Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Πόσο συνδεδεμένοι είμαστε; (24)


Μμμμ… μάλλον πολύ, θα έλεγα. Δεν ξέρω πότε οι έρευνες (και είναι πολλές) θα καταλήξουν έτσι, ώστε τα συμπεράσματά τους να επηρεάσουν τη διδασκαλία της ιατρικής επιστήμης και της ψυχολογίας, ωστόσο και χωρίς αυτές μπορώ να σας δώσω μερικά από τα ήδη υπάρχοντα ερευνητικά στοιχεία που κάνουν αυτό το θέμα να μην σηκώνει καμία αμφισβήτηση.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: 

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Το ξέρετε ότι... (43)


το πράσινο τσάι, σε δόση 6 φλιτζάνια την ημέρα επί 2 μήνες, βρέθηκε να καθυστερεί την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη σε πρόσφατη έρευνα; 
Ενώ αντίθετα ένα γλυκό αναψυκτικό την ημέρα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 40%, και μάλιστα επιθετικής μορφής;

Πηγές: Annual American Association for Cancer Research Frontiers in Cancer Prevention Research: Abstract B67. Presented October 18, 2012.

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ερσιτέχνης κηπουρός/ Ανθόκηπος/ Χειμώνας (12)

Γεια σας φίλες και φίλοι εραιτέχνες κηπουροί
Παρ΄ότι έχει κρύο και πολλή υγρασία στο νησί μας, διάφορες γωνιές του κήπου επιμένουν να μου χαρίζουν αισιοδοξία, κάθε πρωί που ανοίγω τα μάτια μου και κοιτάζω έξω. 

Σήμερα είδα να έχει ανθίσει το πρώτο μου μανουσάκι. Πλησίασα να το φωτογραφίσω μόλις μια αχτίδα ήλιου εμφανίστηκε στον ουρανό και με καλημέρισε η μοσχοβολιά του!...

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (20)

Το μασάζ καλύτερο από τα χάπια για την οσφυαλγία ?... 
Γεια σας φίλοι μου
Θυμάστε στη στήλη «ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/ το κύτταρο» στο άρθρο 9 που σας είχα μιλήσει για τον κυτταροσκελετό και την ζώσα ουσία (living matrix); Το διατατικό αυτό δίκτυο που συνδέει όλα τα κύτταρα μεταξύ τους και φτάνει μέχρι τον πυρήνα τους και το DNA; Θυμάστε που σας είχα πει πως το δίκτυο αυτό είναι πιεζοηλεκτρικό και πως γι αυτό το σχήμα του αλλάζει όταν ενεργήσουν επάνω του ηλεκτρικά πεδία, ενώ μηχανικά ερεθίσματα που οδηγούν σε αλλαγές στο σχήμα του, αλλάζουν την ηλεκτρική του κατάσταση;

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Χαλάρωση (52)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Με ένα μικρό πρελούδιο για πιάνο, από τον Κερκυραίο φίλο, συνάδελφο και συνθέτη Βαγγέλη Πετσάλη σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε για λίγο. 
Κλείστε τα μάτια και αφεθείτε στη μαγεία της απλής και χαλαρωτικής αυτής μουσικής. Ακούστε το ξανά και ξανά...
Με όλη μου την αγάπη

                     

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Υγιεινή διατροφή (29)

ΑΜΥΛΟ μια παρεξηγημένη ουσία της διατροφής μας
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Εκτός από τη ζάχαρη με τα αρνητικά της αποτελέσματα στην υγεία μας, άλλος ένας υδατάνθρακας παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν, το άμυλο. Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε πως οι αμυλούχες τροφές (πατάτες κ.λπ) παχαίνουν, και πως είναι καλό να μην τις χρησιμοποιεί συχνά κανείς στη διατροφή του. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που δεν είναι τόσο γνωστές γι αυτήν την ουσία και αξίζει νομίζω να αναφερθώ για λίγο σε αυτές.
Υπάρχει και το «ανθεκτικό άμυλο». Αυτό είναι το άμυλο που δεν πέπτεται στο λεπτό έντερο και φτάνει άπεπτο, στο παχύ. Δεν απορροφάται δηλαδή, γι αυτό και θεωρείται φυτική ίνα.

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (16)

Γεια σας
Στο μικρό βίντεο με το ερώτημα τι είναι το εγώ μας που ανέβασα στην αρχή του μήνα στο κανάλι μου στο YouTube και σας ζήτησα να πάρετε μέρος σε μια συζήτηση θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς δεν δείξατε ανταπόκριση.
Ωστόσο εγώ, πιστή στη πρόθεσή μου να σας κάνω να σκεφθείτε επάνω στο θέμα αυτό που το θεωρώ βασικό για να μπορέσει κανείς να αρχίσει να διαχειρίζεται σωστά τα συναισθήματά του, επανέρχομαι με ένα καινούργιο μικρό βίντεο (κλικ εδώ για να το δείτε) στο οποίο σας καταθέτω δικές μου σκέψεις και προβληματισμούς επάνω στο ζήτημα του εγώ. Ελπίζω οι σκέψεις μου να μην σας αφήσουν αδιάφορους και να δώσουν τροφή σε δικές σας σκέψεις και προβληματισμούς, συμφωνίες ή διαφωνίες.
Γιατί πιστέψτε με, τέτοιες σκέψεις βοηθούν πολύ να δούμε με άλλα μάτια τα συναισθήματά μας. Και όπως πολλές φορές σας έχω σε αυτή την ιστοσελίδα πει, τα συναισθήματά μας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υγεία μας.
Με πολλή αγάπη 

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Το ξέρετε ότι... (42)


το κάπνισμα, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα, επιδεινώνει τους χρόνιους πόνους, ακόμη και αυτόν της μέσης σας (οσφυαλγία); 


Πηγή: http://www.medscape.com/viewarticle/775989?src=nldne 

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας (23)

Ο οργανισμός μας φτιάχνει την ...μαριχουάνα του (2ο)
Το πώς αυτά τα κανναβοειδή για τα οποία μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο της σειράς (τόσο τα ενδογενή όσο και τα εξωγενή) δρουν επάνω στα κύτταρά μας δεν ήταν γνωστό μέχρι το 1980, οπότε και ανακαλύφθηκε το πρώτο είδος υποδοχέα κανναβοειδών επάνω στα κύτταρα τόσο των θηλαστικών, όσο και των πουλιών, των ψαριών και των ερπετών.

Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί δύο είδη υποδοχέων (ειδικές θέσεις δηλαδή επάνω στην επιφάνεια των κυττάρων, επάνω στις οποίες αυτά τα κανναβοειδή ακουμπούν, κλειδώνουν και επηρεάζουν την λειτουργία του κυττάρου επάνω στο οποίο βρίσκονται). Οι γνωστοί μέχρι τώρα υποδοχείς είναι οι CB1 και CB2 και είναι βέβαιοι οι ερευνητές πως θα βρεθούν και άλλοι πολύ περισσότεροι, όσο οι έρευνες προχωρούν.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (8)

Βίωσε το συναίσθημά σου...
Γεια σας και πάλι
Συνεχίζοντας το προηγούμενο άρθρο μου αυτή της στήλης για την παρατήρηση και αναγνώριση των συναισθημάτων μας, θα ήθελα να προσθέσω ακόμη κάτι.

Η αναγνώριση του συναισθήματος όπως είπαμε μειώνει την έντασή του και την επίδραση που αυτό έχει στον οργανισμό μας. Ωστόσο το αναγνωρισμένο αυτό συναίσθημα δεν παύει να έχει την δική του ιστορία, μνήμες και συνειρμούς που το έχουν προκαλέσει. Γι αυτό καλό είναι στη συνέχεια, να το βιώσουμε καλά. Η βίωση του συναισθήματος καθαρίζει τα κύτταρά μας από την μνήμη του και παύει έτσι η επίδρασή του στον οργανισμό μας.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Σελίδες γέλιου (34)


Ελάτε να γελάσουμε λίγο...
Με μερικά μικρά ανέκδοτα που μου έστειλε μια φίλη ελπίζω να σας κάνω να γελάσετε λίγό σήμερα, ή τουλάχιστον να χαμογελάσετε...

1.Kαλά ρε φίλε μένεις κοντά σε παραθαλάσσια περιοχή και δεν ξέρεις να κολυμπάς;
-Γιατί ρε βλάκα εσύ που μένεις κοντά σε αεροδρόμιο ξέρεις να πετάς;


2.Προς όλες τις νοικοκυρές: ...
μ΄ένα γραμμάριο Fairy πλένεις 100 πιάτα...
μ΄ένα γραμμάριο κόκα πλένεις 100 πιάτα ... σκουπίζεις ... σφουγγαρίζεις ...
μαγειρεύεις ... κουρεύεις το γρασίδι...

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (15)

Νέα σειρά μικρών βίντεο για τη διαχείριση των συναισθημάτων
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πριν λίγες ημέρες, ανέβασα στο κανάλι μου στο YouTube ένα νέο μικρό βίντεο, το πρώτο από μία σειρά με θέματα για σκέψη και προβληματισμό, που οδηγούν σε καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων μας.
Θα ήθελα πολύ  αφενός να αξιολογήσετε αυτά τα μικρά βίντεο (κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο, μου αρέσει ή δεν μου αρέσει) και αφετέρου να καταθέσετε κάτω από τα βίντεο σχετικά σας σχόλια, ώστε να μπορεί να γίνει κάποια έστω και μικρή κουβέντα επάνω στο θέμα που αναφέρεται στο βίντεο.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (12)

Η Αναγεννητική ιατρική τώρα και σε νέες χρήσεις
Σας είχα μιλήσει παλαιότερα για τα εκπληκτικά επιτεύγματα του πολλά υποσχόμενου αυτού κλάδου της ιατρικής που λέγεται αναγεννητική ιατρική (κλικ εδώ για να δείτε το πρώτο άρθρο της σειράς).

Μία νέα του εφαρμογή είναι η μελέτη κληρονομικών νοσημάτων και των αιτίων τους στο εργαστήριο, πράγμα που θα βοηθήσει πολύ την ιατρική και την έρευνα φαρμάκων για νοσήματα για τα οποία δεν υπάρχει ειδική θεραπεία μέχρι τώρα.

Μία μελέτη επάνω σε βλαστοκύτταρα που έγινε σε ασθενή που έπασχε από μυοσκελετική ατροφία της σπονδυλικής στήλης, (μία κληρονομική νευρολογική ασθένεια που οδηγεί σε παράλυση και θάνατο) έδειξε πως μπορούν έρευνες της αναγεννητικής ιατρικής να χρησιμοποιηθούν και προς μελέτη των αιτίων που οδηγούν σε κληρονομικές ασθένειες.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Υγιεινές συνταγές/Λαχανικά (16)

Γεια σας
Στην προηγούμενη ανάρτηση αυτής της στήλης, σας υποσχέθηκα μία ακόμη συνταγή για πιάτο που μπορεί να συμπληρώσει και να συνοδέψει τα ψητά μανιτάρια. Πιστή στην υπόσχεσή μου λοιπόν, θα σας δώσω σήμερα μια πολύ εύκολη και υγιεινή συνταγή, με την οποία μπορείτε εκτός από τα ψητά μανιτάρια, να συνοδέψετε και τις ζεματιστές σαρδέλες που σας είχα δώσει παλαιότερα (κλικ εδώ για να δείτε την συνταγή). 
Η προσθήκη της γλυκοπατάτας στο μίγμα, το κάνει πιο υγιεινό και του δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά, όπως θα διαπιστώσετε.
Σε παλαιότερη ανάρτηση, (κλικ εδώ αν θέλετε να την ξαναδείτε) σας είχα δώσει παρόμοια συνταγή για αυτό το μίγμα γλυκοπατάτας και πατάτας σαν γέμιση για πιπεριές Φλωρίνης. Όμως ενώ σε εκείνη την συνταγή χρησιμοποιούμε λευκές γλυκοπατάτες, στη σημερινή μας, χρειάζεται οπωσδήποτε οι γλυκοπατάτες να είναι κόκκινες (πορτοκαλιές δηλαδή), γιατί οι λευκές κάνουν το μίγμα πολύ πιο γλυκό και σφιχτό και δεν ταιριάζει με τη γεύση των ψητών μανιταριών ή των ψαριών που θα συνοδέψει.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (52)

