Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Μπακαλιάρος με πράσα

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Πάει αρκετός καιρός από τότε που σας έδωσα την τελευταία συνταγή μου, γι αυτό σήμερα σκέφτηκα να σας δώσω μία καινούργια, εύκολη και νόστιμη, που δοκίμασα με φίλες τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και μας άρεσε πολύ. 

 ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Μπακαλιάρος με πράσα και σταφίδες (5 μερίδες)

Υλικά:

5 μερίδες μπακαλιάρου (1 φύλλο μπακαλιάρου, παστός ή υγράλατος καλά ξαρμυρισμένος σε νερό)

5 πράσα

2 κρεμμύδια

2 σκ. σκόρδο                                                                  


6-7 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. θυμάρι

1 ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο

1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

3 κ.σ. σταφίδες μαύρες

Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα καυτερή (ποσότητες ανάλογες με τα γούστα σας)

Εκτέλεση:

Σε πυρέξ ή ταψάκι βάζουμε τις μερίδες του ξαρμυρισμένου μπακαλιάρου.

Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα σε ροδέλες και τα πράσα σε κομμάτια 4-5 εκ. (αν είναι χοντρά τα πράσα τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος). Τα πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τα σβήνουμε με το κρασί. Όταν αυτό εξατμισθεί, βάζουμε τον πελτέ και τον ψήνουμε λίγο στον πάτο του τηγανιού ή της κατσαρόλας, και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματάκια και όσο νερό χωράει η κονσέρβα τους. Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή στο αλάτι γιατί ο μπακαλιάρος είναι ήδη αλμυρός) και προσθέτουμε λίγη πάπρικα καυτερή, βράζουμε τη σάλτσα 2-3 λεπτά και στη συνέχεια τη ρίχνουμε επάνω στον ωμό μπακαλιάρο και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς επί 45’.

Καλή σας όρεξη

 

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Περί έρωτος

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Τις σκέψεις μου για τον έρωτα θα καταθέσω σε τούτη την ανάρτηση. Το θέμα με έχει απασχολήσει αρκετά με όσα έχω ζήσει προσωπικά και όσα βλέπω να ζουν γύρω μου γνωστοί και άγνωστοι.

Είναι φανερό πως ο πραγματικός έρωτας είναι «τυφλός» ή μάλλον τυφλώνονται όσοι τον νιώθουν… Η λεγόμενη «χημεία» ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που οδηγεί σε σχέση στενή, πάθος και σεξουαλική επαφή δεν έχει καμία σχέση με τη λογική και τα κοινά ενδιαφέροντα, όπως αρκετοί θέλουν να πιστεύουν. Άνθρωποι τελείως διαφορετικοί ενώνονται με αυτόν τον τρόπο πέρα από τη λογική και τα θέλω τους και σπίτια διαλύονται ή φτιάχνονται καινούργια εξ αιτίας

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Περί αποδοχής

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Σε προηγούμενες αναρτήσεις στη μικρή σειρά της Συναισθηματικής νοημοσύνης,  αναφέρθηκα στην αποδοχή των συναισθημάτων μας. Ο ρόλος της ΑΠΟΔΟΧΗΣ όμως δεν είναι σημαντικός μόνον στη διαχείριση των συναισθημάτων, αλλά γενικότερα στη διαχείριση του στρες και την βελτίωση υγείας και ζωής.

Κάθε στιγμή που ζούμε, ξέρετε, είναι αυτή που «πρέπει» να ζήσουμε, αφού σ’ αυτή μας οδήγησαν όλες οι προηγούμενες αποφάσεις και πράξεις μας. Η ΑΠΟΔΟΧΗ λοιπόν πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, γιατί αλλιώς είναι σαν να πολεμάμε συνεχώς ολόκληρο το σύμπαν, το οποίο ενορχηστρώνει τα γεγονότα,

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Περί ψυχής

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Μου ζητήθηκε από έναν φίλο να πω την άποψή μου για το θέμα της ψυχής. Και μια που βρήκα λίγο χρόνο σήμερα σκέφτηκα να το κάνω.

Έχω πολλές φορές στο παρελθόν εκφράσει τις απόψεις μου για τη ζωή, και όλα τα σχετικά με αυτή. Κάποιες φορές σας την έχω περιγράψει σαν μία θεατρική παράσταση. Όπως στην  ανάρτηση που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Όσο τα χρόνια περνούν όμως και παρατηρώ τα όσα συμβαίνουν τόσο σε μένα όσο και στους γύρω μου, τόσο οι απόψεις μου αλλάζουν λίγο-λίγο και κάνουν όλο και πιο ξεκάθαρα τα πράγματα στα μάτια μου. Ή μήπως πιο μπερδεμένα;;;

Όπως και να’ χει

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Συναισθηματική νοημοσύνη (7)


Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Θα κλείσουμε σήμερα το αφιέρωμά μας στην συναισθηματική νοημοσύνη με ένα τελευταίο άρθρο που έχει σχέση με την ενεργειακή μας φύση.

