Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ο εγκέφαλος της καρδιάς μας (22)



Μέσα από το αχανές πεδίο ενέργειας και πληροφορίας που μας περιτριγυρίζει,  έχει δοθεί στον άνθρωπο μέσω των αισθήσεών του η δυνατότητα να ζει αυτός σε έναν παράδεισο. Αυτόν που οι αισθήσεις του δημιουργούν. 
Του δόθηκε όμως (προϊόν της εξέλιξης των ειδών) και ένα κομπιούτερ μέσα στο κρανίο του, το οποίο εκτός από την επεξεργασία των πληροφοριών που εισπράττει από το περιβάλλον για τη δημιουργία αυτού του παραδείσου, έχει και την ικανότητα να δημιουργεί συνειρμούς και σκέψεις, οι οποίες με τη σειρά τους ως ενέργειες επηρεάζουν αυτό το περιβάλλον…

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Το κόκκινο κρασί στη διατροφή μας (49)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Μια πρόσφατη σχετικά έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition (Am J Clin Nutr. 2012;95:1323-1334) κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κόκκινο κρασί (ένα-δύο ποτήρια την ημέρα) μειώνει τον αριθμό των παθογόνων μικροβίων στο έντερο και αυξάνει τον αριθμό των καλών μικροβίων, δρώντας όμοια με τις διαλυτές φυτικές ίνες, σαν πρεβιοτικό, δηλαδή.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Το ξέρετε ότι... (69)

τα παιδιά που θηλάζουν έχουν μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων στο έντερό τους από τα παιδιά που τρέφονται με τα γάλατα του εμπορίου;
Και ότι αυτά τα μικρόβια παρ' ότι είναι και περισσότερα και έχουν μεγαλύτερη λοιμογόνο δύναμη, οδηγούν τελικά σε καλύτερη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του παδιού;

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ωραία ... γεννηθήκαμε (21)

Ωραία! Γεννηθήκαμε!
Η φύση, το σύμπαν, ο Θεός, (ό,τι πιστεύει ο καθένας) μας δημιούργησε επάνω στη γη.
Φφφφφφφφ….. γεννηθήτω ζωή! ζωή που της έχει δοθεί  η ικανότητα να πολλαπλασιάζεται, να κάνει σπόρους, φυτά, ζώα, ανθρώπους. Σε αυτούς τους τελευταίους έχει δοθεί και η ελεύθερη βούληση, με την οποία μπορούν να κυριεύσουν τη γη…

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η άσκηση του εγκεφάλου σβύνει παλιές μνήμες; (74)

Σε πρόσφατο άρθρο του το περιοδικό Scientificamerican αναφέρεται σε μια ερευνητική εργασία με ενδιαφέροντα αποτελέσματα ως προς το θέμα της μνήμης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν δημιουργούνται καινούργιοι νευρώνες (νευρικά κύτταρα) στην περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται «ιππόκαμπος», (περιοχή η οποία είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση αλλά και την ανάσυρση πληροφοριών από την μνήμη), χάνονται προηγούμενες πληροφορίες.

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Το ξέρετε ότι... (68)

Όσοι παίρνετε στατίνες για τη χοληστερίνη σας και διουρητικά (για την καρδιά  ή την πίεσή σας) έχετε πολλές πιθανότητες να εμφανίσετε στη συνέχεια σαχαρώδη διαβήτη; 
Πρόσφατη έρευνα έδειξε αύξηση κατά 23% αυτού του κινδύνου.

Πηγή:  http://www.medscape.com/viewarticle/823597?nlid=55543_2702&src=wnl_edit_dail&uac=101389ST

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Οι φυτικές ίνες και η υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος (16)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σε προηγούμενο άρθρο μου σας είχα εξηγήσει τον ρόλο των φυτικών ινών (πρεβιοτικά) της διατροφής στην υγεία του εντέρου μας. Άλλες από αυτές παίζουν ρόλο απλά συγκράτησης νερού στο παχύ μας έντερο, πράγμα που κάνει τα κόπρανά μας πιο μαλακά και ευκολότερη την αφόδευση, και άλλες χρησιμεύουν για τροφή των μικροβίων του εντέρου μας. Των μικροβίων αυτών που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας.
Οι τροφές λοιπόν που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, όπως οι αναποφλοίωτοι σπόροι, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι απαραίτητες σε κάθε σωστή διατροφή.

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Σοφά λόγια (88)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ...       


Ο καρκίνος δεν είναι κακοήθης. Κακοήθης είναι η άγνοιά μας για αυτόν 



~Αλέξανδρος Συμεωνίδης~
Διευθυντής Θεαγενείου Αντικαρκινικού Ινστιτούτου



Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Πώς πετυχαίνουμε γαλήνη του νου (60)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Δύσκολο πράγμα η γαλήνη του νου, ιδιαίτερα όταν βιώνουμε άσχημες καταστάσεις. 
Στο μυαλό μας δημιουργούνται συνεχώς σκέψεις. Η μία μετά την άλλη. Και πολλές φορές δεν έχουν αυτές συνειρμό. Τη μια στιγμή σκεπτόμαστε ένα πράγμα, και αμέσως μετά κάποιο άλλο…. Και είναι αυτή η συνεχής φασαρία μέσα στον νου μας που μας κουράζει πολλές φορές. Θα θέλαμε να τον κάνουμε να σωπάσει για λίγο, ιδιαίτερα αν οι σκέψεις που δημιουργεί μας προκαλούν άγχος κα δυσφορία γιατί μπορεί να μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα.

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Μικροβίωμα, Το νέο μας όργανο; (58)


Γεια σας φίλες και φίλοι
Σε δύο προηγούμενες αναρτήσεις μου, σας έχω μιλήσει για τα μικρόβια του εντέρου μας και τη σημασία που έχουν αυτά για την υγεία τόσο την σωματική όσο και την ψυχική μας.
Μικρόβια όμως ζουν και σε άλλα σημεία του σώματός μας. Τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί ζουν και μάχονται μεταξύ τους για επικράτηση μέσα στο κορμί μας.
Είμαστε δηλαδή στην ουσία, μία κινούμενη αποικία μικροβίων…

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Το στρες του θορύβου και οι επιπτώσεις του στην υγεία (59)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολλές φορές σας έχω πει πως η λέξη «στρες» δεν είναι ταυτόσημη με το άγχος. Στρες είναι κάθε τι που ωθεί σε αποδιοργάνωση τη λειτουργία του οργανισμού. 
Και ο θόρυβος είναι ένα τέτοιο ερέθισμα. Όπως κάθε στρες, επηρεάζει και αυτός την λειτουργία πολλών ορμονών μας.
Από παλιά έχουν δείξει ερευνητικές μελέτες πως παιδιά που μεγαλώνουν σε γειτονιές με πολύ θόρυβο,όπως κοντά σε γραμμές τραίνου ή αεροδρόμια, έχουν μικρότερη ανάπτυξη

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Το ονειρο που γίνεται εφιάλτης (20)

Γεννιέσαι φίλε μου για να ζήσεις το όνειρο της ζωής επάνω στη γη και οι πέντε πλανεύτρες νεράιδες, οι αισθήσεις σου, υφαίνουν για σένα γύρω σου έναν παράδεισο, όσο μεγαλώνεις, για να είσαι ευτυχής.

Το κομπιούτερ όμως του εγκεφάλου σου δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό. Πιστεύει πως τα σήματα που του στέλνουν οι νεράιδες σου είναι και τα μόνα πραγματικά.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Τι προσφέρει το γέλιο σε εμάς και τους άλλους (46)

Το γέλιο βοηθάει την υγεία και μειώνει το στρες. Οι έρευνες έχουν καταλήξει σε αυτή την διαπίστωση, χωρίς όμως ακόμη να έχουν βρει τον μηχανισμό με τον οποίο δρα το γέλιο στον οργανισμό.

Όσον αφορά τις ορμόνες του στρες, δεν συμφωνούν όλες οι έρευνες πως μειώνονται αυτές μετά το γέλιο. Και έτσι δεν έχει γίνει δυνατό να αποδοθούν στις μειωμένες ορμόνες του στρες τα θετικά αποτελέσματα που το γέλιο έχει στη υγεία.

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Η σχέση του ψυχολογικού στρες με την νόσο Αλτσχάιμερς (73)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Σουηδία, ανάμεσα σε 800 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν ως προς την εμφάνιση άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερς επί 38 χρόνια, κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Οι γυναίκες που αντιμετώπισαν στην μέση ηλικία της ζωής τους κάποιο γερό ψυχολογικό στρες όπως, προβλήματα εργασίας, διαζύγιο, χηρεία, θάνατο παιδιού, σοβαρή ασθένεια των ιδίων ή προσώπου του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, εμφάνισαν κατά 15% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια στη συνέχεια της ζωής τους και 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν  νόσο Αλτσχάιμερς.  

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Το ξέρετε ότι... (67)

Τρώγοντας 3/4 του φλιτζανιού όσπρια την ημέρα ρίχνετε την "κακή" σας χοληστερίνη κατά 5-6%, κατεβάζοντας έτσι και τον κίνδυνο να πάθετε κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο κατά το ίδιο ποσοστό;

Πηγή; http://abcnews.go.com/blogs/health/2014/04/07/move-over-statins-legumes-are-natures-cholesterol-busters/

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Είστε οπτιμιστές ή πεσιμιστές; (10)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύθηκε στο καρδιολογικό περιοδικό Circulation: heart failure, κατά την οποία παρακολουθήθηκαν 6802 καρδιοπαθείς ασθενείς επί 4 χρόνια, έδειξε πως ανάμεσά τους,  εκείνοι που έβλεπαν τα πράγματα αισιόδοξα, είχαν πολύ λιγότερο στρες και πολύ καλύτερη έκβαση της νόσου τους.

Πόσο εύκολο, όμως, είναι να είναι κανείς αισιόδοξος; Οι περισσότεροι θεωρούν πως το να βλέπεις τα πράγματα από την ελαφριά και ευχάριστη πλευρά τους δεν είναι λογικό και σωστό για ώριμους ανθρώπους.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Σοφά λόγια (87)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ...             


Ο στόχος της ζωής δεν πρέπει να είναι να αποκτήσει λεφτά ή πράγματα κάποιος, αλλά να αποκτήσει την συνείδηση μέσα από την οποία τα πράγματα θα κυλήσουν προς αυτόν όποτε και όπως τα χρειάζεται…


~Eric Butterworth~

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.