Δεν είναι τόσο επιθετικός όσο νομίζαμε ο καρκίνος του παγκρέατος 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για μία σχετικά πρόσφατη έρευνα για τον καρκίνο αποφάσισα να σας ενημερώσω σήμερα, γιατί όπως θα δείτε, τα πράγματα όσον αφορά αυτή την ασθένεια δεν είναι όπως ακριβώς μέχρι τώρα νομίζαμε. Δεν είναι τόσο γρήγορη όσο νομίζαμε η ανάπτυξη των όγκων στο σώμα  μας και αυτό είναι πολύ παρήγορο. Όσοι δηλαδή ανάμεσά μας ξέρουν πως αντιμετώπισαν σοβαρά στρες στη ζωή τους τόσο ψυχικά όσο και οργανικά (κακή διατροφή, βλαβερές συνήθειες κ.λπ.) έχουν πάντα καιρό, όσο δεν έχουν εμφανίσει κάποια συμπτώματα ακόμη, να αλλάξουν συνήθειες, να εφαρμόσουν τους πέντε κανόνες αντιμετώπισης του στρες για τους οποίους σας μιλάω συνεχώς σε αυτή την ιστοσελίδα, και να προστατέψουν την υγεία τους από αυτή τη νόσο που γίνεται όλο και πιο συχνή στην εποχή μας, όσο τα στρες πολλαπλασιάζονται.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας (22)

Ο οργανισμός μας φτιάχνει την ...μαριχουάνα του!... (1ο μέρος)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τις γνωστές εθιστικές ουσίες, μαριχουάνα κ.λπ. οι περισσότεροι γνωρίζετε τις βλαπτικές τους επιδράσεις στον οργανισμό. Πόσοι ωστόσο γνωρίζετε πως στον οργανισμό μας ανακαλύπτονται όλο και περισσότερες ουσίες με τις ίδιες ιδιότητες; 

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Σοφά λόγια (56)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ...   


Υπάρχει μεγαλύτερη πείνα για αγάπη και εκτίμηση σε αυτόν τον κόσμο παρά για ψωμί


~ Μητέρα Τερέζα~

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Υγιεινή διατροφή (28)

Αλουμινόχαρτο. Πόσο καλό είναι για την υγεία μας;

Για τα φύλλα αλουμινίου, που τόσο συχνά χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας, αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα, μετά από μια μικρή έρευνα που έκανα για το θέμα της πιθανής επίδρασής τους στην υγεία.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Γίνε παρατηρητής των συναισθημάτων σου (7)


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σας το έχω ξαναπεί, αλλά πιστεύω πως πρέπει να σας το ξαναθυμίσω πως το πρώτο σκαλί για την αντιμετώπιση ενός αρνητικού συναισθήματος είναι η αναγνώρισή του.

Όλα τα αρνητικά συναισθήματα όπως έχουμε ξαναπεί, (κλικ εδώ για να διαβάσετε το άρθρο) έχουν σαν βάση τους τον φόβο. Και το χειρότερο είναι πως η αντίδρασή μας σε αυτά καθορίζεται κυρίως από το υποσυνείδητο, όπως όλες μας οι λειτουργίες. Μόνον ένα 5% των αντιδράσεών μας στη ζωή εξαρτάται από τη λογική μας. Το υπόλοιπο 95% κατευθύνεται από τις μνήμες που έχουν καταγραφεί στο υποσυνείδητό μας από την στιγμή που ήμασταν μόλις 2 κύτταρα στη μήτρα της μητέρας μας. Αυτό έχει αποδείξει η επιστήμη. 

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ερασιτέχνης κηπουρός/Άνοιξη-Φθινόπωρο (29)

Γεια σας φίλες και φίλοι ερασιτέχνες κηπουροί

Το χρώμα δεν λείπει από τον φθινοπωρινό μου κήπο όπως βλέπετε. Ακόμη ανθίζουν τριανταφυλλιές, όπως και οι καλοκαιρινές λαντάνες και οι ζίνιες. Αυτές οι τελευταίες μάλιστα, κατ' εξοχήν καλοκαιρινά λουλούδια, εφέτος προτίμησαν στον κήπο μου να εμφανιστούν τώρα το φθινόπωρο. Καλοδεχούμενες βέβαια, δεν το συζητάω, αλλά πολύ με παραξένεψε το γεγονός. Ποιος ξέρει τι να αισθάνονται και τα λουλούδια...

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/διατροφή (14)


Ω3 και παιδικό άσθμα       
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τα ω3 λιπαρά οξέα έχουμε μιλήσει επανειλημμένα σε αυτή εδώ την ιστοσελίδα (κλικ εδώ για να ξαναδείτε το τελευταίο σχετικό άρθρο). Επανέρχομαι όμως στο θέμα σήμερα γιατί  μου έκανε εντύπωση ένα νέο ιατρικό άρθρο που διάβασα πρόσφατα,  στο οποίο συσχετίζονται αυτά  με  την εμφάνιση άσθματος στα παιδιά.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Το ξέρετε ότι...(41)


τα κεράσια βρέθηκαν να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας και ότι ενισχύουν την επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής που δίνεται γι αυτές (αλοπουρινόλη);

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Άσκηση/ Γυμναστική (38)


Άσκηση και κατάθλιψη              
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Είναι γνωστό πως η άσκηση βοηθάει την καλή μας διάθεση, αυξάνοντας τις ενδορφίνες μας, ωστόσο το κατά πόσο αυτή μπορεί να βοηθήσει την κατάθλιψη,  ερευνάται ακόμη.
Σχετική έρευνα (1) που έγινε σε 126 καταθλιπτικούς ασθενείς που ήταν σε θεραπεία με τα γνωστά αντικαταθλιπτικά φάρμακα S.S.R.I, δημοσιεύθηκε προ έτους, και έγινε στο πανεπιστήμιο του Τέξας με επικεφαλής τον καθηγητή της ψυχιατρικής Dr Madhukar H. Trivedi. Στη έρευνα αυτή, επί 4 μήνες, οι ασθενείς που έπαιρναν τα πιο πάνω φάρμακα και δεν είχαν ανταπόκριση (παρέμεναν δηλαδή καταθλιπτικοί), πρόσθεσαν στην καθημερινή τους ρουτίνα άσκηση, άλλοι ελαφρύτερη (10 λεπτά περπάτημα την ημέρα) και άλλοι πιο δυνατή, όπως ½ ώρα γρήγορο περπάτημα την ημέρα, ή ποδήλατο.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Υγιεινές συνταγές/διάφορα (3)

Γεια σας φίλες και φίλοι

Μία πολύ εύκολη, γρήγορη και υγιεινή συνταγή θα σας δώσω και πάλι σήμερα. Δοκίμασα πριν από λίγες ημέρες να φτιάξω με πληγούρι, ένα πιάτο που να θυμίζει λίγο σε γεύση το "ατζεμ πιλάφι" που έφτιαχνε η μητέρα μου με αρνάκι και ρύζι, χωρίς όμως να έχει μέσα του σάρκα ζώου που θυσιάστηκε για χάρη μου...

Ιδού το αποτέλεσμα. Εμένα μου φάνηκε πολύ νόστιμο. Για να δούμε τη δική σας άποψη...

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/Καρκίνος (4)

Ενοποιημένη ιατρική προτείνεται τώρα για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Επιτέλους άρχισαν να δημοσιεύονται άρθρα σε έγκυρες ιατρικές ιστοσελίδες στα οποία ερευνητές δηλώνουν πως ο καρκίνος πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά και όχι μόνον με τις μεθόδους της κλασσικής ιατρικής.
Προσωπικά, όπως πολλές φορές σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα σας έχω δηλώσει, πιστεύω πως αυτό ισχύει για κάθε νόσο, ωστόσο σε επίσημες ιατρικές ιστοσελίδες μόλις τώρα εμφανίζονται τα πρώτα σχετικά άρθρα και αυτά αφορούν, προς το παρόν τουλάχιστον, την αντιμετώπιση μόνον του καρκίνου.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (14)

Νέο εκπαιδευτικό βίντεο για το άγχος
Ένα καινούργιο μικρό εκπαιδευτικό βίντεο ανέβασα πρόσφατα στο Youtube, σχετικά με το άγχος και την αντιμετώπισή του. Θα το βρείτε και εδώ, στην σελίδα των εκπαιδευτικών βίντεο. 
Η αυτοσυγκέντρωση, όχι μόνον μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το άγχος μας, όπως σας εξηγώ εκεί, αλλά μας κάνει επιπλέον να βιώνουμε με πληρότητα κάθε στιγμή μας, χωρίς να χανόμαστε σε σκέψεις που αφορούν το παρελθόν (που έχει τελειώσει όποιο και αν ήταν) ή το μέλλον για το οποίο δεν γνωρίζουμε τίποτα, ούτε καν αν θα υπάρχουμε για να το ζήσουμε.
Ναι αλλά αν υπάρχουμε; θα μου πείτε.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Σελίδες γέλιου (33)

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Με μερικά μικρά αλλά νόστιμα ανέκδοτα που ένας φίλος μου έστειλε, ελπίζω να σας κάνω σήμερα να γελάσετε. Μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Φροντίστε να γελάτε εύκολα όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα γύρω σας ή ακόμη και μέα στο ίδιο σας το σπίτι. Με τη σοβαρότητα δεν κερδίζετε τίποτα. Αντίθετα με το γέλιο, δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να βοηθήσει το ανοσοποιητικό του να δυναμώσει και να σας χαρίζει υγεία. Γεροί αντιμετωπίζετε καλύτερα τις καταστάσεις. Γελάτε όσο μπορείτε λοιπόν...


1. Όλα χαλάνε...Άνθρωποι , κοινωνία , σχέσεις , φραπεδιέρα. 
Ειδικά με την φραπεδιέρα ξενέρωσα πολύ, δεν το περίμενα... 



2. - Ρε συ, κοίτα αυτή εκεί, τι ηλίθια φάτσα που έχει!
- Αυτή είναι η κοπέλα μου!
-΄Οχι..!!Αυτή που είναι δεξιά της λέω.
- Είναι η αδελφή μου!
-΄Οχι, όχι αυτή... Η άλλη, παραδίπλα.
- Εκείνη παραδίπλα είναι η μάνα μου!!!
- Εντάξει ρε φίλε! Σκότωσέ με....!!
  

 
3. - Λογος διαζυγιου?
- Για θρησκευτικους λογους...
- Δηλαδη? 
- Δν παραδεχοταν πως στο κρεββάτι ειμαι Θεος! 
 


4. -ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΧΟΛΕΙΟ.
-πρεπει να πας.
-ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΣΟΥ ΛΕΩ.
-σηκω καλε θα αργησεις.
-ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ.
-πρεπει να πας...εισαι ο Διευθυντης!!!
 


5. Μια ξανθια κατενθουσιασμενη που πηρε το διπλωμα τρεχει ολη μερα πανω κατω με το αμαξι ωσπου τελειωνει η βενζινη.. φτανοντας στο βενζιναδικο λεει στον βενζινα ολο ναζι και τσαχπινια:
- Θελωωω να μου το γεμισετεεε τωραα Μαύρη κούπα (χαρτιά) Μαύρη κούπα (χαρτιά)
- Super?
- Ουααουυυυ....!!! 

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Σοφά λόγια (55)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ...


Η ζωή μου ήταν γεμάτη τραγικές ατυχίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν συνέβησαν ποτέ!...