Όπως πολλές φορές έχουμε πει σε αυτή την ιστοσελίδα, η ύλη είναι πολύ πυκνή ενέργεια,  η οποία γίνεται αντιληπτή από τις αισθήσεις μας όταν η πυκνότητά της αυξηθεί τόσο ώστε να καμπυλώσει τον χωροχρόνο. Τα υλικά μας σώματα αποτελούνται σύμφωνα με τη φυσική από συμπυκνωμένη ενέργεια, όσο και αν δεν μπορούμε να  το αντιληφθούμε αυτό.

Πολλές μορφές ενέργειας παράγονται συνεχώς μέσα στον οργανισμό μας, κάποιες από τις οποίες τις γνωρίζουμε. Αυτές είναι η χημική ενέργεια, ο ηλεκτρισμός και ηλεκτρομαγνητισμός, τα φωτόνια (φως), τα φωνόνια (ήχοι) κ.ά

Αυτές όλες οι ενέργειες, πρέπει να λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Συναισθηματική νοημοσύνη (6)

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Συνεχίζοντας το θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης θα μιλήσουμε σήμερα για την ενσυνειδητότητα (mindfulness) και τον ρόλο της κατεύθυνσης της προσοχής μας, στη καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων μας.

Όταν είμαστε παρόντες σε κάθε στιγμή της ζωής μας, μπορούμε να παρατηρούμε τόσο τον εαυτό μας και τις εκφράσεις του όσο και τον άλλο που έχουμε απέναντί μας. Τα κύτταρα «καθρέφτες» που υπάρχουν στον εγκέφαλό μας βοηθούν στην ενσυναίσθηση. Να καταλάβουμε δηλαδή τι νιώθει ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας και αυτό βοηθάει πολύ στη διαχείριση των δικών μας συναισθημάτων. Κοιτώντας τον άλλον στα μάτια καθώς μιλάει,

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Νεότερα για τον διαβήτη τύπου Ι

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Χρόνια τώρα ερευνητές προσπαθούν να μετατρέψουν στο εργαστήριο αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα σε ένα είδος κυττάρων κατ’ επιλογή. Να δημιουργήσουν δηλαδή στο εργαστήριο το είδος κυττάρων που δεν λειτουργεί σε κάποιο οργανισμό και τον οδηγεί σε νόσο, όπως π.χ. ο διαβήτης τύπου Ι, κατάσταση κατά την οποία δεν λειτουργούν τα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να μην ρυθμίζεται το σάκχαρο του οργανισμού.

Στον οργανισμό δηλαδή των διαβητικών, τα δικά τους αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα δεν μετατρέπονται σε κύτταρα παγκρεατικά που παράγουν ινσουλίνη, όπως θα έπρεπε. Το ερώτημα είναι γιατί;

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Συναισθηματική νοημοσύνη (5)

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Με λύπη μου διαπιστώνω πως όσο συνεχίζω να σας εξηγώ το θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης όλο και λιγότερα είναι τα άτομα που διαβάζουν τις νέες αναρτήσεις… Αυτό δείχνει πως δυστυχώς δεν έχει γίνει από τους περισσότερους
  κατανοητή η τεράστια σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης τόσο για την υγεία όσο και για τη ζωή γενικότερα.

Έχουν εκπαιδευτεί οι άνθρωποι να πιστεύουν πως ασθένειες και άλλες ταλαιπωρίες στη ζωή είναι τυχαία γεγονότα, πράγμα που είναι τραγικό λάθος.

Η υγεία και η ζωή είναι στα χέρια μας, αλλά δυστυχώς, κανείς δεν μας το έχει μάθει αυτό από νωρίς, όπως θα έπρεπε. Και δεν είναι καθόλου εύκολο, ξέρετε,

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Συναισθηματική νοημοσύνη (4)

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Συνεχίζοντας το θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης πρέπει να επισημάνω πως δεν γίνεται να διαχειριστούμε σωστά τα συναισθήματά μας αν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πως ως είδος είμαστε όλοι ένα (ανθρωπότητα) αλλά ανάλογα με τη κληρονομικότητα και τις συνθήκες ζωής του ο καθένας μας είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος.

Η κατανόηση της ενότητάς μας ως είδος, οδηγεί σε συμπόνια και αγάπη, ενώ η κατανόηση της διαφορετικότητά μας οδηγεί στην αποδοχή και την μείωση της συνεχούς κρίσης και κατάταξης των πραγμάτων σε "καλά" και "κακά", ενισχύοντας έτσι τα θετικά μας συναισθήματα. 

Ας μιλήσουμε σήμερα για την ενότητά μας.

Αν κοιτάξει κάποιος από ψηλά ένα πλήθος,

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.