Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (3)

Σ Ο Κ Ο Λ Α Τ Α (1)
Γεια σας φίλοι μου
Για άλλη μία αρκετά παρεξηγημένη τροφή αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα. Την πολυαγαπημένη αλλά και πολυκατηγορημένη μελαμψή ομορφιά, τη σοκολάτα.
Θεωρείται από πολλούς απαγορευμένη τροφή, γιατί ανεβάζει τη χοληστερίνη μας και μας χαρίζει πολλές θερμίδες….
Όλα τα πράγματα όμως, όπως πολλές φορές σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα έχουμε πει, έχουν δύο όψεις. Το ίδιο ισχύει και για την πολυσυζητημένη αυτή μαύρη καλλονή….
Η σοκολάτα, δηλαδή το κακάο από το οποίο αποτελείται αυτή, περιέχει πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας συστατικά. Γι αυτό και το επιστημονικό του όνομα είναι theobroma cacao. (http://www.the-chocolate-spot.com/who-invented-chocolate.html) Μάλιστα, έτσι ακριβώς λέγεται επιστημονικά το κακάο. Ελληνικότατη η προέλευση της λέξης, και σημαίνει όπως οι πιο πολλοί αναγνωρίζετε, «γεύμα των θεών»!.... Η καλλιέργεια του φυτού έχει τις ρίζες της στον πολιτισμό των Μάγια, ενώ οι Αζτέκοι αργότερα φαίνεται να έδωσαν το όνομα στη γνωστή μας σοκολάτα, μια που ονόμασαν έτσι το ρόφημα που έφτιαχναν με τη σκόνη του κακάο, όπως διάβασα και εγώ στην πιο πάνω πηγή που σας έδωσα. Ονόμασαν λοιπόν το ρόφημα xocolati που σήμαινε «πικρό νερό» ( xocoli =πικρό. Ati= νερό) και θεωρούσαν ότι αυτό έδινε σε όσους το έπιναν ενέργεια και σοφία.
Στις μέρες μας εδώ και πολύ καιρό η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε διχασμό όσον αφορά τη θέση της σοκολάτας στη υγιεινή διατροφή. Τα τελευταία νέα όμως είναι ενθαρρυντικά. Ήδη από το 1996 στο Έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσιεύθηκε εργασία στην οποία αναφέρεται πως το κακάο περιέχει φαινόλες, και ειδικότερα φλαβονοειδή,(ουσίες που περιέχονται και στο κρασί) που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. (http://www.creativechocolates.com/cholesterol.html )
Η χοληστερίνη ξέρετε είναι ουσία απαραίτητη στον οργανισμό. Με αυτή φτιάχνονται οι διάφορες ορμόνες μας καθώς και οι εξωτερικές μεμβράνες των κυττάρων μας. Αλλά προκειμένου να μεταφερθεί με το αίμα μας στα διάφορα μέρη του σώματος, πρέπει αυτή να ενωθεί με λίπη και πρωτεΐνες φτιάχνοντας κάποια μόρια που λέγονται «λιποπρωτεϊνες». Oι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες, (Low Density Lipoproteins, LDL) είναι η γνωστή μας κακή χοληστερίνη, ενώ οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες (High Density Lipoproteins. HDL) είναι αυτό που αποκαλούμε καλή χοληστερίνη, επειδή αυτή, μεταφέρει την χοληστερίνη από το αίμα στο ήπαρ για να απεκκριθεί.
Η κακή χοληστερίνη όμως είναι αρκετά παρεξηγημένη, όπως σας έχω πει και στο βιβλίο μου (Πώς να νικήσετε το στρες. Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ 2010). Η ίδια δεν είναι βλαβερή, γίνεται όμως τέτοια, εάν οξειδωθεί και τότε βλάπτει τα αγγεία μας, δημιουργώντας στα τοιχώματά τους τις πλάκες της αρτηριοσκλήρυνσης. Η οξείδωση αυτή της LDL, οφείλεται στα διάφορα στρες της ζωής, που κάνουν τα κύτταρά μας να παράγουν τις γνωστές «ελεύθερες ρίζες οξυγόνου», οι οποίες βλάπτουν, οξειδώνοντας, όλα μας τα κύτταρα και τα μόρια του σώματός μας, και μαζί και την κακή μας χοληστερίνη.
Ο μόνος υγιεινός τρόπος λοιπόν για να μειώσουμε τις βλαβερές επιδράσεις της κακής χοληστερίνης στον οργανισμό μας (εκτός από την προσπάθειά μας να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη στη τροφή μας, από τα οποία την παράγει ο οργανισμός μας) είναι να παίρνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τις τροφές μας από την μία, αλλά και να φροντίσουμε να αντιμετωπίσουμε σωστά τα στρες της ζωής μας, ώστε να μειώσουμε την οξείδωσή της αφετέρου.
Η σοκολάτα όπως σας είπα πιο πάνω βρέθηκε να περιέχει τέτοιες αντιοξειδωτικές ουσίες, χάρη στο κακάο που περιέχει. Παρόμοιες ουσίες υπάρχουν στα μήλα, τα κεράσια και το μαύρο τσάι, όμως η σοκολάτα φαίνεται να είναι η πιο πλούσια πηγή τους.
Αυτό είναι ένα από τα καλά της….
Θα συνεχίσουμε όμως μιαν άλλη φορά, γιατί έχω να σας πω και άλλα….
Και μη βιαστείτε να αρχίσετε να την τρώτε χωρίς τύψεις, περιμένετε να τα μάθετε όλα γι αυτήν και ύστερα αποφασίζετε....
Με αγάπη 

