Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Κατάχρηση αντιβιοτικών και ψυχικά νοσήματα


Γεια σας
Για τα μικρόβια του εντέρου και τη μεγάλη σημασία τους για την υγεία μας ψυχική και σωματική σας έχω μιλήσει σε παλαιότερα άρθρα.

Έρευνες έχουν δείξει συσχέτιση της αναλογίας των μικροβίων αυτών με την κατάθλιψη, ενώ σε μία από αυτές, ποντίκια στα οποία δόθηκαν αντιβιοτικά, βρέθηκε να έχουν παρουσιάσει αλλαγές στην ποικιλία των μικροβίων του εντέρου τους και να έχει επηρεαστεί η μνήμη τους.
Επίσης σε ζώα που καταστράφηκαν τα μικρόβια του εντέρου τους από τη χρήση ισχυρών αντιβιοτικών παρατηρήθηκαν αλλαγές συμπεριφοράς που ανήκουν στο
φάσμα του αυτισμού, των νευροεκφυλιστικών παθήσεων (όπως η νόσος Αλτσχάιμερ) και της κατάθλιψης.
Σε άλλη μία έρευνα, διαπιστώθηκε πως κόπρανα ατόμων με κατάθλιψη ή άγχος, όταν μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια οδήγησαν τα ποντίκια σε καταθλιπτική συμπεριφορά και άγχος…

Επιβεβαιώνεται, όπως βλέπετε, όλο και περισσότερο η άποψη πως ο ψυχισμός μας συνδέεται με την ποικιλία των μικροβίων του εντέρου μας, γι αυτό και οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα δεν σταματούν.

Τα αντιβιοτικά, ξέρετε, σώζουν πραγματικά ζωές. Από την άλλη όμως, καταστρέφουν και τα μικρόβια του εντέρου, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην σωματική και ψυχική μας υγεία. Γι αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούνται με σοβαρότητα και μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητα, όχι για κάθε κρυολόγημα και πονόλαιμο, όπως γίνεται από τους περισσότερους συνήθως και μάλιστα χωρίς καν την συμβουλή γιατρού.

Με τα παιδιά, το πρόβλημα  γίνεται σοβαρότερο. Πρόσφατη μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Psychiatry, έδειξε πως τα παιδιά που νοσηλεύθηκαν για κάποια σοβαρή λοίμωξη σε νοσοκομεία (και πήραν επομένως αρκετή δόση αντιβιοτικών) είχαν σαφώς μεγαλύτερο ρίσκο να εμφανίσουν κάποια ψυχική νόσο μέχρι τα 17 τους χρόνια από τα υπόλοιπα παιδιά!

Όπως πολλές φορές σας έχω πει, τα μικρόβια του εντέρου μας εξαρτώνται και από τη διατροφή μας. Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, (λαχανικά, όσπρια, αναποφλοίωτοι σπόροι, ξηροί καρποί) αυξάνει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου μας, όπως και οι τροφές που περιέχουν προβιοτικά (κεφιρ, φυσικό γιαούρτι, ψωμί από προζύμι, ξινολάχανο).
Μάθετε τα παιδιά από μικρά να τρέφονται σωστά και φροντίστε να μην κάνετε κατάχρηση αντιβιοτικών τόσο σε εκείνα όσο και στον εαυτό σας, από ανασφάλεια και μόνον.

Με αγάπη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.