~ Mark Twain ~

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Χαλάρωση (51)

Απλή άσκηση αυτοσυγκέντρωσης για μικρούς και μεγάλους

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Έναν απλό και εύκολο τρόπο αυτοσυγκέντρωσης (και χαλάρωσης συγχρόνως), σκέφτηκα να σας δώσω σήμερα. Είναι μία άσκηση που μπορεί να βοηθήσει πολύ τα τεχνοκρατικά και πρακτικά μυαλά, που δεν αγαπούν τις χαλαρώσεις, τους διαλογισμούς και τις προσευχές,  αλλά και τα παιδιά και τους εφήβους. 
Η διάρκειά της μπορεί να είναι όση εσείς επιθυμείτε, ωστόσο προκειμένου να έχετε καλά αποτελέσματα τόσο στην  υγεία σας όσο και στη λειτουργία του εγκεφάλου σας και στις αποφάσεις που παίρνετε για τη ζωή σας γενικότερα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αυξάνετε λίγο-λίγο τον χρόνο που της αφιερώνετε, ώστε να φτάσετε τα 20 τουλάχιστον λεπτά την ημέρα.

Η άσκηση έχει ως εξής:
Σε μία ήρεμη γωνιά του σπιτιού σας ή στην ύπαιθρο, κάθεστε σε μία άνετη θέση, με τα πόδια ελαφρώς ανοικτά να ακουμπούν στο δάπεδο, τον κορμό να είναι σε ορθή γωνία με το υπόλοιπο σώμα σας και τα χέρια ακουμπισμένα χαλαρά στους μηρούς σας. Με τα μάτια κλειστά, ανασαίνετε ήρεμα από την μύτη και παρατηρώντας τον αέρα που κινείται μέσω της μύτης σας (μπαίνει και βγαίνει)  μετράτε αργά από το 1 -3 όση ώρα εισπνέετε, κάνετε μία μικρή παύση, και μετράτε και πάλι από το 1-6 όσο εκπνέετε, κάνοντας και πάλι μία μικρή παύση στο τέλος της εκπνοής σας.
Το μέτρημα που θα το κάνετε νοερά, θα έχει δηλαδή ως εξής:
Εισπνοή: 1…2...3...στοπ...
Εκπνοή : 1…2...3...4...5...6...στοπ...
Και πάλι από την αρχή, καταμετρώντας πόσες ολοκληρωμένες αναπνοές κάνετε συνολικά. 

Ξεκινήστε με 10 ολοκληρωμένες αναπνοές, όσοι είσαστε νευρικοί και ανυπόμονοι και δεν μπορείτε να μείνετε ήρεμοι για πολύ ώρα και αυξήστε τες σταδιακά.  Εάν καταφέρετε να ασκείστε δύο φορές την ημέρα, ακόμη καλύτερα.
Προσπαθείστε το μέτρημά σας να είναι αργό και όσο ασκείστε να το κάνετε ακόμη πιο αργό.
Αν επιμείνετε καθημερινά με υπομονή να ασκείστε, θα δείτε σύντομα τα αποτελέσματα και θα ήθελα να με ενημερώσετε.  Θα αρχίσετε να νιώθετε πιο ήρεμοι, ότι και αν σας συμβαίνει, θα μειωθεί το άγχος και η νευρικότητά σας, θα αρχίσει να βελτιώνεται η πίεση και το ζάχαρό σας (αν υποφέρετε από αυτά) και γενικά θα νιώθετε καλύτερα.
Οι έφηβοι και οι φοιτητές, εκτός από την καθημερινή τους άσκηση, θα βοηθηθούν πολύ στις περιόδους εξετάσεων εάν ασκούνται πριν από το διάβασμά τους. Θα έχουν πολύ καλύτερη απόδοση. 
Με αγάπη

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ/ Υγεία (51)


Τα γλυκά βλάπτουν τη καρδιά μας!...

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σήμερα θα σας ενημερώσω για ένα ενδιαφέρον ιατρικό άρθρο που αφορά την επίδραση της υπεργλυκαιμίας στη καρδιά, ακόμη και αν δεν είναι κανείς επίσημα διαβητικός ασθενής.

Τα αποτελέσματα λοιπόν μελέτης που εκπόνησαν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας John Hopkins Bloomberg της Αμερικής, έδειξαν πως αυξημένες τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, (HbA1c, που είναι δείκτης χρόνιας υπεργλυκαιμίας και διαβήτη) συνδέονται με ελαφρά αυξημένες τιμές ενός δείκτη που λέγεται τροπονίνη και συγκεκριμένα με το κλάσμα  T (cTnT) της τροπονίνης,  που είναι δείκτης ειδικός για την ένδειξη βλάβης του καρδιακού  μυός.
Η τροπονίνη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται μέσα στα μυϊκά κύτταρα και βοηθάει την σύσπασή τους. Το πιο πάνω κλάσμα της όμως, βρίσκεται μόνον στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα, γι αυτό και χρησιμοποιείται στη διάγνωση των καρδιακών εμφραγμάτων.

Οι πιο πάνω ερευνητές λοιπόν, χρησιμοποίησαν μία πολύ ευαίσθητη μέθοδο, με την οποία μπόρεσαν να μετρήσουν τιμές του κλάσματος αυτού της τροπονίνης, πολύ μικρότερες από αυτές που εμφανίζονται στα καρδιακά εμφράγματα. Παρατήρησαν έτσι, μετρώντας την σε 9.662 άτομα, πως σχετιζόταν η εμφάνισή της με ελαφρά αυξημένες  τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, μικρότερες και από αυτές που χαρακτηρίζουν ένα άτομο διαβητικό. Οι ερευνητές αυτοί δηλαδή, παρατήρησαν πως ακόμη και μικρή υπεργλυκαιμία, μικρότερη από αυτή που χαρακτηρίζει ένα άτομο σαν διαβητικό, βλάπτει τον καρδιακό μυ.

Θεωρούν, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, μετά τα αποτελέσματα αυτά της έρευνάς τους, πως δεν είναι μόνον θέμα αρτηριοσκλήρυνσης η βλάβη της καρδιάς που παρατηρείται στους διαβητικούς ασθενείς, αλλά πως η υπεργλυκαιμία, ακόμη και η ελαφριά,  βλάπτει άμεσα τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα.

