Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Αμυγδαλή και στρες

Φίλες και φίλοι μου
Όπως σας έχω εξηγήσει πολύ καλά τόσο στα βιβλία μου όσο και σε μικρά βίντεο
στο κανάλι μου στο youtube η επιλογή αν ένα ερέθισμα που φτάνει στον εγκέφαλο θα ξεκινήσει ή όχι εκεί την αντίδραση του στρες, γίνεται σε έναν μικρό αδένα που υπάρχει σε κάθε ημισφαίριο του εγκεφάλου και λέγεται «αμυγδαλή».
Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε μέχρι τώρα. Θεωρούσαν οι επιστήμονες την αμυγδαλή σαν το σημείο απόφασης την έναρξης της αντίδρασης του στρες στον εγκέφαλο και αυτό έχω και εγώ περιγράψει στα βιβλία μου.

 Πριν λίγο καιρό όμως, ερευνητές ανακάλυψαν πως στον αδένα αυτόν υπάρχουν δύο είδη διαφορετικών κυττάρων. Κάποια που μεταφέρουν στον υπόλοιπο εγκέφαλο το σήμα του στρες και κάποια
που μεταφέρουν σε αυτόν το σήμα της ανταμοιβής (ευχαρίστησης). Το κατά πόσο η επιλογή των κυττάρων που θα ερεθιστούν γίνεται στον ίδιο τον αδένα (την αμυγδαλή) ή με κάποιον άλλο τρόπο πριν από αυτόν και το σήμα που φέρνουν οι αισθήσεις μας πηγαίνει κατευθείαν στα ανάλογα κύτταρά του, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί…

Δεν είμαστε, δηλαδή, βέβαιοι αν η αμυγδαλή αποφασίζει για το αν ένα ερέθισμα που φέρνουν οι αισθήσεις μας στον εγκέφαλο αποτελεί στρες ή ευχαρίστηση γι αυτόν, ή αν έρχεται σε αυτήν το ερέθισμα ήδη προκαθορισμένο.
Έτσι οι έρευνες για την λειτουργία της αμυγδαλής, συνεχίζονται με πολύ ενδιαφέρον και  ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα σε ποντίκια, πως και τα κύτταρα της αμυγδαλής μπορούν να ανανεώνονται, όπως αυτά άλλων τμημάτων του εγκεφάλου. Μένει τώρα να αποδειχθεί αυτό και στους ανθρώπους, πράγμα που φαίνεται πολύ πιθανό, όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα οι έρευνες που γίνονται με αυτά τα πειραματόζωα.

Το θέμα αυτό της αναγέννησης των νευρικών κυττάρων τα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια πίστευαν οι επιστήμονες πως δεν ανανεώνονται στην ενήλικη ζωή, είναι πολύ ενδιαφέρον. Οι πρώτες τέτοιες έρευνες άρχισαν το 1960 αλλά ευρέως αποδεκτό έγινε το γεγονός στη δεκαετία του 1990, οπότε ανακάλυψαν οι ερευνητές  αρχέγονα βλαστοκύτταρα στον εγκέφαλο ποντικιών.

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να ανανεώνεται, λοιπόν, όσο ζούμε, και το ίδιο συμβαίνει και στο τμήμα του απ΄όπου ξεκινάει η αντίδραση του στρες (αμυγδαλή). 
Είναι άραγε αυτό κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση όσων έχουν αυξημένη διέγερση του αδένα και είναι περισσότερο ευάλωτοι στα στρες της ζωής; 
Μήπως η εκπαίδευση στο να αντιμετωπίζει κάποιος καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής και στο να απολαμβάνει περισσότερο τις μικρές και μεγάλες χαρές της οδηγεί σε ανανέωση των κυττάρων της αμυγδαλής υπέρ αυτών που οδηγούν τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο προς την ανταμοιβή και ευχαρίστηση;
Μήπως εκεί οφείλεται η ηρεμία που αποκτούν με τον καιρό όσοι ασκούνται συχνά με διαλογισμό ή προσευχή στη χαλάρωση και την ευγνωμοσύνη για όσα έχουν και απολαμβάνουν στη ζωή;
Στην αλλαγή, δηλαδή, της αναλογίας των νευρικών κυττάρων της αμυγδαλής υπέρ αυτών που οδηγούν τα ερεθίσματα στα κέντρα της ανταμοιβής του εγκεφάλου; Ή η αναλογία αυτή παραμένει σταθερή, όσο και αν ανανεώνονται τα κύτταρά της ;
Μένει να διερευνηθεί… Είμαι βέβαιη πως την απορία μου θα την έχουν και πολλοί από τους ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.