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ενεργειακή εναρμόνιση -coherence-/Ασκήσεις(2)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα σε αυτήν την τόσο απαραίτητη για την υγεία μας ενεργειακή εναρμόνιση (coherence).
Ελπίζω όλον αυτόν τον καιρό που σας άφησα να ασκηθείτε στην χαλάρωση, με την πρώτη άσκηση που σας έδωσα πριν λίγες ημέρες, να τον εκμεταλλευτήκατε κατάλληλα, ώστε να έχετε μάθει να χαλαρώνετε καλά μπροστά στην εικόνα του δάσους που βλέπετε στην οθόνη του υπολογιστή σας.
Η σημερινή άσκηση περιλαμβάνει τρεις ενότητες: αυτήν της αναπνευστικής χαλάρωσης, της μυϊκής χαλάρωσης και τέλος, της διαχείρισης των συναισθημάτων μέσω οραματισμών και θετικών δηλώσεων. Γίνονται συνεχόμενα, η μία μετά την άλλη, χωρίς να ανοίξετε τα μάτια σας. 
Όσοι λοιπόν από εσάς θέλετε να ανεξαρτητοποιηθείτε από τον υπολογιστή, καθίστε αναπαυτικά με τη πλάτη σε όρθια θέση σε μία πολυθρόνα (μην ξαπλώνετε πίσω, γιατί θα σας πάρει ο ύπνος, και δεν θέλουμε να γίνει κάτι τέτοιο) ή στο πάτωμα ( αν σας βολεύει η στάση των βουδιστών χρησιμοποιείστε την, άλλως αφήστε τα πόδια σας τεντωμένα μπροστά σας αν κάθεστε στο πάτωμα, ή αφήστε τα να ακουμπάνε στο πάτωμα αν κάθεστε σε πολυθρόνα) με τα χέρια σας χαλαρά ακουμπισμένα στους μηρούς σας και τις παλάμες στραμένες προς τα επάνω.
Α. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Κλείστε τα μάτια σας και ανασαίνετε ήρεμα από τη μύτη, λέγοντας νοερά όπως είπαμε τον ήχο «σοοοο» σε κάθε σας εισπνοή και τον ήχο «χαααααααααμμμμμμμ…..» σε κάθε σας εκπνοή. Παρακολουθήστε την αναπνοή σας και τις δονήσεις που ο ήχος «χααααααααμμμμμ» κάνει μέσα στο στήθος σας. Αν σας έρχονται άλλες σκέψεις, μη πιέζεστε να τις σταματήσετε. Κάντε τες ήρεμα και στη συνέχεια αφήστε τες να φύγουν σας συννεφάκια και ξαναγυρίστε τη προσοχή σας στην αναπνοή και τις δονήσεις των ήχων μέσα στο στήθος σας.
Εισπνέοντας νοιώστε τη κοιλιά σας να φουσκώνει (βοηθάει να βάλετε τα χέρια σας εκεί,κάτω από τον αφαλό σας, για λίγο, μέχρι να συνηθήσετε αυτό το είδος της αναπνοής) και εκπνέοντας φροντίστε να αδειάζει η κοιλιά σας τελείως από τον αέρα, ήρεμα και αργά -αργά ( πάντα στον ήχο χαααααααααμμμμμ...). Με λίγη εξάσκηση θα τα καταφέρετε πολύ καλά.
Β. ΜΥΪΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Αφού ασχοληθείτε αρκετή ώρα με την αναπνοή σας, με τα μάτια σας πάντα κλειστά, συγκεντρώστε στη συνέχεια τη προσοχή σας στα πόδια σας μέσα στα παπούτσια και προσπαθήστε να νοιώσετε τη κίνηση και τη ζεστασιά της κυκλοφορίας του αίματος σας στη περιοχή αυτή. Μετά από ένα-δύο λεπτά συγκέντρωσης στην περιοχή, χαλαρώστε τελείως τα πόδια σας και στη συνέχεια ανεβάστε τη προσοχή και τη συγκέντρωσή σας στις γάμπες σας, και μετά με τους μηρούς σας, τη κοιλιά σας, το στήθος σας, τα χέρια σας (από τους ώμους μέχρι τα δάχτυλα νοιώστε το αίμα σας να κυκλοφορεί και να τα ζεσταίνει), και τέλος τον λαιμό και το κεφάλι. Σε κάθε περιοχή αφού συγκεντρωθείτε ώστε να νοιώσετε τη κυκλοφορία σας, φροντίστε να την χαλαρώνετε στη συνέχεια τελείως. Τελειώνοντας την άσκηση αυτή θα πρέπει όλο σας το σώμα να είναι τελείως χαλαρό. Αν κάπου το νοιώθετε ακόμη σφιγμένο, χαλαρώστε το.
