ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ (5Ο τελευταίο)
Πηγές: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18567759
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19954569
Γεια σας φίλοι μου
Θα ολοκληρώσω το θέμα της οστεοπόρωσης σήμερα, αναφέροντάς σας μία ακόμη αιτία που την προκαλεί. Αυτή είναι η υπερβολική οξύτητα του οργανισμού.
Εύκολα μπορεί κανείς να μετρήσει πόσο αλκαλικό ή όξινο είναι το περιβάλλον στον οργανισμό του, με ειδικά χαρτάκια που μετρούν το pΗ, που πουλιούνται στα φαρμακεία. Μπορούμε με αυτά να ελέγξουμε το pH στο σάλιο ή τα ούρα μας.
Το pΗ (προφέρεται πε-χα) είναι δείκτης των ιόντων υδρογόνου που περιέχονται σε ένα υδατικό διάλυμα (ο αρνητικός τους λογάριθμος). Όσο πιο μεγάλο το pH τόσο πιο αλκαλικό το διάλυμα που μετριέται, όσο πιο μικρό τόσο πιο όξινο. Το pH 7, θεωρείται ουδέτερο. Τιμές πάνω από 7 δείχνουν αλκαλικότητα και τιμές κάτω από 7 δείχνουν οξύτητα. Το φυσιολογικό pΗ του σώματός μας πρέπει να είναι ελαφρά αλκαλικό, γύρω στο 7,4 όπως αναφέρεται σε όλα τα βιβλία ιατρικής και βιολογίας. H τιμή αυτή αφορά όμως κυρίως το αίμα μας. Μετρήσεις κάτω από 7,2 δείχνουν πως το περιβάλλον στο σώμα μας είναι πιο όξινο απ όσο πρέπει, πράγμα που εκτός άλλων διαταραχών οδηγεί και σε οστεοπόρωση. Αυτό γίνεται γιατί ο οργανισμός μετακινεί θετικά ιόντα από περιοχές που αυτά είναι αποθηκευμένα, όπως το ασβέστιο στα κόκαλά μας, για να αντιρροπήσει αυτό το pH και να αποκαταστήσει την μεταβολική ισορροπία του. Τα κόκαλά μας με αυτόν τον τρόπο γίνονται σιγά-σιγά οστεοπορωτικά.
Οι τιμές μέτρησης του pH στο σάλιο μας είναι διαφορετικές από αυτές του αίματός μας όμως. Μέτρηση γύρω στο 6,5 δείχνει σχετική οξύτητα ενώ τιμές κάτω από 4,5 δείχνουν πολύ σοβαρή οξύτητα.
Την κατάσταση του οργανισμού μας από πλευράς οξύτητας επηρεάζουν οι ασθένειες και η διατροφή μας. Η γνωστή Δυτική λεγόμενη διατροφή, με πολύ κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και λίπη οδηγεί σε αύξηση της οξύτητας του οργανισμού, ενώ αντίθετα μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα οδηγεί τον οργανισμό σε αλκαλική κατάσταση και τον προφυλάσσει από την οστεοπόρωση, όπως έχουν διαπιστώσει πρόσφατες ιατρικές έρευνες.
Η σωστή διατροφή λοιπόν φίλοι μου έχει διπλό ρόλο στην προφύλαξη από την οστεοπόρωση. Αφενός προσφέροντας αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες (ο πρώτος σοβαρός παράγων της οστεοπόρωσης) και αφετέρου βελτιώνει την οξύτητα του οργανισμού (δεύτερος παράγων της οστεοπόρωσης).
Δεν είναι βλέπετε μόνον θέμα χαμηλού ασβεστίου η οστεοπόρωση, όπως οι περισσότεροι νομίζουν.
Δεν είναι βλέπετε μόνον θέμα χαμηλού ασβεστίου η οστεοπόρωση, όπως οι περισσότεροι νομίζουν.
Η διατροφή αυτή που αλκαλοποιεί τον οργανισμό μας δεν μας προφυλάσσει όμως μόνον από την οστεοπόρωση, αλλά και από πολλές άλλες επικίνδυνες για τον οργανισμό μας καταστάσεις όπως ο καρκίνος. Αυτά όμως θα τα συζητήσουμε μία άλλη φορά.
Με αγάπη
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19954569
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου