Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

Μοναξιά, ένας κίνδυνος για την υγεία

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Οι άνθρωποι είμαστε εκ γενετής κοινωνικά όντα. Έχουμε ανάγκη την επαφή, την επικοινωνία και να μοιραζόμαστε εμπειρίες, προκειμένου να απολαμβάνουμε τη ζωή μας.

Στην ηλεκτρονική εποχή μας όμως είναι πολλοί αυτοί που νιώθουν μοναξιά και κοινωνική απομόνωση. Όχι μόνο ηλικιωμένοι, όπως συνηθίζουμε να πιστεύουμε, αλλά ακόμη και οι νέοι άνθρωποι. Έρευνα στην Αμερική αναφέρει ένα ποσοστό 25% των ηλικιωμένων πώς νιώθει αυτή τη μοναξιά, αλλά και ένα ποσοστό 5 - 15% των εφήβων δυστυχώς.

Και λέω δυστυχώς, γιατί έχει αποδειχθεί ερευνητικά πώς η κοινωνική απομόνωση και οι αίσθηση αυτή της μοναξιάς συνδυάζονται με αυξημένο κίνδυνο νοσημάτων και θανάτου. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2022 βρέθηκε ότι η κοινωνική απομόνωση των ηλικιωμένων οδηγεί σε 26% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτοί άνοια. Έχει βρεθεί επίσης ότι η αίσθηση αυτή της μοναξιάς οδηγεί και σε κατάθλιψη.

Ψάχνοντας ερευνητές να βρουν μια βιολογική εξήγηση του φαινομένου, οδηγήθηκαν σε έλεγχο διαφόρων πρωτεϊνών που παράγονται στο σώμα. Διαπίστωσαν πως η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση οδηγεί σε παραγωγή κάποιων πρωτεϊνών οι οποίες έχει βρεθεί ότι συμμετέχουν στη χρόνια φλεγμονή του οργανισμού καθώς και σε άλλες ανοσολογικές απαντήσεις. Και παρακολουθώντας τα άτομα αυτής της έρευνας επί 14 χρόνια διαπίστωσαν ότι αυτές οι πρωτεΐνες συνδέονται με καρδιακά επεισόδια, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικά επεισόδια και θανάτους

Σύμφωνα με τα πιο πάνω λοιπόν, οι καλές κοινωνικές σχέσεις μπορούν να προλάβουν προβλήματα υγείας ελαττώνοντας τα επίπεδα αυτών των βλαβερών πρωτεϊνών. Ωστόσο, όπως λένε οι ερευνητές, μπορεί να συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες στις βλάβες που δημιουργεί στον οργανισμό η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν βρεθεί

Και παρότι στην ηλεκτρονική εποχή μας φαίνεται να υπάρχει διασύνδεση αρκετή του κόσμου μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών η πραγματική σωματική επαφή παραμένει το καλύτερο φάρμακο της μοναξιάς.

Σας έχω μιλήσει παλαιότερα για τα οφέλη της επαφής μας πρόσωπο με πρόσωπο. Είμαστε έτσι φτιαγμένοι οι άνθρωποι ώστε να χαλαρώνουμε κοιτώντας ο ένας τον άλλον, χαμογελώντας ο ένας στον άλλον. Γι αυτό και η καλή κοινωνική ζωή οδηγεί σε υγεία και ευημερία. Έρευνα είχε δείξει παλαιότερα πως το να έχει κανείς 10 καλούς φίλους με τους οποίους συναντιέται συχνά, είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης του στρες στη ζωή.

Με αγάπη

Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Το θαύμα της ενεργειακής μας φύσης


Γεια σας φίλες και φίλοι
Είμαστε βιολογικοί δονητές και εκπέμπουμε ενέργεια γύρω. Δονήσεις, που μας φέρνουν σε συντονισμό με άτομα και καταστάσεις παρόμοιας δόνησης. 
Δεν είναι υποθέσεις αυτές, όπως πιστεύαμε παλαιότερα. Είναι η νέα βιολογία και φυσική. 
Παράγουμε πολλές ενέργειες, των οποίων η αρμονική λειτουργία εξαρτάται τόσο από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του πλανήτη που μας φιλοξενεί, όσο και από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν με τη λειτουργία τους η καρδιά και ο εγκέφαλός μας.
Και η λειτουργία αυτών των οργάνων εξαρτάται κυρίως από τα συναισθήματά μας. 
Αυτές τις γνώσεις δεν τις μαθαίνουμε στο σχολείο, όπως θα έπρεπε, δυστυχώς, και μένουμε να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα,

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Φόβος και εξουσία

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Τα πάντα ρει, έλεγε ο Ηράκλειτος στην αρχαιότητα. Και είχε δίκιο σ΄ ότι αφορά τις αλλαγές που συνεχώς δημιουργούνται τόσο στη δική μας ζωή, όσο και σ’ ολόκληρη τη φύση γενικότερα. Μόνο που οι νεότερες γνώσεις μας δείχνουν πως δεν πρόκειται για μία ήσυχη ροή  αλλά για μία ταχύτατη συνεχή κίνηση.  Ο  ήλιος μας τρέχει με μεγάλη ταχύτητα μέσα στο σύμπαν παρασύροντας τους πλανήτες που γυρίζουν  γύρω από αυτόν σε μία σπειροειδή κίνηση. Ολόκληρος ο γαλαξίας μας «τρέχει» μέσ’ το σύμπαν με 225 km/sec!!!

Κι εμείς κολλημένοι σαν μικρόβια

Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

Επιστήμη και επιστήμονες

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Πολλές φορές σας έχω μιλήσει για τα γονίδια και τον ρόλο του στρες και της διαχείρισής του στη δική τους λειτουργία. Θα βρείτε αρκετά σχετικά άρθρα σε ετούτη εδώ την ιστοσελίδα. Πρόσφατα επρόκειτο να κάνω στην Αθήνα σεμινάριο διάρκειας αρκετών ωρών για το θέμα αυτό. Δυστυχώς, όμως, ένα ατύχημα που κατέληξε σε κάταγμα στο αριστερό μου χέρι, οδήγησε σε ματαίωση αυτού του τόσο ενδιαφέροντος σεμιναρίου. 

Θα προσπαθήσω όμως, να ενσωματώσω κάποια από τα πιο σημαντικά του μέρη του στο επόμενο σεμινάριο με θέμα την ενεργειακή κατάσταση του οργανισμού που θα πραγματοποιήσω στην Αθήνα στις 13 Απριλίου, ώστε να ενημερωθούν όσοι το παρακολουθήσουν για όλα αυτά τα τόσο σημαντικά για την υγεία και τη ζωή μας θέματα. (πληροφορίες και εγγραφές στο sciencehealth.gr)

Ο λόγος που στα σεμινάρια του στρες, εκτός από συμβουλές και ασκήσεις, εξηγώ όσο αναλυτικότερα και απλά μπορώ

Τρίτη 4 Μαρτίου 2025

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση του ντεπόν;

Γεια σας φίλες και φίλοι


Πολλές φορές σας έχω μιλήσει για τα φάρμακα και τις παρενέργειές τους. Σας έχω πει πως δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ασυλλόγιστα, γιατί δεν είναι καραμέλες…

Όλα τα φάρμακα, όσο ελαφριά κι αν τα θεωρούμε, είναι χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να έχουν κάποιο αποτέλεσμα θετικό σε ένα σύμπτωμα, λειτουργούν όμως παράλληλα σαν «στρες» για τον οργανισμό δημιουργώντας διάφορες παρενέργειες, πολλές από τις οποίες δεν είναι εύκολο να διαπιστώσουμε πριν αφήσουν κάποιο μονιμότερο πρόβλημα…

Ένα από τα πιο συνηθισμένα φάρμακα

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Αναπνέουμε θρεπτικά συστατικά!

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Όταν λέμε «θρεπτικά συστατικά» ο νους μας πάει στη τροφή, ασφαλώς, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως τα θρεπτικά συστατικά περιέχονται στη τροφή μας.

Νέες έρευνες, ωστόσο, αλλάζουν την άποψη που είχαμε μέχρι τώρα για το θέμα.

Ερευνητές διαπίστωσαν πως ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το γνωστό οξυγόνο που μεταφέρει στους πνεύμονές μας. Και αυτά τα αεροσυστατικά μπορούν να απορροφηθούν από τα λεπτά αγγεία που βρίσκονται σε όλο το αναπνευστικό μας σύστημα ( από τη μύτη  μέχρι τους πνεύμονες ).

Οι πνεύμονες μάλιστα έχει βρεθεί πως μπορούν να απορροφήσουν πολύ μεγαλύτερα μόρια απ’ ότι το έντερο. Για την ακρίβεια, 260 φορές μεγαλύτερα μόρια, τα οποία κατευθύνονται κατευθείαν στο αίμα και

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.