Τώρα είσαστε αρκετά έτοιμοι να κάνετε δύο από τους οραματισμούς που σας έχω δώσει για τη διαχείριση των συναισθημάτων σας. (ετικέτες: διαχείριση συναισθημάτων, στη αριστερή μεριά της ιστοσελίδας)
Γ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΑΝΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
α. Οραματισμοί
Διαλέξτε έναν οραματισμό διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων και έναν ενίσχυσης των θετικών συναισθημάτων από αυτούς που σας έχω δώσει στις αντίστοιχες στήλες αυτού του ιστοτόπου και κάντε τον ένα μετά τον άλλο. Εννοείται πως πρέπει να έχετε μάθει καλά προηγουμένως τους οραματισμούς αυτούς ώστε να μπορείτε να τους θυμηθείτε και να τους χρησιμοποιήσετε στη κατάσταση χαλάρωσης που θα βρίσκεστε.
Η διάρκεια των οραματισμών δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη. Τα αποτελέσματα των φανταστικών εικόνων στον εγκέφαλο είναι άμεσα. Για να το καταλάβετε αυτό καλύτερα, αρκεί να κλείσετε τα μάτια και να σκεφθείτε πως έχετε στα χέρια σας ένα λεμόνι. Αφού το παρατηρήσετε με προσοχή, δαγκώστε το νοερά και θα νοιώσετε το στόμα σας να γεμίζει αμέσως σάλια. Δοκιμάστε το για να βεβαιωθείτε.
Οι φανταστικές εικόνες ξεκινούν άμεσα διεργασίες στον οργανισμό μας επειδή ξυπνούν μέσα μας συναισθήματα ή αισθήσεις. Δεν χρειάζετε λοιπόν να επιμένετε πολύ σε κάθε σας οραματισμό. Ένα - δύο λεπτά αρκούν. Αν νοιώθετε πως δεν αισθάνεσθε τίποτα με τον συγκεκριμένο οραματισμό, δοκιμάστε έναν άλλο, σχετικό με τον ίδιο στόχο.
β. Θετικές δηλώσεις
Όταν τελειώσετε, πείτε νοερά στον εαυτό σας :
είμαι καλά, είμαι πολύ καλά και κάθε μέρα γίνομαι όλο και καλύτερα και στην υγεία μου και σε όλους τους τομείς της ζωής μου. 
Τώρα θα ξυπνήσω μετρώντας αργά από το ένα έως το πέντε, στο τρία θα ανοίξω τα μάτια μου, στο πέντε θα έχω ξυπνήσει και θα είμαι πολύ πιο ήρεμος – η, γερός –ή, και ευτυχισμένος –η από πριν. Μετρώντας λοιπόν αργά, ανοίγετε τα μάτια σας και επανέρχεστε στη κανονική σας κατάσταση.
Ασκηθείτε αρκετά, τα καλύτερα αποτελέσματα θα έχουν όσοι από εσάς αποφασίσουν να αφιερώσουν 15 λεπτά κάθε μέρα στην άσκηση αυτή.
Θα σας αφήσω αρκετό καιρό στη διάθεσή σας να ασκηθείτε, πριν σας δώσω συμβουλές για ένα ακόμη βήμα προς την εναρμόνιση. Θα ήθελα όμως πολύ, να μου λέγατε πώς τα πάτε και αν νοιώθετε κάποια πρόοδο ως προς το βαθμό χαλάρωσης που αισθάνεστε. Γιατί δεν αποφασίζετε να μου αφήσετε ένα σχόλιο, κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο κάτω από το τέλος του άρθρου; Θα με βοηθούσατε έτσι πολύ.
Με αγάπη

