Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Περί Ενοποιημένης ιατρικής

Λόγω της αντίθετης προς τα μέτρα της κυβέρνησης θέσης μου όσον αφορά την διαχείριση της νέας επιδημίας, έχω από πολλούς κατηγορηθεί πως δεν είναι ιατρική αυτή που κάνω, πως έχω μείνει πολύ πίσω επιστημονικά από πλευράς ενημέρωσης, πως αυτό που κάνω λέγεται παραϊατρική, εναλλακτική ιατρική κλπ
Για άλλη μια φορά λοιπόν θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω όσους με παρακολουθούν και ακούν τις απόψεις μου, πως αυτό με το οποίο ασχολούμαι λέγεται "ενοποιημένη ιατρική" (integrative medicine). Είναι αυτή η νέα ιατρική της εποχής μας, η οποία περιλαμβάνει τόσο την κλασική ιατρική όσο και όσες από τις μεθόδους που μέχρι τώρα ονομαζόντουσαν "εναλλακτικές" έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως λειτουργούν υπέρ της βελτίωσης της υγείας. 
Τόσο η καινούργια φυσική (κβαντική) όσο και μεγάλοι βιολόγοι της εποχής μας όπως ο James Oschman και ο Bruce Lipton με τις έρευνές τους έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε μέχρι τώρα την κλασική ιατρική καθώς και τις εναλλακτικές θεραπείες. 

Π.χ  όπως λέει ο Oschman στο βιβλίο του "Energy medicine. The scientific basis", η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται για την διάγνωση όγκων, επειδή οι όγκοι περιέχουν μη φυσιολογικές διατάξεις νερού, όπως είχε διαπιστωθεί από έρευνες. Και όμως οι περισσότεροι φυσιολόγοι δεν έχουν αντιληφθεί την σημασία αυτού του γεγονότος, μη αναγνωρίζοντας πως το σώμα μας έχει ένα "σύστημα νερού" που συμμετέχει στην επικοινωνία και τις ρυθμίσεις του, ενώ αντίθετα η ομοιοπαθητική και άλλες ενεργειακές θεραπείες "εκμεταλλεύονται" το σύστημα νερού του οργανισμού και την μεγάλη του ευαισθησία στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. 
Ο ίδιος βιολόγος εξηγεί στα βιβλία του πώς το μασάζ κινητοποιεί συναισθήματα και δεν είναι μία απλή μυϊκή χαλάρωση, όπως νομίζαμε και άλλα πολλά ενδιαφέροντα αποτελέσματα σχετικών ερευνών.

Στον Bruce Lipton από την άλλη, που εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο στο οποίο εργαζόταν λόγω των "νεωτεριστικών" του ιδεών, στηρίζεται τώρα πια η γνωστή επιστήμη της Επιγενετικής, που έχει αλλάξει την άποψή μας για τα γονίδια και τον ρόλο τους στην υγεία.

Δεν θα σας κουράσω με τα όσα καταξιωμένοι πια επιστήμονες σαν αυτούς γράφουν στα βιβλία τους. Μπορεί ο καθένας που θέλει να πληροφορηθεί όσα νεότερα υπάρχουν στη βιολογία, την φυσιολογία  και γενικότερα την ιατρική να βρει παρόμοια βιβλία (γιατί δεν είναι οι μόνοι) και να τα διαβάσει.
Έκανα τον κόπο να αναφερθώ στους δύο, με τα βιβλία των οποίων ξεκίνησα το υπέροχο ταξίδι μου προς την καινούργια εποχή της ιατρικής, η οποία δεν είναι πια "καινούργια". Φοβάμαι πως έχει ήδη παλιώσει, και ας έχουν ακόμη μείνει τόσοι πολλοί γιατροί ανενημέρωτοι...

Κάτι τέτοιο ισχυρίζεται ο Αμερικανός γιατρός Lary Dossey στο βιβλίο του με τον τίτλο "Ανακαλύπτοντας ξανά την ιατρική" (Reinventing medicine) που πριν αρκετά χρόνια μου χάρισε μία φίλη μεταφρασμένο στα Ελληνικά, ανοίγοντάς μου τα μάτια για όσα εκπληκτικά εδώ και χρόνια συμβαίνουν στην ιατρική έξω από κάθε ενημέρωση των γιατρών στα πανεπιστήμια...

