Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Οι σχέσεις μας με τα παιδιά


Γεια σας φίλες και φίλοι
Το γνωστό «ουδέν κακόν αμιγές καλού» ισχύει και για την κατάσταση που ζούμε στις μέρες μας με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στα σπίτια μας λόγω της επιδημίας.
Ώρες πολύ περισσότερες θα περάσουν οι μοναχικοί με τον εαυτό τους και οι οικογενειάρχες με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν κοντά τους πολλές ώρες τους γονείς τους, δεν ξέρω βέβαια αν αυτοί οι τελευταίοι θα το χαρούν αυτό, γιατί οι μέχρι τώρα ρυθμοί της ζωής τους έχουν αποξενώσει από αυτή την στενή επαφή…

Οι περισσότεροι θεωρούσαν πως με το να στέλνουν τα παιδιά τους από το ένα μάθημα στο άλλο και μετά στα γυμναστήρια και τα χοροδιδασκαλία, μεταφέροντάς τα οι ίδιοι εδώ και εκεί

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Είναι τα συναισθήματα μεταδοτικά;


Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Έχω μιλήσει αρκετές φορές γι αυτό το θέμα των συναισθημάτων, αλλά αυτές τις μέρες που ζούμε κλεισμένοι στα σπίτια μας εξ αιτίας της νέας επιδημίας νομίζω πως αξίζει τον κόπο να σας θυμίσω και πάλι κάποια πράγματα.

Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργεί η καρδιά μας. Οι χτύποι της δεν είναι σταθεροί, όπως ίσως πολλοί νομίζουν. Αλλάζει ο ρυθμός τους ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας σε οξυγόνο, που μεταφέρεται με το αίμα μας

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Η επιδημία και το ανοσοποιητικό μας


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για άλλη μια φορά θα πω την άποψή μου, την καθαρά επιστημονική:
Η ανταπόκριση κάθε οργανισμού σε εχθρούς όπως είναι τα μικρόβια, οι ιοί κ.λπ γίνεται με την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.  Τα λευκά αιμοσφαίρια που αποτελούν το σύστημα αυτό,  καταστρέφουν τον εχθρό άλλοτε μέσω φαγοκυττάρωσης (λευκά αιμοσφαίρια που τρώνε τον εχθρό) είτε μέσω δημιουργίας αντισωμάτων που τον καταστρέφουν, είτε ακόμη και χρησιμοποιώντας κύτταρα καμικάζι. Σαν καμικάζι δρουν τα μαστοκύτταρα.  Αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια περιέχουν ισταμίνη και αυτοκτονούν κοντά σε κάποιο εχθρό για να τον καταστρέψουν με  την ισταμίνη τους.

Απίστευτες οι δυνατότητες αυτοάμυνας

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Εποχή περισυλλογής


Γεια σας φίλες και φίλοι
Μια που πολλοί έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε τις οδηγίες της πολιτείας και μένετε στα σπίτια σας τις περισσότερες ώρες της ημέρας  αυτόν τον καιρό, σκέφτηκα να σας προτείνω μία απασχόληση που θα βοηθήσει να κατανοήσετε πολλά σχετικά με τον εαυτό και τη ζωή σας.

Αφιερώστε λοιπόν λίγα λεπτά της ημέρας σας, αρχίζοντας από σήμερα, σκεπτόμενοι για λίγο και γράφοντας σε ένα τετράδιο τι νομίζετε πως πρόσφερε στην  εξέλιξή σας η επαφή σας με τα διάφορα πρόσωπα που έχετε μέχρι τώρα συναντήσει στη ζωή σας. Θα συμπεριλάβετε τόσο τους συγγενείς, όσο και τους φίλους, γνωστούς, συναδέλφους κ.λπ.
Ασχοληθείτε κάθε μέρα με ένα-δύο πρόσωπα. Σκεφθείτε ποιο ήταν το κέρδος σας από την παρουσία τους στη ζωή σας. Κέρδος, εννοείται,