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος.Αν.-Φθιν. (25)

Γεια σας φίλοι μου
Βροχερός και πάλι σήμερα ο καιρός εδώ στο όμορφο νησί μας και σκέφθηκα να φτιάξω τη διάθεση των φίλων μου Κερκυραίων με μερικές φωτογραφίες από τον κήπο. Αυτός ο τελευταίος όχι μόνον δεν πτοείται από τον φθινοπωριάτικο καιρό καταμεσής του Ιούνη αλλά τον ευχαριστιέται κιόλας. Τα λευκά λίλιουμ μυρωδάτα, στητά και περήφανα, άνθισαν και ομορφαίνουν τώρα ένα από τα παρτέρια του κήπου, όπως βλέπετε. Ενώ στο πηγάδι κοντά, τον κορμό μιας γέρικης αμυγδαλιάς τον έχουν τυλίξει και τον ομορφαίνουν ένα ρυγχόσπερμο γιασεμί, ένα αγιόκλημα, μία γαλάζια κληματίδα και μία αναρριχώμενη τριανταφυλλιά με μικρά πορτοκαλί ανθάκια. Ανθίζουν όλα μαζί την ίδια εποχή και το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο. Δεν συμφωνείτε;
Στον λαχανόκηπο τώρα, γεύομαι αυτόν τον καιρό φρεσκοκομμένα φασολάκια. Δεν έβαλα εφέτος φασολιές που γίνονται πολύ ψηλές και χρειάζονται καλάμια για υποστήριξη, παρ’ ότι αυτές έχουν μεγάλη καρποφορία. Έβαλα δύο ποικιλίες που μένουν χαμηλές και μικρές. Η καρποφορία τους είναι σαφώς μικρότερη, όμως εκτός από το ότι δεν χρειάζονται υποστηρίγματα, τις ξεριζώνω με μεγάλη ευκολία αν τις δω να γεμίζουν με μελίγκρα,(πράγμα που γίνεται συχνά) και στη θέση τους (αφού ενισχύσω λίγο το χώμα με κοπριά από φύκια και λίγη τύρφη) βάζω καινούργια φασόλια που θα μεγαλώσουν γρήγορα και πάλι, αντί να ραντίζω, έστω και με το διάλυμα σαπουνιού, όπως σας έχω ξαναπεί. Το καλό με τα φασολάκια που μαζεύεις από τον κήπο σου είναι πως τα μαζεύεις όταν είναι ακόμη τρυφερά και έτσι δεν χρειάζονται καθάρισμα από τις ίνες τους. Κόβεις απλώς τις άκρες τους, τα ξεπλένεις και είναι έτοιμα για μαγείρεμα. Μεγάλη ευκολία αλλά και μεγάλη νοστιμιά….Βάλτε τα και σε γλάστρες, στα μπαλκόνια σας, αν δεν έχετε κήπο. Σας το έχω τόσες φορές προτείνει. Θα με θυμάστε όταν θα τα γεύεστε....

