Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Έλεγχος κοπράνων των βρεφών και στρες

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Σήμερα αποφάσισα να σας δώσω ένα μικρό απόσπασμα από το νέο υπό έκδοση βιβλίο μου για το στρες και την αντιμετώπισή του. Ένα μικρό κομμάτι που δείχνει τη σύνδεση της κατάστασης του πεπτικού μας συστήματος με το στρες από την βρεφική μας ακόμη ηλικία:

-Σε  έρευνα βρέθηκε πως η αναλογία των μικροβίων του εντέρου συνδέεται και με την λειτουργία της "αμυγδαλής". Του αδένα αυτού που είναι υπεύθυνος για την έναρξη της αντίδρασης τους στρες στον εγκέφαλο. Η έρευνα, που έγινε σε πανεπιστήμιο της Αμερικής,

έρχεται τώρα να συνδέσει τα δύο αυτά, μελετώντας το μικροβίωμα παιδιών που είχαν φυσιολογική αντίδραση στρες, συγκριτικά με παιδιά στα οποία η αντίδραση αυτή ήταν είτε περισσότερο έντονη (διέγερση του κέντρου του στρες) είτε πιο υποτονική.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές μελετώντας 30 παιδιά που όλα είχαν έρθει στη ζωή με φυσιολογικό τοκετό, μεγαλώσει τρεφόμενα με θηλασμό και δεν έπαιρναν αντιβιοτικά, ήταν πως στο 1ο έτος της ζωής τους τα παιδιά που παρουσίαζαν εντονότερη αντίδραση φόβου είχαν και διαταραγμένο μικροβίωμα εντέρου. Υπήρχε διαταραχή δηλαδή στις αναλογίες των διαφόρων μικροβίων. Και μελετώντας τον εγκέφαλο των παιδιών αυτών με MRI διαπίστωσαν πως η κατάσταση του μικροβιώματος του εντέρου είχε άμεση σχέση με το μέγεθος της "αμυγδαλής", του αδένα αυτού του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίδραση του στρες, όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο κεφάλαιο.(37)

Με τις συσχετίσεις που βρέθηκαν σε αυτή τη μελέτη δεν μπορεί να απαντηθεί βέβαια το ερώτημα αν η κότα κάνει το αβγό ή το αβγό την κότα, αν δηλαδή ευθύνεται το διαφορετικό μικροβίωμα για την διαφορετική αντίδραση στρες ή το αντίθετο, ωστόσο ανοίγεται ένας δρόμος έγκαιρης διαπίστωσης (από τον 1ο ήδη μήνα  υπήρχε, σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαφορά του μικροβιώματος) της κατάστασης αντίδρασης ενός παιδιού στις απειλές της ζωής, με την απλή μελέτη των κοπράνων του, η οποία δείχνει την κατάσταση του μικροβιώματος.

Θα μπορεί έτσι από νωρίς το παιδί αυτό να αντιμετωπισθεί με τρόπους που θα το βοηθήσουν να διαχειρίζεται καλύτερα το στρες στην υπόλοιπη ζωή του, ώστε να μην ζήσει με πολύ άγχος, πανικούς και προβλήματα υγείας.

Όπως όλο και περισσότερο οι έρευνες αποδεικνύουν, ο οργανισμός μας είναι ένα θαυμαστό σύνολο, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται κομματιαστά, όπως γίνεται μέχρι τώρα στην κλασσική ιατρική. Κάθε του λειτουργία είναι άμεσα συνδεδεμένη με άλλες και χρειάζεται μια ολοκληρωμένα «σωστή» στάση ζωής και σκέψης  για να έχουμε υγεία.-

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.