Με αγάπη

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Η αξία της χαλάρωσης

Γεια σας φίλες και φίλοι 
Εύχομαι να είστε όλες και όλοι γεροί και δυνατοί. 
Ωστόσο ξέρουμε όλοι πολύ καλά, πως αυτό δεν είναι κάτι που απολαμβάνουν οι περισσότεροι ανάμεσά μας. Αρκετοί είναι δυστυχώς αυτοί που υποφέρουν από απλά έως βαρύτερα νοσήματα. 
Με πολλή λύπη μου διαπιστώνω όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι να εμφανίζουν ασθένειες που κάνουν δύσκολη τη ζωή τους. 
Η προσωπική μου άποψη (λόγω της πολύχρονης ενασχόλησής μου με την έρευνα του στρες) είναι πως αυτό συμβαίνει, γιατί οι διάφορες απειλές της ισορροπίας του οργανισμού μας (στρες) γίνονται γύρω μας όλο και περισσότερες, με τα αρνητικά συναισθήματα να παίζουν ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους ανάμεσά τους.
Θεωρώ πως είναι απαραίτητο για όλους, πολύ περισσότερο για όσους πάσχουν από οποιοδήποτε νόσημα, να ασκούνται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα στη χαλάρωση (διακοπή της αντίδρασης του στρες) με κάποιο εύκολο τρόπο. 
Στο κανάλι μου στο youtube (θα βρείτε τον σύνδεσμο λίγο πιο κάτω στα αριστερά της σελίδας) σας έχω δώσει πολλές τέτοιες ασκήσεις. Είναι ελεύθερες, δεν χρειάζεται να πληρώσετε γι αυτές. Κάντε τον κόπο να δοκιμάσετε να μάθετε να χαλαρώνετε. Όποιο νόσημα και αν σας ταλαιπωρεί, θα το δείτε να βελτιώνεται, σας βεβαιώνω. Θα ήθελα πολύ να με ενημερώσετε, αν δεν σας κάνει κόπο. 
Ευχαριστώ



Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Άσκηση και υπέρταση

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ο ρόλος μου εδώ και αρκετά χρόνια είναι, όπως θα έχετε καταλάβει, να σας ενημερώνω για την συμμετοχή της κακοδιαχειρισμένης αντίδρασης του στρες στη δημιουργία ασθενειών και για τους τρόπους αποφυγής ή βελτίωσης αυτών των τελευταίων.
Οι έρευνες γύρω από αυτόν τον τομέα πληθαίνουν καθημερινά, αλλά δυστυχώς, όπως γίνεται πάντα με τις έρευνες, μελετάται ένας μόνον παράγοντας κάθε φορά, και γι αυτό ο ρόλος αυτού που ασχολείται με την ολοκληρωμένη διαχείριση του στρες είναι αρκετά δύσκολος, αφού πρέπει να μελετάει με υπομονή όλες αυτές τις έρευνες και να τις συσχετίζει με τη σωστή ολοκληρωμένη διαχείριση του στρες. Ωστόσο είναι ένας πολύ ενδιαφέρων ρόλος και νιώθω ευτυχής που τον έχω αναλάβει.

Σήμερα θα σας ενημερώσω για μία καινούργια

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Αντιμετώπιση του άγχους

Γεια σας φίλες και φίλοι
Νομίζω πως είναι καλό να σας θυμίσω να ασχοληθείτε λίγο με το άγχος, που αυτόν τον καιρό ταλαιπωρεί πολλούς και πολλές ανάμεσά μας


Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Στρες και διαβήτης


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Έχουν περάσει 10 χρόνια από τη συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου για το στρες και την αντιμετώπισή του (έχουν γραφτεί άλλα δύο από τότε), και μόλις χθες διάβασα την πρώτη ιατρική ανακοίνωση σε επίσημη ιατρική ιστοσελίδα για την ανάγκη αντιμετώπισης του στρες στην θεραπεία μιας νόσου και συγκεκριμένα του σακχαρώδη διαβήτη…

Επιτέλους, ιατρικά χείλη λένε πια αυτό που έπρεπε να έχει ειπωθεί εδώ και χρόνια, αφού οι έρευνες ήταν και είναι πολύ ξεκάθαρες. Δεν χωράει καμιά αμφιβολία πως η κακή διαχείριση της αντίδρασης του στρες βρίσκεται κάτω από το 90 – 95 % όλων των γνωστών νοσημάτων…

Δεν ξέρω αν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε την τραγικότητα της κατάστασης. Να είναι γνωστό το αίτιο κάποιων νοσημάτων και

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Ο "εαυτός" και οι άλλοι


Αγαπημένη φίλη ήρθε στον τόπο μου για διακοπές.

Το πρώτο που μου δήλωσε όταν συναντηθήκαμε ήταν, πως έχει ανάγκη να ασχοληθεί με τον εαυτό της και να του δώσει ότι χρειάζεται, γιατί κουράστηκε πολύ με τα προβλήματα που ο σύζυγος έχει με την οικογένειά του και τον οδηγούν σε μιζέρια, όπως και με την δική της δουλειά από την οποία δεν βλέπει την ώρα να φύγει και να πάρει σύνταξη…

Όση ώρα μου μιλούσε, νόμιζα πως έβλεπα μία παλαιότερη εκδοχή του εαυτού μου… όσα μου έλεγε τα είχα πει κάποτε κι εγώ… Όχι ακριβώς τα ίδια, γιατί δεν είχα τις ίδιες συνθήκες ζωής,

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Πόσα;;;




Πόσα όμορφα πράγματα διακρίνατε γύρω σας σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρα σας;
Μπορείτε να τα απαριθμήσετε;

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Διατροφή και διαβήτης


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το ξέρω πως γίνομαι σε κάποιους κουραστική, ίσως, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια, αλλά τι να κάνω; Αυτός είναι ο ρόλος μου στη ζωή και θέλω να τον παίζω όσο καλύτερα μπορώ. Να σας ενημερώνω, δηλαδή, για όλα όσα βελτιώνουν την υγεία και τη ζωή σας. Πληροφορίες που ίσως δεν μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες έτσι κάπου αλλού.