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Υγιεινές συνταγές/θαλασσινά (5)

Γειά σας φίλοι μου
Χοληστερίνη και γαρίδες, ή μάλλον θαλασσινά γενικότερα, είναι μία λανθασμένη, όπως φαίνεται, συσχέτιση. Πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν τα θαλασσινά και κυρίως τις γαρίδες και τον αστακό, επειδή υπάρχει η άποψη πως οι τροφές αυτές αυξάνουν τη χοληστερίνη στον οργανισμό.
Πράγματι οι γαρίδες περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερίνης από τα άλλα κρέατα, ωστόσο αυτό που έχει σημασία για την τιμή της δικής μας χοληστερίνης είναι η περιεκτικότητα των τροφών σε κορεσμένα λίπη (όπως έχουμε σε παλαιότερη κουβέντα μας πει) και όχι τόσο η περιεκτικότητά τους σε χοληστερίνη. Το 85 – 99% της χοληστερίνης του οργανισμού μας προέρχεται από τον μεταβολισμό μας (την κατασκευάζει ο οργανισμός μας δηλαδή), και μόνον το 1 – 15% προέρχεται από την χοληστερίνη των τροφών που καταναλώνουμε. (http://en.allexperts.com/q/Heart-Cardiology-964/prawns-cholesterol.htm#b)   Επομένως οι γαρίδες δεν πρέπει να μας φοβίζουν, εκτός και αν τις μαγειρεύουμε με βούτυρο ή γενικότερα λίπη. Είναι άλλωστε τροφήπου όπως και τα ψάρια, περιέχει τα πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό μας ω3 λιπαρά οξέα αλλά και βιταμίνη Β12, σίδηρο, ιώδιο, κάλλιο, σελήνιο και φώσφορο καθώς και μικρές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και νατρίου. Βιταμίνες και μέταλλα δηλαδή, που είναι πολύ σημαντικά για το δέρμα, τα δόντια και τα κόκαλά μας. ( http://www.dietihub.com/spicy-prawn-curry/ )Ευκαιρία λοιπόν να σας δώσω και εγώ μία πολύ ελαφριά και εύκολη καλοκαιρινή συνταγή με γαρίδες, για όσους από εσάς επιμένουν να τρώνε και ζωικές τροφές, όπως και εγώ, ακόμη δυστυχώς....

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Γαριδοσαλάτα
Γαρίδες βρασμένες σε νερό με δάφνη και φέτες λεμονιού, ξεφλουδισμένες
Ντομάτα σε κομμάτια
Αγγούρι σε κομμάτια
Πατάτες (βρασμένες σε νερό με ένα κουταλάκι κύμινο), σε κομμάτια
Άνηθος
Μουστάρδα , λάδι, ξύδι (χτυπημένα καλά σε ένα μικρό σκεπασμένο βαζάκι για να ενωθούν τα υλικά)

Φροντίζουμε τα κομμάτια των λαχανικών να είναι σχετικά μικρά, σε ισορροπία με τις γαρίδες που θα χρησιμοποιήσουμε. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τις πολύ μικρές κατεψυγμένες γαρίδες ή αυτές της κονσέρβας σε αυτή τη συνταγή. Η σαλάτα είναι καλύτερα να μείνει λίγες ώρες έως μία ημέρα στο ψυγείο πριν να την σερβίρουμε, προκειμένου να ενωθούν όλες οι γεύσεις.
Καλή σας όρεξη….

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (3)

