Ενα έντοµο στο πιάτο µου
Οι ειδικοί λένε πως τα έντοµα είναι πολύ θρεπτικά. Περιέχουν πρωτεΐνες, λιπίδια, ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρο, σίδηρο) και βιταµίνες, µερικές φορές σε µεγαλύτερες ποσότητες από ότι το κρέας ή το ψάρι. Επίσης, η εκτροφή τους είναι πολύ αποδοτικότερη από την παραδοσιακή κτηνοτροφία. «Χρειάζονται 10 κιλά φυτική τροφή για να παραχθεί 1 κιλό µοσχάρι», εξηγεί ο Αρνολντ Βαν Χάις, εντοµολόγος στο Πανεπιστήµιο του Βαγκενίνγκεν (Ολλανδία). «Χρειάζονται όµως µόνο ένα ή δύο για να παραχθεί η ίδια ποσότητα βρώσιµων εντόµων».
Η αντικατάσταση στη διατροφή του κρέατος ή του ψαριού από έντοµα είναι µία από τις λύσεις που εξετάζονται από τον ΟΗΕ για τη διατροφή 9 δισ. ανθρώπων στον ορίζοντα του 2050, όπως διαβάζουμε στο άρθρο.
Που θα πάει όμως θα το συνηθίσουμε και αυτό…. Άλλωστε όπως λέει και το άρθρο η απώθηση που προκαλούν τα έντοµα δεν είναι πανανθρώπινη. Περίπου 1.400 είδη εντόµων θεωρούνται βρώσιµα και καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αµερική: κάµπιες κολεόπτερων, µυρµήγκια, σκουλήκια, ακρίδες, χρυσαλλίδες µεταξοσκωλήκων, σκαθάρια, τζιτζίκια, γρύλοι, αράχνες, σκορπιοί… «Εορταστικά πιάτα».
LΕ ΜΟΝDΕ , Της Gaelle Dupont
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
Χαρείτε φίλοι μου. Σύμφωνα με τα σημερινά νέα, όσο και αν μειωθούν οι αποδοχές μας, δεν πρόκειται να πεινάσουμε. Μπορεί να μην αντέχει το πορτοφόλι μας να ψωνίσουμε κρέας, ή φρέσκο ή κατεψυγμένο ψαράκι, έντομα όμως, όπως κατσαρίδες, αράχνες, κάμπιες κ.λ.π. να ναι καλά ο Θεός, θα μπορούμε πάντα να βρούμε στο σπίτι, τον κήπο ή οπουδήποτε αλλού. Αντί να τα κυνηγάμε να τα εξαφανίσουμε, έφτασε ο καιρός που θα τα περιποιούμαστε και θα τα πολλαπλασιάζουμε για να ταΐσουμε τα …παιδάκια μας.
Οι ειδικοί λένε πως τα έντοµα είναι πολύ θρεπτικά. Περιέχουν πρωτεΐνες, λιπίδια, ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρο, σίδηρο) και βιταµίνες, µερικές φορές σε µεγαλύτερες ποσότητες από ότι το κρέας ή το ψάρι. Επίσης, η εκτροφή τους είναι πολύ αποδοτικότερη από την παραδοσιακή κτηνοτροφία. «Χρειάζονται 10 κιλά φυτική τροφή για να παραχθεί 1 κιλό µοσχάρι», εξηγεί ο Αρνολντ Βαν Χάις, εντοµολόγος στο Πανεπιστήµιο του Βαγκενίνγκεν (Ολλανδία). «Χρειάζονται όµως µόνο ένα ή δύο για να παραχθεί η ίδια ποσότητα βρώσιµων εντόµων».
Η αντικατάσταση στη διατροφή του κρέατος ή του ψαριού από έντοµα είναι µία από τις λύσεις που εξετάζονται από τον ΟΗΕ για τη διατροφή 9 δισ. ανθρώπων στον ορίζοντα του 2050, όπως διαβάζουμε στο άρθρο.
Μένει μόνον να αρθεί το αίσθηµα της αηδίας, λένε οι συγγραφείς του, που µας προκαλεί η προοπτική να φάµε µια τραγανιστή ταραντούλα, ακόµη και τηγανισµένη.
Που θα πάει όμως θα το συνηθίσουμε και αυτό…. Άλλωστε όπως λέει και το άρθρο η απώθηση που προκαλούν τα έντοµα δεν είναι πανανθρώπινη. Περίπου 1.400 είδη εντόµων θεωρούνται βρώσιµα και καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αµερική: κάµπιες κολεόπτερων, µυρµήγκια, σκουλήκια, ακρίδες, χρυσαλλίδες µεταξοσκωλήκων, σκαθάρια, τζιτζίκια, γρύλοι, αράχνες, σκορπιοί… «Εορταστικά πιάτα».
Σκέφτομαι πως με περιμένει πολλή δουλειά. Πρέπει να βρω και να μαζέψω εύκολες και υγιεινές συνταγές με έντομα και κάμπιες, για να είμαι πανέτοιμη να αντιμετωπίσω τη καινούργια διατροφική εποχή, όπως αρμόζει σε μία αξιοπρεπή ιστοσελίδα σαν τη δική μου!…. Δεν συμφωνείτε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου