη σαλάτα για συνοδευτικό.
Τρώγονται πολύ ωραία και κρύα και δεν χρειάζονται ζέσταμα. Ότι πρέπει για το καλοκαιράκι...
Καλή σας όρεξη

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Υγιεινή διατροφή (11)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σήμερα σας προσκαλώ να δείτε ένα βίντεο με πληροφορίες για το θανατηφόρο κολοβακτηρίδιο (E.Coli) που έγινε αιτία να χαθούν τόσες ζωές συνανθρώπων μας αυτόν τον καιρό. Επειδή η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της υγείας μας και επειδή τα πράγματα στη ζωή δεν έχουν ποτέ μία μόνον όψη, αλλά δύο ή περισσότερες, δείτε το βίντεο, προβληματιστείτε και καταλήξτε στα δικά σας συμπεράσματα.
Με αγάπη

             

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Υγιεινή διατροφή/λίπη (5)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Συνεχίζω σήμερα την κουβέντα μας για τα λάδια και τη σημασία τους στη διατροφή μας.
Το συμπέρασμα από όσα σας έχω πει μέχρι τώρα, είναι όπως είπαμε, πως πρέπει να υπάρχει μία σωστή αναλογία μεταξύ των ω6 λιπαρών οξέων και των ω3 λιπαρών οξέων που καταναλώνουμε.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι από πού θα τα πάρουμε αυτά.
Ας αρχίσουμε από τα ω6 λιπαρά οξέα. Τα πιο αντιπροσωπευτικά από αυτά είναι δύο: το λινελαϊκό οξύ και το αραχιδονικό οξύ.  Το πρώτο, που είναι κύριο συστατικό του λινέλαιου (λάδι που προέρχεται από τους λιναρόσπορους),  περιέχεται σε  διάφορα άλλα φυτικά λάδια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, ελαιόλαδο), ενώ το δεύτερο υπάρχει στις ζωικές τροφές (κρέας, αβγά, γαλακτοκομικά).
Στα ω3 τώρα λιπαρά οξέα ανήκουν το α-λινολενικό οξύ, το εικοσα-πεντα-εν-οϊκό οξύ και το εικοσιδυα-εξα-εν-οϊκό οξύ. Το πρώτο είναι και πάλι συστατικό του λινέλαιου όπου βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση από ότι το ω6 λινελαϊκό οξύ που αναφέραμε πιο πάνω, στα καρύδια, και σε μικρές ποσότητες βρίσκεται επίσης στο σογιέλαιο, το ελαιόλαδο, αλλά και στα σαλιγκάρια καθώς και στην γλιστρίδα.
Τα δύο άλλα, βρίσκονται κυρίως στα ψάρια. Τα ψάρια με τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των ω3 είναι ο μπακαλιάρος, ο σολομός, η σαρδέλα, η αντζούγια, η ρέγγα, το σκουμπρί, η πέστροφα και ο τόνος. Ακολουθούν, με λιγότερη ποσότητα, ο κολιός και το λυθρίνι.
Το ελαιόλαδο, περιέχει και τα δύο είδη λιπαρών οξέων στη σωστή αναλογία, γι αυτό και θεωρείται το καλύτερο λάδι για μαγείρεμα, αλλά και για τις σαλάτες.
Καταλαβαίνετε λοιπόν τι μα προσφέρει από πλευράς λιπαρών οξέων, η συνηθισμένη  διατροφή στις μέρες μας, με όλη αυτή την υπερκατανάλωση κρέατος αλλά και τροφών επεξεργασμένων. Όλα αυτά τα έτοιμα φαγητά και τα σνακς σε σακουλάκια που παρουσιάζονται σαν υγιεινά με λίγες θερμίδες, περιέχουν όλα σπορέλαια πλούσια σε ω6 λιπαρά οξέα, ακόμη και όταν ισχυρίζονται οι κατασκευαστές τους πως δεν είναι τηγανισμένα αλλά ψητά στον φούρνο. Ακόμη και τότε είναι περιχυμένα με σπορέλαια για να ψηθούν, ή με τα γνωστά τρανς-λιπαρά που προέρχονται από αυτά, για τα οποία θα μιλήσουμε στην επόμενη κουβέντα μας …. Αν σε αυτό προσθέσετε δε και το ότι αφαιρούν από τις επεξεργασμένες αυτές τροφές όσα  ω3 λιπαρά οξέα περιέχουν, για να μην αλοιώνεται η γεύση τους με τον καιρό (ταγγίζουν), καταλαβαίνεται πόσο διαταράσσεται η αναλογία των λιπαρών οξέων στον οργανισμό σας με την κατανάλωση τέτοιων τροφών.   
Σκεφθείτε τώρα και πόση ακόμη ποσότητα ω6  παίρνουμε από την σίτισή μας σε ταβέρνες, όπου τις περισσότερες φορές ακόμη και αν δεν φάει κανείς κρέας, θα πάρει μεγάλη ποσότητα ω6 από τα τηγανισμένα αλλά και τα φαγητά κατσαρόλας, που είναι μαγειρεμένα με σπορέλαια και τρανς-λιπαρά για λόγους γεύσης και οικονομίας αλλά και άγνοιας!...
Απ ότι φαίνεται από τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, η αναλογία ω6: ω3 στη σημερινή διατροφή αντί να είναι 1:1 - 4:1 (μέσος όρος 2:1 όπως έχουμ ξαναπεί) έχει φτάσει στις ΗΠΑ,  το 30:1!!!....
Προφανώς στη χώρα μας με τη χρήση του ελαιόλαδου, θα βρισκόμαστε σε καλύτερη κάπως κατάσταση, αλλά δεν βρήκα στατιστικά στοιχεία για να σας δώσω.
Συνεχίζεται
           http://www.diaita-express.com/diaita.php?id=590

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.