Σκεφθείτε το λοιπόν αυτό καλά, αγαπητές φίλες και φίλοι που έχετε ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά. Μη ξεχνάτε πως το μέτρο, είναι η καλύτερη λύση για να απολαμβάνει κανείς όλες τις υλικές απολαύσεις της ζωής. Μόνον στις πνευματικές απολαύσεις δεν ισχύει αυτός ο κανόνας. Μόνον αυτές μπορεί κανείς να τις απολαμβάνει όσο και όποτε θέλει και όχι μόνον να μην τον βλάπτουν, αλλά να τον ωφελούν κιόλας!...
Με αγάπη

Πηγές :
http://www.hygeia.gr/page.aspx?p_id=181

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Υγιεινή διατροφή/Λίπη (8)


Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μια που ανοίξαμε αυτή τη συζήτηση για τα ω3 λιπαρά οξέα με τη συνταγή που σας έδωσα σε προηγούμενη ανάρτησή μου, σκέφτηκα να συνεχίσουμε σήμερα τη κουβέντα αυτή γιατί έχει αρκετό ενδιαφέρον, με βάση τις ιατρικές έρευνες.
Οι ερευνητές έχουν λοιπόν καταλήξει, πως η περιεκτικότητα σε ω3 της διατροφής της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου, πράγμα που σημαίνει πως οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν, θα πρέπει  να τρώνε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα κάποιο από τα λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες, γαύρο, σκουμπρί, πέστροφα), αν θέλουν το καλό των παιδιών που πρόκειται να γεννήσουν. (1)
Τα ω3 λιπαρά οξέα, κατά τους ερευνητές, ρυθμίζουν την μεταφορά πληροφορίας από νευρικό κύτταρο σε νευρικό κύτταρο επηρεάζοντας τόσο τις βιοφυσικές  δυνατότητες της μεμβράνης των κυττάρων, όσο και τη λειτουργία των νευρικών συνάψεων. Των σημείων δηλαδή στα οποία επικοινωνούν τα νευρικά κύτταρα μεταξύ τους.
Οι ερευνητές θεωρούν πως τα ω3 προσλαμβανόμενα είτε με τη διατροφή είτε ως συμπληρώματα, μπορούν να προλάβουν νευρολογικές και νευροψυχιατρικές διαταραχές. (2)
Είναι αξιοσημείωτο πως αποτελέσματα ερευνών οδηγούν στην υπόθεση πως αυτά τα ω3 λιπαρά οξέα παίζουν  ρόλο και στην έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας που εμφανίζεται με την ηλικία. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως 8 εβδομάδες ενίσχυσης της διατροφής τους με ω3 λιπαρά οξέα, βελτίωσε τη λειτουργία των νευρικών συνάψεών τους που είχε διαταραχθεί από την γήρανσή τους (3)
Αλλά και με τη ψυχική διάθεση έχουν συσχετισθεί τω ω3 λιπαρά οξέα. Θεωρούνται αυτά πως ανταγωνίζονται τις προ-φλεγμονώδεις ουσίες (κυτοκίνες) στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας την κατάθλιψη. Γιατί έχει βρεθεί πως στους καταθλιπτικούς ασθενείς, το κλάσμα ω3/ω6 λιπαρά οξέα είναι αντεστραμμένο υπέρ των ω6 λιπαρών οξέων που είναι γνωστό πως προάγουν την φλεγμονή στον οργανισμό. (4)
Σας έχω μιλήσει αναλυτικά για αυτά τα λιπαρά οξέα σε παλαιότερη ανάρτηση, που μπορείτε να την ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Όπως σε όλα τα πράγματα όμως, έτσι και στη διατροφή μας χρειάζεται ισορροπία. Γιατί και  η πολύ αυξημένη πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.
Ισορροπημένη διατροφή ως προς τα λιπαρά οξέα, είναι αυτή που περιέχει καθημερινά κάποια από τα πιο κάτω:
πράσινα λαχανικά, λιναρόσπορο, ακτινίδια, καρύδια, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο.
Με αγάπη  


Πηγές :
  1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006899308021033
     2. Special Issue: Nutritional Neuroscience
Molecular Nutrition & Food Research Volume 54, Issue 4, pages 447–456, April 2010
    3. Age-related changes in synaptic function: analysis of the effect of dietary supplementation with ω-3 fatty acids. Neuroscience
Volume 94, Issue 1, September 1999, Pages 305–314 

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Το ξέρετε ότι... (40)

όσοι καταναλώνουν περισσότερα από 3 φλυτζάνια καφέ (με καφεΐνη) την ημέρα κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να εμφανίσουν γλαύκωμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα;
(ιδιαίτερα εάν υπάρχει και ιστορικό στην οικογένεια)


Πηγή: http://www.medscape.com/viewarticle/772275?src=nldne

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/ συζητήσεις (6)


Ο ρόλος του πόνου και η πλάνη των αισθήσεων

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μία τακτική αναγνώστρια της ιστοσελίδας, μου έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση πριν λίγες ημέρες και σκέφτηκα να απαντήσω δημόσια στο ερώτημά της γιατί είναι κάτι που μπορεί να έχει προβληματίσει και άλλους εκτός από την ίδια.

