Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ενεργειακή εναρμόνιση-coherence- (1)

Γεια σας φίλοι μου
Για την ενεργειακή εναρμόνιση του οργανισμού μας, σας έχω μιλήσει αρκετές φορές σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα (Ολιστική Ιατρική 5,6). Ακόμη και ανάμεσα σε κουβέντες για κηπουρική, έχω αναφερθεί σε αυτή. Ο λόγος είναι πως αποτελεί αυτή η εναρμόνιση ( ή κατ’ άλλους «συμφωνία, συνοχή, coherence») τη βάση της καλής λειτουργίας ολόκληρου του σώματός μας για την αποφυγή ασθενειών. Και όσο και αν φαίνεται στα πιο τεχνοκρατικά μυαλά απίθανο, αυτή η εναρμόνιση ή συμφωνία οδηγεί και σε καλύτερη και ευκολότερη ζωή. Τους λόγους σας τους έχω εξηγήσει αναλυτικά στο βιβλίο μου (Πώς να νικήσετε το στρες, Εκδ. Αρχέτυπο 2010) και δεν θα σας κουράσω ξανά με τα ίδια, άλλωστε υπάρχει στο βιβλίο πλούσια βιβλιογραφία και μπορεί όποιος θέλει να ανατρέξει σε αυτή για να ενημερωθεί και να ψάξει τα θέματα αυτά περισσότερο.
Σήμερα θέλω να σας ενημερώσω για μία νέα έρευνα που έκανε επάνω στο θέμα αυτό το Ινστιτούτο HeartMath της Αμερικής. Το Ινστιτούτο αυτό ασχολείται εδώ και χρόνια, όπως σας έχω ξαναπεί, με έρευνες στον τομέα αυτό και έχει δημιουργήσει μικρά, εύχρηστα και φθηνά μηχανήματα, με τα οποία μπορεί να βοηθηθεί να τα καταφέρει να εναρμονίσει τη λειτουργία της καρδιάς του, όποιος το επιθυμεί, ή και ολόκληρου του οργανισμού του. Αντί δηλαδή να περιμένει να βιώσει κανείς τα αποτελέσματα των μεθόδων χαλάρωσης, ύπνωσης και οραματισμών που σας δίνω και εγώ σε αυτό εδώ το μπλοκ και στα βιβλία μου, μπορεί να αγοράσει από αυτούς ένα μικρό μηχανάκι που δείχνει το βαθμό εναρμόνισής του, όποτε θελήσει να τον ελέγξει. Κάτι σαν biofeedback δηλαδή. Αυτά για όσους επιθυμούν να ελέγχουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, αλλά και για τους …. άπιστους Θωμάδες. Για τα τεχνοκρατικά μυαλά δηλαδή που αμφισβητούν αυτά που αιώνες τώρα γνωρίζουν και εφαρμόζουν οι σοφοί όλων των θρησκειών.
Δείτε π.χ. στην εικόνα πώς καταγράφεται στο μηχάνημα η διακύμανση των εναλλαγών του ρυθμού της καρδιάς όταν το άτομο δεν είναι εναρμονισμένο (αριστερά) και πώς όταν αυτό είναι εναρμονισμένο (δεξιά). Βλέπετε πώς ομαλοποιείται η εναλλαγή του ρυθμού, όταν κάποιος παύει να έχει άγχος και νοιώθει εκτίμηση ή ευγνωμοσύνη (θετικό συναίσθημα)!; Το ίδιο όπως καταλαβαίνετε συμβαίνει και σε όλες τις άλλες λειτουργίες του οργανισμού μας.
Το Ινστιτούτο αυτό λοιπόν ανακοίνωσε πρόσφατα μία νέα του έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου/Αυγούστου 2010, του περιοδικού Alternative Therapies in Health and Medicine με τον τίτλο Achieving Collective Coherence: Group Effects on Heart Rate Variability Coherence and Heart Rhythm Synchronization.
Στη έρευνα την οποία διεξήγαγε ο Steven M. Morris, PhD, εθελοντές εκπαιδεύτηκαν στην εναρμόνιση, με τις μεθόδους του Ινστιτούτου HeratMath, και στη συνέχεια τρία από αυτά τα εκπαιδευμένα άτομα τοποθετήθηκαν κοντά σε ένα μη εκπαιδευμένο άτομο για να ελέγξουν οι ερευνητές αν οι τρεις εναρμονισμένοι εθελοντές μπορούσαν συλλογικά να επηρεάσουν τον βαθμό εναρμόνισης του μη εκπαιδευμένου και εναρμονισμένου ατόμου.
Ο Morris διαπίστωσε πως περίπου στις μισές από τις περιπτώσεις, η εναρμόνιση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού (ΜΚΡ) των μη εκπαιδευμένων εθελοντών ήταν καλύτερη από την αρχική τους και ήταν αυτή τόσο καλύτερη όσο μεγαλύτερη προσπάθεια έκαναν όλοι οι συμμετέχοντες στην ομάδα να εναρμονιστούν.
Ο ερευνητής συμπέρανε πως όσο πιο καλή ενεργειακή εναρμόνιση είχαν οι συμμετέχοντες τόσο μεγαλύτερη επίδραση είχαν στην εναρμόνιση του καρδιακού ρυθμού των μη εκπαιδευμένων εθελοντών. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πως ένα εναρμονισμένο ενεργειακό πεδίο μπορεί να δημιουργηθεί ή να επαυξηθεί σε δύναμη από τη πρόθεση και την προσπάθεια μικρών ομάδων ατόμων που έχουν εκπαιδευτεί να στέλνουν αυτήν την εναρμονισμένη τους πρόθεση σε κάποιο άτομο στόχο, λέει ο ερευνητής. Και συμπληρώνει, πως το ενεργειακό αυτό πεδίο ήταν ακόμη πιο εναρμονισμένο όσο πιο μεγάλη άνεση (οικιότητα) υπήρχε ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Η ένδειξη αυτή του συγχρονισμού του καρδιακού ρυθμού των συμμετεχόντων υποστηρίζει την πιθανότητα της βιοεπικοινωνίας καρδιάς- με- καρδιά, υποστηρίζει ο Morris.
Δεν θα προσθέσω τίποτα άλλο για να μην χαλάσω την μαγεία αυτής της τελευταίας πρότασης. Σας αφήνω απλά να την σκεφθείτε…..

2 σχόλια:

stella είπε...

sas eyxomai kaes giortes me ygeia

Eleni Tsoukali είπε...

Ευχαριστώ πολύ, επίσης.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.