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Η απομόνωση και εμείς

Γεια σας φίλες και φίλοι
Μην αφήσετε τον εγκλεισμό σας στο σπίτι, λόγω των μέτρων για την επιδημία του κορονοϊού να χαλάσει τη διάθεσή σας και να σας δημιουργήσει άγχος. Δείτε αυτή την κατάσταση σαν ευκαιρία για να κάνετε πράγματα που δεν είχατε τον χρόνο να κάνετε στις προηγούμενες συνθήκες της ζωής σας και ευχαριστηθείτε το.
Διάβασμα, χαλαρωτικές αναπνοές και περισυλλογή, μαγείρεμα και καλύτερη διατροφή όλης της οικογένειας, άσκηση για βελτίωση της σωματικής μας κατάστασης, συζητήσεις και ομαδικά επιτραπέζια παιχνίδια, που θα φέρουν κοντά τα μέλη της οικογένειας, είναι πράγματα που θα βοηθήσουν αυτή η επιδημία να μας ωφελήσει αντί να μας καταστρέψει. 
Με καλή διάθεση και ενέργεια αρμονική, όλα θα πάνε καλύτερα στη ζωή μας, γιατί οι καταστάσεις που ζούμε δεν είναι παρά ενεργειακοί συντονισμοί, αφού τα πάντα είναι ενέργεια, σύμφωνα με την φυσική.
Ένα μικρό βίντεο που παίχτηκε πρόσφατα στην Ελληνική τηλεόραση, θα σας βοηθήσει να ασκηθείτε εύκολα στο σπίτι, όχι μόνον εσείς αλλά και τα παιδιά σας. Θα το βρείτε στην πιο κάτω διεύθυνση: 

Με αγάπη



Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Το ξέρετε ότι... (142)


Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η χρήση των «έξυπνων κινητών» επιδεινώνει υπάρχοντες πονοκεφάλους και μειώνει ακόμη και την ανταπόκριση αυτών στα παυσίπονα;




Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι σκέψεις μας...


Ανοίγετε φίλες και φίλοι μου το youtube για να ψάξετε κάποιο θέμα που σας ενδιαφέρει και η σελίδα σας γεμίζει από εικόνες διαφόρων βίντεο με θέματα σχετικά με ότι μέχρι εκείνη την ημέρα είχατε ψάξει, προκαλώντας σας να διαλέξετε κάποιο ανάμεσά τους.
Και εσείς τι κάνετε; Διαλέγετε!

Διαλέγετε αν θα παρασυρθείτε και θα ασχοληθείτε και πάλι με θέματα που είχατε ασχοληθεί τις προηγούμενες ημέρες, ή θα ψάξετε για κάποιο άλλο καινούργιο θέμα πληκτρολογώντας καινούργια στοιχεία…

Έ λοιπόν, χθες το βράδυ, έχοντας αυτή την εικόνα στο νου μου, καθώς είχα μόλις κλείσει το κομπιούτερ μου και είχα πέσει για ύπνο στο κρεβάτι μου, μία ξεκάθαρη ιδέα άστραψε στο μυαλό μου. Συνειδητοποίησα πως ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ο νους μας διαλέγει τις σκέψεις μας…

Οι σκέψεις ολόκληρης

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Σουτζουκάκια χορτοφαγικά

Μία πολύ όμορφη συνταγή με κόκκινες φακές. Τα έφτιαξα και είναι πολύ νόστιμα! Δοκιμάστε τα. Πιστεύω πως αξίζει τον κόπο. 

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Σουτζουκάκια χορτοφαγικά

Υλικά: 
1 φλιτζάνι φακές κόκκινες, μουλιασμένες σε νερό επί μισή ώρα και στραγγισμένες καλά
1 φλ. μαϊντανός
4 σκ. σκόρδο
1/2 φλ. νιφάδες βρώμης σπασμένες στο μούλτι
1 κ.γ. μπαχαρικό garam masala (υπάρχει στα καταστήματα μπαχαρικών)
1 κ.γ. κύμινο
μερικές νυφάδες μπούκοβο καφτερό
1 κ.γ πιπέρι μαύρο
1 κ.γ. αλάτι
1 λεμόνι (χυμό)

Λαχανικά τριμμένα στο μούλτι:   
1 φλ. λάχανο
1 φλ. καρώτο
1 φλ κρεμμύδι
1 φλ. πατάτα
1 κομμάτι 1 εκ, τζίτζερ
1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση :

Σε τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε 3-4 κ.σ. λάδι και μαραίνουμε τα τριμμένα στο μούλτι λαχανικά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα αναμειγνύουμε σε ένα μπολ με τα πρώτα υλικά, τα οποία έχουμε αναμείξει καλά σε ένα μπλέντερ. 
Προσθέτουμε 1/4 κ.γ. σόδα στο μείγμα, ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε για το αλάτι και με χέρια ελαφρά λαδωμένα πλάθουμε σουτζουκάκια και τα ψήνουμε σε λαδόκολλα, ραντισμένα με λίγο λάδι, στον αέρα στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 
Τρώγονται πολύ ωραία σαν ορεκτικό με μία σάλτσα γιαουρτιού (γιαούρτι, λεμόνι, αλάτι και λίγος δυόσμος) και μία σαλάτα, ή σαν κύριο φαγητό με ρύζι και κόκκινη σάλτσα, ή κριθαράκι.
Καλή σας όρεξη 

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Το κουταλάκι και ο κορονοϊός...


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για άλλη μια φορά τα επιστημονικά μυαλά έχουν ξεσηκωθεί εναντίον όσων πρεσβεύουν πως η Θεία Κοινωνία δεν έχει κινδύνους μετάδοσης νοσημάτων. Το πρόβλημα έχει γίνει έντονο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω της πρόσφατης επιδημίας του κορονοϊού. Οι θρησκευόμενοι πιστεύουν πως το κουταλάκι της μετάληψης δεν μεταδίδει μικρόβια, λόγω της χάρης του Αγίου Πνεύματος, ενώ τα τεχνοκρατικά μυαλά και οι επιστήμονες θυμώνουν και ασκούν άσχημη κριτική σε αυτούς που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο.

Μεγάλος σάλος προέκυψε και από την άποψη γνωστής καταξιωμένης λοιμωξιολόγου που ισχυρίστηκε πως όποιος πιστεύει στην Θεία Κοινωνία δεν έχει φόβο να κολλήσει τον ιό…

Το πρόβλημα προκύπτει από την διαφορετική σκοπιά που «διαβάζει» το θέμα η κάθε πλευρά. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως οι ευχές και οι ψαλμωδίες της εκκλησίας δεν αποστειρώνουν το κουταλάκι από τα μικρόβια και

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Δυσανεξία στη γλουτένη


Γεια σας φίλες και φίλοι
Επιτέλους ένα άρθρο σε ιατρική ιστοσελίδα για τη γλουτένη, που βάζει τα πράγματα σε σωστότερη βάση. Όχι σε αυτή που θα σας δώσω εγώ στο τέλος του άρθρου, αλλά τουλάχιστον διαλύει αυτή την άποψη που έχει επικρατήσει πως η γλουτένη κρύβεται κάτω από κάθε σύμπτωμα του πεπτικού και την παχυσαρκία.
Γιατί, είναι πολύς ο κόσμος που δίχως να έχει πιστοποιημένη κοιλιοκάκη ή αλλεργία στη γλουτένη, αποδίδει τα συμπτώματα του πεπτικού του, ή τη παχυσαρκία του σε πιθανή δυσανεξία στη γλουτένη και την καταργεί από τη διατροφή του.

Πριν χρόνια, όταν εγώ ήμουν φοιτήτρια, μαθαίναμε στο πανεπιστήμιο πως η κοιλιοκάκη (ανοσολογικού τύπου νόσος με αντισώματα έναντι της γλουτένης) είναι νόσος κληρονομική. Νοσήλευσα όμως

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Πώς δημιουργείται το άγχος


Γεια σας φίλες και φίλοι και καλό μήνα!
Το άγχος, προέρχεται από την βίωση πολλών μαζί φόβων που δεν μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε έναν-έναν ξεχωριστά. Ένας Αμερικανός νευρολόγος (έχω ξεχάσει το όνομά του) είχε πει κάποτε, πως αν τον φόβο τον παρομοιάσουμε με ένα κομμάτι βούτυρο, το άγχος είναι αυτό το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια… Ακριβώς επειδή το βούτυρο, καθώς το κόβουμε, λιώνει ελαφρά και τα κομματάκια του δεν είναι εύκολο να τα πάρει κάποιος ξεχωριστά.

Αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα, που τόσο πολλούς ταλαιπωρεί στην εποχή μας και οδηγεί σε νοσήματα και πανικούς

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.