Για την διατροφή σας έχω μιλήσει πολλές φορές, αφού αυτή αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα της διαχείρισης του στρες με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που προσφέρει, οι οποίες αντιμετωπίζουν

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Αντίδραση στρες και νοσήματα

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για την συναισθηματική νοημοσύνη σας έχω μιλήσει πολλές φορές τόσο σε αναρτήσεις όσο και σε βίντεο και στα βιβλία μου. Η σημασία της είναι μεγάλη για την υγεία και τη ζωή μας.
Στις μέρες μας, με την επιδημία του καινούργιου ιού και την αντιμετώπισή της που έχει  οδηγήσει σε διάλυση τις οικονομίες τόσων κρατών, νομίζω πως αυτό το θέμα αξίζει να σας το αναλύσω και πάλι.

Σας θυμίζω, λοιπόν, πως είμαστε ζώα και πως τα δύο πιο δυνατά ένστικτά μας είναι αυτά της αυτοσυντήρησης και της διαιώνισης του είδους.
Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει σχέση με το πρώτο από αυτά. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Πρέπει ο οργανισμός μας να είναι πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε εχθρό που απειλεί τη ζωή του. Γι αυτόν τον λόγο έχει δημιουργηθεί μία αντίδραση (όχι μόνον στον άνθρωπο, αλλά σε όλα τα θηλαστικά) που έχει ονομαστεί "αντίδραση στρες".
Κατ΄αυτήν όποτε κάτι μας δημιουργεί φόβο,

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Μοντέρνα ιατρική και Ανατολική φιλοσοφία


Γεια σας φίλες και φίλοι
Κάποιος φίλος στη φωτογραφία που ανέβασα στο διαδίκτυο με τα λόγια «οι ασθένειες και οι ταλαιπωρίες δεν συμβαίνουν σε μας, εμείς τις δημιουργούμε» αντέδρασε λέγοντάς μου πως αυτές τις απόψεις τις έχουν μόνον οι μοναχοί του Αγίου Όρους και εγώ, και έχουν τη βάση τους στην Ανατολική φιλοσοφία. Συνειδητοποίησα από αυτό το σχόλιο για άλλη μια φορά πόσο δύσκολο είναι να δει ο καθένας μας αντικειμενικά την λεγόμενη "πραγματικότητα". Οι πεποιθήσεις μας είναι αυτές που οδηγούν τον εγκέφαλό μας να "αντιληφθεί" και να ερμηνεύσει όσες πληροφορίες έρχονται σε αυτόν με τις αισθήσεις μας.

Αποφάσισα, λοιπόν, για άλλη μια φορά, να σας εξηγήσω σήμερα το πώς ο νους μας επηρεάζει την υγεία και τη ζωή μας σύμφωνα

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Τύχη ή ευθύνη;


Γεια σας
Οι πιο κάτω σκέψεις προέρχονται όχι μόνον από τη μελέτη της λειτουργίας του οργανισμού μας  με την οποία ασχολούμαι πολλά χρόνια,  αλλά και από τις εμπειρίες της ζωής μου. Έχω πειστεί πως αφορούν όλους μας και γι αυτό θα τολμήσω να σας κουράσω άλλη μια φορά, μιλώντας γι αυτά τα θέματα, με την ελπίδα πως θα έρθει η στιγμή που θα βοηθηθούν κάποιοι μέσα από αυτά τα αναγνώσματα για να βελτιώσουν την υγεία και τη ζωή τους.

Το βασικό θέμα της σημερινής μας συζήτησης είναι, λοιπόν, το ότι οι ασθένειες και οι ταλαιπωρίες δεν συμβαίνουν σε μας τυχαία, όπως πολλοί νομίζουν. Δημιουργούνται από εμάς για εμάς, όσο και να φαίνεται δύσκολο να γίνει κατανοητό αυτό. Είναι εύκολο να

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Εθισμοί και εγκέφαλος

Γεια σας φίλες και φίλοι
Σε σχετική ερώτηση που του έγινε (τι είναι οι εθισμοί)  άκουσα πρόσφατα, τον γνωστό Καναδό συνάδελφο Dr Gabort Mate,  που έχει ασχοληθεί πολύ με τους εθισμούς κάθε είδους, να λέει πως οι εθισμοί είναι μηχανισμοί αντιμετώπισης τραυμάτων του παρελθόντος.

Θεωρώ πως έχει δίκιο, γιατί ο εγκέφαλος «μαθαίνει», εκπαιδεύεται δηλαδή, όσο ζούμε, ανάλογα με το πώς εμείς τον χρησιμοποιούμε. 
Η δική μου εμπειρία με τη διαχείριση του στρες με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα, πως ο φόβος που μένει κρυμμένος

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.