Το ερώτημα ήταν:
Αφού στην πραγματικότητα δεν είμαστε όπως λέτε κι εσείς ένα μάτσο από κρέας και κόκκαλα και είμαστε ένα κομματάκι από ένα ενιαίο ενεργειακό συμπαντικό σύνολο που αν μπορούσαμε να το δούμε θα βλέπαμε μια κοχλάζουσα ενέργεια.... τότε πως υπάρχει ο πόνος πχ. πονάει το κεφάλι, το χέρι... η ενέργεια μπορεί να πονάει; Είναι κι αυτό αποτέλεσμα της πλάνης των αισθήσεων;

Ο πόνος αγαπητές και αγαπητοί μου είναι όπλο άμυνας για τον οργανισμό. Οι αισθήσεις μας δεν είναι πλάνη, είναι μέσα επικοινωνίας του υλικού μας σώματος με τον έξω από εμάς κόσμο. Ωστόσο είναι ατελείς, δεν μας δίνουν όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν τριγύρω, γιατί δεν έχει την ικανότητα να τις διαχειριστεί όλες ο εγκέφαλός μας. Έτσι οι αισθήσεις μας μεταφέρουν τόσες πληροφορίες, όσες είναι απαραίτητες για την επιβίωσή μας σαν είδος, και τις υπόλοιπες τις απορρήπτουν.
Όπως έδειξε ένα παλαιότερο πείραμα που έγινε με βατράχους, όσα οπτικά ερεθίσματα και αν έχουν εμπρός τους οι βάτραχοι, μόνον τέσσερες πληροφορίες στέλνουν τα δικά τους μάτια στον εγκέφαλό τους. Η δομή των ματιών του βατράχου περιορίζει την επίγνωση του ζώου αυτού σε τέσσερα μόνο είδη διαφορετικής οπτικής δραστηριότητας. Αυτές τις δραστηριότητες οι ερευνητές που έκαναν το πείραμα τις ονόμασαν ως εξής: (α)*
     1.  Ανιχνευτής σταθερών αντιθέσεων (δίνει στον εγκέφαλο του βατράχου το γενικό περίγραμμα του περιβάλλοντος)
  2.  Ανιχνευτής κινητής γωνίας (αυξάνει αυτός την ανταπόκριση του ζώου σε αιφνίδια κινούμενες σκιές)
    3. Ανιχνευτής δικτύου φωτισμού (αυτός αντιδρά σε απότομη μείωση του φωτισμού, όπως όταν επιτίθεται ένας ογκώδης εχθρός)
    4.   Ανιχνευτής δικτύου κυρτότητας (αυτός αντιδρά σε μικρά σκοτεινά αντικείμενα όταν αυτά εισχωρούν μέσα στο οπτικό πεδίο του ζώου και όταν αυτά πλησιάζουν περισσότερο στριφογυρίζοντας εμπρός από τα μάτια του)

Όπως είναι φανερό, τα μάτια του βατράχου, στέλνουν στον εγκέφαλο του ζώου μόνον τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή του. Πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να προφυλαχτεί από εχθρούς (1,2,3)και να βρει την τροφή του(4).
Όσο ανεβαίνουμε στην εξέλιξη, τόσο  περισσότερες πληροφορίες στέλνουν στον εγκέφαλο των ζώων οι αισθήσεις τους. Και φτάνουμε στον άνθρωπο.
Μιλάμε για πλάνη των αισθήσεών μας, όχι γιατί αυτές δεν υπάρχουν, αλλά γιατί αυτές είναι ατελείς, δεν μας δίνουν δηλαδή ολόκληρη την εικόνα της πραγματικότητας που υπάρχει τριγύρω μας. Ζούμε σε μία εικονική πραγματικότητα, όση μας είναι απαραίτητη για να επιβιώνουμε σαν είδος.
Σε αυτή την επιβίωση, η αίσθηση του πόνου, έχει μεγάλη σημασία, γιατί είναι ένδειξη αυτή, πως κάτι δεν πάει καλά στο σώμα μας (στο σημείο του πόνου) και επομένως πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας γι αυτό, όπως να αλλάξουμε θέση για να ανακουφιστούμε, ή να κρατήσουμε για λίγο ακίνητο το μέλος που πονάει ώστε να ξεκουραστεί αυτό κ.λ.π.
Πρέπει λοιπόν  να ξεκαθαρίζει η αιτία κάθε πόνου, και να γίνεται μία αντιμετώπιση του αιτίου που τον προκαλεί, και όχι να τον σκεπάζουμε με παυσίπονα, αφήνοντας το πρόβλημα στον οργανισμό μας να χειροτερεύει.

Το υλικό μας σώμα είναι πράγματι συμπυκνωμένη ενέργεια, ωστόσο έχει οργανωθεί έτσι ώστε να μπορεί να επιβιώνει επάνω σε αυτόν τον πλανήτη που έχει έρθει, και σε αυτό το βοηθούν οι αισθήσεις του. 
Το ποιός και πώς το οργανώνει αυτό το σώμα, καθώς και ολόκληρο το σύμπαν, είναι ένα τεράστιο φιλοσοφικό και επιστημονικό ερώτημα, που όπως καλά γνωρίζετε όλοι, κανείς ακόμη δεν το έχει λύσει, γι αυτό και τα ονόματα που οι διάφοροι πολιτισμοί του έδωσαν κατά καιρούς δεν είναι ειδικά αλλά γενικά, όπως Θεός, Αλάχ, κ.λ.π.
Με αγάπη

: "Η ψυχολογία του διαλογισμού" Εκδ. Χατζηνικολή σελ. 118

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (6)


ΣΠΑαα... η μαγική λεξούλα καταπολέμησης του στρες  

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Αποφάσισα άλλη μια φορά να σας θυμίσω εκείνη τη μαγική λεξούλα «ΣΠΑαα...» για την οποία σας είχα μιλήσει σε παλαιότερη κουβέντα μας. (Κλικ εδώ εάν θέλετε να την ξαναδείτε). Κι αυτό, γιατί αρκετοί φίλοι και φίλες που παρακολουθούν τις ομάδες που ασκούνται μαζί μου στη χαλάρωση και τη διαχείριση των συναισθημάτων, μου είπαν πως τους έχει βοηθήσει πολύ.

