Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Συγγνώμη και Συγχώρεση


Θυμάμαι πόσο αγώνα έκανα πριν από αρκετά χρόνια να πείσω τον δεκάχρονο τότε γιο μου να ζητήσει συγγνώμη για κάτι που είχε κάνει και που ήξερε πως δεν ήταν σωστό… Κατάφερε να προφέρει την …τρομερή γι αυτόν λέξη την επόμενη ημέρα…

Το ίδιο συνέβη και με την έφηβη εγγονή μου, πρόσφατα. Αυτήν, όμως, στάθηκε αδύνατον μέχρι τέλους να την πείσω… Επέμενε να πιστεύει πως το δίκιο ήταν με το μέρος της. Αναγκάστηκα, λοιπόν, να ζητήσω εγώ «συγγνώμη» για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε επειδή  οι απόψεις μας για κάποιο θέμα ήταν πολύ διαφορετικές. Αμφιβάλλω όμως, αν, λόγω της νευρικής κατάστασης της εφηβείας, κατάλαβε το νόημα αυτής της συγγνώμης…

Πόσο παρεξηγημένη είναι η γλώσσα μας… Πόσο λάθος την χειριζόμαστε… Κι όμως, είναι μια γλώσσα που περιέχει όλο το νόημα κάθε λέξης στην ετυμολογία της. Αρκεί να το προσέξουμε και να το αντιληφθούμε.

Λέγοντας σε κάποιον «συγγνώμη» δεν σημαίνει πως δεχόμαστε ότι η άποψή μας
είναι λάθος. Με την λέξη αυτή ζητάμε απλά,  να γίνει αποδεκτή και η δική μας άποψη… (συν+γνώμη).  
Είναι δικαίωμα του καθενός να διατηρεί την άποψή του για κάποια κατάσταση ή γεγονός και να την ανασκευάσει αν και όποτε εκείνος κρίνει. Ωστόσο στο μεταξύ, μία συγγνώμη, δηλώνει πως έχουμε την πρόθεση να δεχτούμε και τις δύο απόψεις, αφού ο καθένας έχει διαφορετική και ζητάμε και από τον άλλον να κάνει το ίδιο. Να δεχτεί και την δική μας άποψη. Τόσο απλά…

Στη συγχώρεση τώρα, τα πράγματα γίνονται λίγο δυσκολότερα. Συγχωρώ σημαίνει μπορώ και υπάρχω στον ίδιο χώρο μαζί σου (συν+χωρώ).  Δεν αρκούμαι, δηλαδή, στο να αποδέχομαι τη διαφορετική σου γνώμη, αλλά μπορώ και να συνυπάρχω παρ΄όλα αυτά στον ίδιο χώρο με σένα… Αυτό θα πει συγχώρεση… Δηλώνει αυτή η λέξη ωριμότητα και αποδοχή της διαφορετικότητας του κάθε ανθρώπου και του δικαιώματος αυτού να έχει τις δικές του, ακόμη και πολύ διαφορετικές απόψεις.
Το ¨συγχώρα με" λοιπόν, που τόσο δύσκολα λένε οι περισσότεροι, σημαίνει απλά δέξου με κοντά σου. Δηλαδή αποδέξου με... Ζητάμε από τον άλλο, δηλαδή, να δείξει ωριμότητα και να αποδεχτεί την διαφορετικότητά μας.

Η γλώσσα μας είναι εκπληκτική. Θα πρέπει να μάθουμε να την χρησιμοποιούμε σωστά.  
Γιατί οι λέξεις, έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν την εγκεφαλική μας λειτουργία μέσα από την συναισθηματική κατάσταση που μας δημιουργούν και μέσα από αυτή την υγεία και τη ζωή μας. Έχουν την ίδια δύναμη που έχουν και οι εικόνες που δημιουργεί ο νους μας. Πρέπει να το προσέξουμε!

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.