Το κύτταρο και οι λειτουργίες του (3)
Γεια σας φίλοι μου.
Θα συνεχίσουμε σήμερα την ανάλυση της λειτουργίας των κυττάρων μας, με τη λειτουργία του πιο μεγάλου και πιο σημαντικού από τα δύο οργανίδια που αναφέραμε στη προηγούμενη κουβέντα μας πως περιέχονται μέσα σε κάθε κύτταρό μας. Του πυρήνα.
Όταν κοιτάζει κανείς ένα κύτταρο ενός πολυκυττάριου οργανισμού στο μικροσκόπιο, το μεγαλύτερο ορατό διαμέρισμα που διακρίνει μέσα σε αυτό είναι ο πυρήνας. Στον πυρήνα μέσα, βρίσκεται καλά κλεισμένο και προστατευμένο το γνωστό πια σε όλους μας DNA, το γενετικό μας υλικό.
Διαχωρίζεται ο πυρήνας από το υπόλοιπο κύτταρο (κυτταρόπλασμα) με μία διπλή μεμβράνη που έχει πόρους. Μικρά κανάλια δηλαδή από τα οποία μπορούν διάφορα μόρια όπως οι πρωτεΐνες, να περάσουν μέσα ή να βγουν έξω από τον πυρήνα, προς το κυτταρόπλασμα. Αυτά τα κανάλια με εύρος περίπου 120 nm, έχουν μία ειδική κατασκευή και διαφορετική όψη στη μέσα και την έξω μεριά της πυρηνικής μεμβράνης, όπως έχει φανεί σε φωτογραφίες τραβηγμένες με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. (Αριστερά βλέπετε την όψη που έχουν οι πόροι από τη μεριά του πυρήνα, ενώ δεξιά την εικόνα των πόρων από τη μεριά του κυτταροπλάσματος).
Η κίνηση των διαφόρων πρωτεϊνικών μορίων μέσω αυτών των καναλιών είναι πολύ εκλεκτική. Μπορούν να περάσουν μέσα από αυτά μόνον πρωτεΐνες που περιέχουν ένα ειδικό σήμα που τους επιτρέπει την δίοδο προς τον πυρήνα, άλλως θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί ενωμένες με μία άλλη πρωτεΐνη που θα έχει το αντίστοιχο σήμα!!!...
Υπάρχει πλήρης έλεγχος, όπως βλέπετε, της πρόσβασης προς τον πυρήνα, για την καλύτερη προφύλαξή του.
Σας τα έλεγα εγώ, πως τα κύτταρά μας είναι νοήμονα όντα, σοφά και πολύ καλά οργανωμένα σαν κοινωνία, πολύ καλύτερη από αυτή που εμείς οι φαντασμένοι «λογικοί» άνθρωποι έχουμε φτιάξει και μας ταλαιπωρεί….
Αλλά ας πούμε και δύο λόγια για το DNA τώρα. Αυτό είναι η γνωστή πολυφωτογραφημένη όπως και πολυζωγραφισμένη διπλή έλικα φτιαγμένη από αζωτούχες-πρωτεϊνικές βάσεις, φωσφορικές ρίζες και ένα σάκχαρο με πέντε άτομα άνθρακα (πεντόζη), την δε(σ)οξυριβόζη.
Οι φωσφορικές ρίζες και το σάκχαρο αποτελούν τον σκελετό της διπλής περιστρεφόμενης έλικας, ενώ οι πρωτεϊνικές βάσεις που αποτελούνται από τα αμινοξέα κυτοσίνη (C), γουανίνη (G), θυμίνη (Τ) και αδενίνη (Α) βρίσκονται στο εσωτερικό της σκάλας (αποτελούν δηλαδή τα σκαλοπάτια της)  και συγκρατούνται μεταξύ τους με δεσμούς υδρογόνου. Τα ζευγάρια των αζωτούχων βάσεων που συγκρατούνται μεταξύ τους με δεσμούς υδρογόνου είναι καθορισμένα: η αδενίνη ενώνεται πάντα με τη θυμίνη και η γουανίνη με την κυτοσίνη. Και είναι αυτά τα ζευγάρια που, ανάλογα με τη σειρά αλληλουχίας τους σε τριάδες, κωδικοποιούν (μεταφέρουν, δηλαδή, με ένα είδος κώδικα) το μήνυμα για τη σύνθεση διαφόρων αμινοξέων (υλικά με τα οποία φτιάχνονται στη συνέχεια οι πρωτεΐνες) σε ένα άλλο μέρος του κυττάρου, για το οποίο θα μιλήσουμε αργότερα, στα "ριβοσώματα". Ένας αριθμός τέτοιων ζευγαριών είναι, με άλλα λόγια, τα γονίδιά μας. Στην ετικέτα "Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας- βιολογία-" στο άρθρο με τον αριθμό 4, σας έχω ήδη δώσει πληροφορίες για τα γονίδια και το DNA, καθώς και για το πώς μεταφέρονται οι εντολές των γονιδίων από τον πυρήνα στο κυτταρόπλασμα, για όσους θέλουν να ξαναφρεσκάρουν τις γνώσεις τους.
Η ανακάλυψη της δομής του DNA πραγματοποιήθηκε το 1953 από τους Τζέιμς Γουάτσον (James D. Watson) και Φράνσις Κρικ (Francis Crick). Από πολλούς η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA θεωρείται ως η μεγαλύτερη βιολογική ανακάλυψη του 20ου αιώνα. Για τη συνεισφορά τους στη μελέτη της δομής του DNA, οι Γουάτσον και Κρικ μοιράστηκαν το 1962 το Βραβείο Νόμπελ με τον Μόρις Γουίλκινς, ο οποίος εργάστηκε προς την ίδια κατεύθυνση. ( http://el.wikipedia.org/wiki/DNA )
Για όσους από εσάς μιλούν Αγγλικά το πιο κάτω μικρό βίντεο θα βοηθήσει ίσως να καταλάβετε καλύτερα τα όσα σας περιέγραψα, σχετικά με τη δομή του DNA.
Εμείς θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Με αγάπη

