Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Στρες και αντικαρκινική θεραπεία (91)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Το στρες έχει πλέον συσχετισθεί αρκετά με τον καρκίνο, ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί ο ακριβής μηχανισμός που δημιουργεί αυτή την συσχέτιση, πέρα από τη καταστολή της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος, τα κύτταρα του οποίου προστατεύουν τον οργανισμό από την επέκταση της νόσου.
Ερευνητές παρατήρησαν πριν κάποια χρόνια (2004),
πως ασθενείς υπερτασικοί που έπαιρναν για την πίεσή τους θεραπεία με β- ανασταλτές, (φάρμακα που αναστέλλουν την δράση της αδρεναλίνης στον οργανισμό) παρουσίαζαν λιγότερα περιστατικά καρκίνου του προστάτη σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Η αδρεναλίνη είναι η πρώτη ορμόνη που παράγεται κατά την αντίδραση του στρες στον οργανισμό και ακολουθεί η παραγωγή της κορτιζόνης. Γι αυτό, το πιο πάνω εύρημα οδήγησε στη σκέψη συσχέτισης του καρκίνου του προστάτη με το στρες.
Κάποιοι άλλοι ερευνητές, στο πανεπιστήμιο Wake Forest University, λίγα χρόνια αργότερα (2013), αποφάσισαν να μελετήσουν σε ποντίκια με καρκίνο του προστάτη, την επίδραση του στρες στην αντικαρκινική θεραπεία. Κατά πόσο δηλαδή το στρες των ποντικιών επηρεάζει τα αποτελέσματα της αντικαρκινικής θεραπείας τους.
Στην έρευνά τους αυτοί οι επιστήμονες παρατήρησαν μείωση της αποτελεσματικότητας της αντικαρκινικής θεραπείας στα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε στρες, γιατί, όπως διαπίστωσαν, η αδρεναλίνη της αντίδρασης του στρες εμπόδιζε την νέκρωση των καρκινικών κυττάρων από τα φάρμακα.
Και οι πιο πάνω ερευνητές δηλώνουν, πως ακόμη και εάν οι έρευνες χρειάζεται να γίνουν και στους ανθρώπους, ώστε να μπορεί κάποιος να μιλήσει με σιγουριά για τα αποτελέσματά τους στον άνθρωπο, δεν θα έβλαπτε (!) τεχνικές χαλάρωσης και αντιμετώπισης του στρες να εφαρμόζονται από τους καρκινοπαθείς ασθενείς.
Όχι μόνον το στρες, δηλαδή, συσχετίζεται με την εμφάνιση του καρκίνου, αλλά επηρεάζει αρνητικά αυτό, ακόμη και την αντικαρκινική θεραπεία που εφαρμόζεται.
Οι πιο πάνω έρευνες αφορούν τον καρκίνο του προστάτη, ωστόσο δεν είναι οι μόνες. Θα χρειαστεί να επανέλθουμε στο θέμα αυτό αρκετές φορές, γιατί το θέμα του στρες μπαίνει αργά-αργά στις έρευνες ασθενειών και θεραπειών, μια που συγκρούεται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Εγώ πάντως δεν θα σταματήσω από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα να σας προτρέπω να φροντίσετε έγκαιρα, όλοι, να αντιμετωπίσετε τα στρες της ζωής σας αποτελεσματικά με τους τρόπους που συχνά σας έχω αναλύσει και σε αναρτήσεις μου όσο και σε βίντεο στο Youtube, εάν θέλετε να προφυλάξετε την υγεία σας. 
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.