Αυτή η μικρή μαγική λεξούλα, ΣΠΑαα… από τα αρχικά των λέξεων : Σταμάτα, Παρατήρησε τον εαυτό σου, Αποστασιοποιήσου από την  αυτόματη αντίδραση του ζώου) κρύβει μέσα της τρία σημαντικά στοιχεία αντιμετώπισης του στρες.
-Το πρώτο, το «Σταμάτα» σημαίνει αυτοσυγκέντρωση. Συγκεντρώσου δηλαδή στο παρόν, σε αυτή τη στιγμή που ζεις την ώρα που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα.
-Το δεύτερο, το «Παρατήρησε» σημαίνει να γίνεις παρατηρητής των σκέψεων και των αντιδράσεων σου. Όταν ασκηθεί κανείς στο να παρατηρεί τις σκέψεις και τις αντιδράσεις του, αντιλαμβάνεται τελικά πως δεν είναι ταυτισμένος με αυτές, (αφού μπορεί και τις παρακολουθεί), άρα μπορεί και να τις αλλάξει εάν το θελήσει, λιγοστεύοντας έτσι το στρες που αυτές του δημιουργούν.  
-Το τρίτο «Αποστασιοποιήσου από την αυτόματη αντίδραση του στρες», σημαίνει μην αντιδράς ενστικτωδώς όπως το υποσυνείδητό σου υπαγορεύει, με την αντίδραση μάχης ή φυγής που είναι η ζωώδης αντίδραση του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης, αλλά κάνε πίσω, δες τα πράγματα πιο ψύχραιμα, και ύστερα αποφάσισε συνειδητά το πώς θέλεις να αντιδράσεις στην δεδομένη κατάσταση. Γιατί, ξέρετε, όταν κάτι μας ενοχλεί, για τον εγκέφαλό μας σημαίνει «φόβος πως κάτι πάει να διαταράξει την ισορροπία το οργανισμού» και αυτόματα αυτός αντιδρά με τη γνωστή αντίδραση του στρες που σας έχω περιγράψει στο αντίστοιχο εκπαιδευτικό βίντεο (κλικ εδώ εάν θέλετε να το δείτε).

Και οι τρεις πιο πάνω συμβουλές, σταματούν την αυτόματη αντίδραση του στρες που με τον καταρράκτη των ορμονών που παράγει καταστρέφει την υγεία. Τα αρχικά των λέξεων Σταμάτα, Παρατήρησε, Αποστασιοποιήσου, φτιάχνουν τη λεξούλα ΣΠΑ, που παραπέμπει σε χαλάρωση και ηρεμία, και έτσι στο σύνολό της αυτή η συμβουλή μειώνει το στρες και βοηθάει να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα πράγματα.
Βάλτε τη στη ζωή σας φίλες και φίλοι μου, και δεν θα χάσετε.  Χρησιμοποιείστε την σε κάθε σας δυσκολία και θα με θυμηθείτε, όταν θα διαπιστώσετε πόσο καλύτερα θα αισθάνεστε και  πόσο θα μεγαλώσει η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας με  τη διαπίστωση πως έχετε εσείς τον έλεγχο των καταστάσεων αντί να ελέγχεστε από αυτές.
Με αγάπη

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (14)


Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της πιπερόριζας
τσάι με πιπερόριζα και  μέντα

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για την πιπερόριζα ή ginger (Zingiber officinale, το επιστημονικό της όνομα), το όμορφο αυτό καλάμι με τα αρωματικά λουλούδια που έχω και στον κήπο μου, που είναι γνωστό για την ρίζα του,  η οποία έχει θεραπευτικές ιδιότητες, και χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα στην μαγειρική της ανατολής, σας έχω ξαναμιλήσει παλαιότερα (κλικ εδώ για να ξαναδείτε το άρθρο). Επειδή όμως εκτός των άλλων, η σχέση της με τον καρκίνο ερευνάται αρκετά τελευταία, σκέφτηκα να σας πως μερικά από τα καινούργια αυτά νέα.
Έρευνα, λοιπόν, για τον καρκίνο του μαστού σε πανεπιστήμιο της Σαουδικής Αραβίας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Journal of Biomedicine and Biotechnology πρόσφατα, έδειξε πως η ρίζα αυτή έχει σοβαρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν πως είναι ικανή να εμποδίσει  εκλεκτικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων (από καρκίνο μαστού) χωρίς να επηρεάζει τα φυσιολογικά κύτταρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το αποτέλεσμα που είχε η επαφή της ρίζας  με τα καρκινικά κύτταρα γίνεται μέσω επίδρασης σε πολλούς από τους μηχανισμούς που παίρνουν μέρος στην καταστροφή των κυττάρων, και παρ ότι δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν πώς ακριβώς γίνεται αυτό, θεωρούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σημαντικά και άξια να συνεχίσουν να ερευνώνται, γιατί σκευάσματα που μπορεί να παραχθούν με τη ρίζα αυτή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν πολύ καλά υποκατάστατα των μέχρι  τώρα θεραπειών του καρκίνου του μαστού που παρουσιάζουν  τόσες πολλές παρενέργειες. (1)

Αλλά και για τον καρκίνο του εντέρου ερευνητές έχουν ασχοληθεί με την πιπερόριζα. Είδαν πως όταν αυτή προστίθεται στο φαγητό  των ποντικών (που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη), αποτρέπει τον σχηματισμό όγκων που είναι γνωστό ότι δημιουργούνται από την επαφή με κάποιες χημικές ουσίες. Οι ερευνητές αποδίδουν τα αποτελέσματα αυτά πιθανόν στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που, εκτός των άλλων, έχει η ρίζα αυτή. (2)

Ερευνητές επίσης από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρκίνου του Μίτσιγκαν, διαπίστωσαν πως η πιπερόριζα, όχι μόνον καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά αποτρέπει επίσης την ανάπτυξη από αυτά αντίστασης στις γνωστές θεραπείες. (3) Πράγμα που σημαίνει πως όχι μόνον επιτρέπεται η χρήση της στη διατροφή ατόμων που πάσχουν από καρκίνο, όταν αυτά βρίσκονται υπό θεραπεία, αλλά βοηθάει και τη θεραπεία τους αυτή.

Πέρα από την επίδρασή της όμως στον καρκίνο, έχει αυτή η νόστιμη ρίζα και τόσες άλλες ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες (λένε πως είναι πάνω από 100), που είναι κρίμα να μην την χρησιμοποιεί κανείς συχνά στη διατροφή του, είτε σαν ρόφημα είτε σαν καρύκευμα σε φαγητά και σαλάτες.
Με αγάπη

Πηγές:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.