Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Το αντιγριπικό εμβόλιο και οι ηλικιωμένοι

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ο χειμώνας πλησιάζει σιγά-σιγά, μαζί με τους ιούς που συνήθως κουβαλάει μαζί του. Συγχρόνως, το διαδίκτυο έχει πιάσει φωτιά, από τις αντιπαραθέσεις αυτών που υπερασπίζονται τους εμβολιασμούς και αυτών που τους αντιμάχονται με φανατισμό.
Στους ηλικιωμένους, βέβαια, που όλοι οι γιατροί συνιστούν εμβολιασμό κατά της γρίπης το φθινόπωρο, δεν ισχύουν οι φόβοι περί αυτισμού κ.λπ που υπάρχουν για τα παιδικά εμβόλια. Προφυλάσσονται, όμως, αν εμβολιαστούν έγκαιρα, όλοι οι ηλικιωμένοι από μία επιδημία γρίπης; Οι έρευνες έχουν δείξει μέχρι τώρα πως όχι…
Η αποτυχία αυτή μπορεί να οφείλεται τόσο σε νόσηση από διαφορετικό ιό από
αυτόν που περιέχεται στο εμβόλιο, όσο και στην ιδιοσυγκρασία του ηλικιωμένου. Κάποιοι αποκτούν με τον εμβολιασμό καλύτερη ανοσία από άλλους…
Αυτό μέχρι τώρα δεν είχε εξηγηθεί. Σε μία πρόσφατη έρευνα όμως, που έγινε σε 138 άτομα ηλικίας 65-85 ετών που εμβολιάστηκαν με το αντιγριπικό εμβόλιο, έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση. Διαπιστώθηκε πως η καλή διάθεση των εμβολιασμένων έπαιζε τον σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη αντισωμάτων από τον εμβολιασμό!

Οι ερευνητές μελέτησαν στους εμβολιαζόμενους και άλλες παραμέτρους, όπως την  καθημερινή φυσική τους δραστηριότητα, τη διατροφή, τα επίπεδα στρες, την ποιότητα του ύπνου. Όμως μόνον με την διάθεση των εμβολιαζόμενων βρέθηκε σοβαρή συσχέτιση.  Τη διάθεση που είχαν αυτοί τόσο κατά την ημέρα του εμβολιασμού τους, όσο και την περίοδο των  6 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό κατά την οποία εξακολουθούσαν να τους  παρακολουθούν.

Η καλή διάθεση κατά την ημέρα του εμβολιασμού φάνηκε να έχει την μεγαλύτερη θετική επίπτωση στην ανάπτυξη αντισωμάτων, και ιδιαίτερα στα άτομα που είχαν μειωμένα αντισώματα πριν τον εμβολιασμό.
Φαίνεται, δηλαδή, όπως λένε οι ερευνητές, πως η καλή διάθεση κατά τον εμβολιασμό, βοηθάει κυρίως τα άτομα που έχουν χαμηλή ανοσία…
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity

Είναι τόσο μαγικά πολύπλοκος αυτός ο ανθρώπινος οργανισμός και τόσο στενά συνδεδεμένος με τον ψυχισμό μας, που αμφιβάλλω εάν θα καταφέρει ποτέ ο άνθρωπος να κατανοήσει πλήρως τη λειτουργία του…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.