Σημ.Η φωτογραφία των πόρων της πυρηνικής μεμβράνης προέρχεται από το βιβλίο "Cells" των Jones and Bartlett (2007)

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (10)

Εποχή της άγριας αγκινάρας φίλοι μου.
Τα βουνά μας είναι γεμάτα από αυτό το θρεπτικό λαχανικό (πλούσιο σε ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο). Εγώ μετέφερα κάποιες ρίζες στον κήπο μου, για να έχω ευκολότερη πρόσβαση στη νοστιμιά τους και έχω αρχίσει να γεύομαι τους καρπούς της. Χρειάζεται όμως ειδικός τρόπος για να τη μαγειρέψει κανείς και αν δεν τον ξέρει, η αγριοαγκινάρα θα πάρει το …αίμα της πίσω τρυπώντας τον με τα αγκάθια της και κάνοντάς τον να πονέσει πολύ. Εγώ από σύμπτωση, την ημέρα που έκοψα τις πρώτες μου αγκινάρες και δεν ήξερα πώς να τις χειριστώ, είδα σε μία εκπομπή στην τηλεόραση μία Ιταλίδα κυρία να τις μαγειρεύει με μεγάλη ευκολία και τρελάθηκα με το πόσο εύκολο γίνεται το κάθε τι όταν ξέρεις πώς να το κάνεις με τον σωστό τρόπο.
Τις κόβετε λοιπόν με πολύ προσοχή φορώντας γάντια κήπου (τα δικά μου με περίμεναν κοντά στις αγκινάρες, όπως βλέπετε στη φωτογραφία) ακριβώς εκεί που τελειώνει το κοτσάνι και κρατώντας τις από ένα αγκάθι τους, τις βάζετε μέσα σε βραστό νερό. Τις αφήνετε να βράσουν από 15 λεπτά έως μισή ώρα (ανάλογα με το μέγεθος). Αυτές που εγώ έκοψα σήμερα (το μέγεθος που βλέπετε στη φωτογραφία) χρειάστηκαν μόνον 15 λεπτά. Ελέγχετε με ένα μυτερό μαχαίρι την βάση τους  καθώς βράζουν και αν μπορείτε να τις τρυπήσετε, είναι έτοιμες. Τις βγάζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια ξεφλουδίζετε με ευκολία ένα -ένα τα φυλλαράκια τους κρατώντας τα από το αγκάθι τους, τραβάτε με τα δόντια σας τη λίγη ψύχα που υπάρχει στη βάση τους (να μην πάει χαμένη…), αν θέλετε μπορείτε να την βουτάτε σε λίγο λαδολέμονο για περισσότερη νοστιμιά και τέλος κόβετε με το μαχαίρι σας τα φύλλα της κορυφής, όπως κάνουμε με όλες τις αγκινάρες και καθαρίζετε με ένα κουτάλι τη βάση από τις τριχούλες του λουλουδιού αφήνοντάς την καθαρή για να την σερβίρετε με ένα ντρέσινγκ από λάδι, λεμόνι και λίγη μουστάρδα.
Εγώ σήμερα τις συνδύασα και με λίγα βλίτα που βρήκα σε μία άλλη γωνιά του κήπου, όπως βλέπετε, και το αποτέλεσμα ήταν μία πολύ νόστιμη σαλάτα.
Είναι πολύ όμορφη αίσθηση, δεν θα πάψω να σας το λέω, αυτή του να περπατάς στον κήπο σου και να κόβεις ότι εκείνος κάθε μέρα σου προσφέρει, για να το γευτείς. Η τροφή αποκτά άλλη διάσταση. Τη σέβεσαι και την αγαπάς και αυτό αλλάζει τη σχέση σου με το φαγητό, αλλά και τη ζωή γενικότερα.
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.