Στον τόπο μας, όπως συμβαίνει συχνά, δεν υπακούμε στους νόμους, ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν ταιριάζουν με το κέφι μας !... Και επιπλέον δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε όπως αξίζει τους διπλανούς μας. Ζούμε, οδηγούμε και κινούμαστε σαν να υπάρχουμε μόνον εμείς στον κόσμο…
Έτσι και το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στα περισσότερα κέντρα και καφενεία δεν εφαρμόζεται. Όλοι μιλούν για τα δικαιώματα των καπνιστών και την καταπίεσή τους. Υπήρξα βαριά καπνίστρια για πολλά χρόνια και τους καταλαβαίνω. Τα κατάφερα όμως και απαλλάχθηκα από αυτή την καταστροφική για τον οργανισμό και την τσέπη μου συνήθεια και μπορώ τώρα και αναγνωρίζω πως και οι άλλοι, οι μη καπνιστές δηλαδή, έχουν τα ίδια δικαιώματα. Έχουν δικαίωμα να γλεντούν, να χορεύουν ή να πίνουν τον καφέ τους σε μία όμορφη, καθαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Μία πρόσφατη σχετική ιατρική έρευνα που διάβασα μάλιστα, με προβλημάτισε ακόμη περισσότερο, σχετικά με το πιο πάνω ζήτημα. Σας την μεταφέρω ελπίζοντας να προβληματισθείτε και εσείς.
Το παθητικό κάπνισμα, ακόμη και μέτριο, επιδρά σε κάποιους υποδοχείς στον εγκέφαλο (α4 β2 νικοτινικούς ακετυλχολινικούς υποδοχείς), πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τάση προς κάπνισμα και εθισμό στην νικοτίνη. Δυσκολία δηλαδή στην διακοπή του καπνίσματος.
Αυτό είναι το ενδιαφέρον συμπέρασμα της πρόσφατης ιατρικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 2 Μαΐου στο περιοδικό Archives of General Psychiatry. Έχει πολλή σημασία το αποτέλεσμα αυτό της έρευνας, όχι μόνον για όλους τους παθητικούς καπνιστές, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά των καπνιστών όπως καταλαβαίνετε.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα των ερευνητών είναι πως το παθητικό κάπνισμα κάνει ακόμη και τους καπνιστές να θέλουν να καπνίσουν !.... Καπνιστές δηλαδή που βρίσκονται μέσα σε χώρο καπνιστών καπνίζουν περισσότερο απ’ ότι εάν βρισκόντουσαν κάπου αλλού και εθίζονται περισσότερο στην νικοτίνη, πράγμα που κάνει δυσκολότερη τη διακοπή του καπνίσματος.
Προβληματιστείτε λοιπόν φίλες και φίλοι μου
Με αγάπη
Πηγή: Medscape Medical news /Psychiatry /Secondhand smoke may increase risk for nicotine addiction
Πηγή: Medscape Medical news /Psychiatry /Secondhand smoke may increase risk for nicotine addiction
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου