Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Άσκηση και νόσος Πάρκινσον

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Σε μεγάλη πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε πως ανάμεσα σε 99.000 γυναίκες που μελετήθηκαν σχετικά με τον ρόλο που έπαιζε η άσκηση στη ζωή τους,  όσες ασκούντο περισσότερο είχαν μέχρι και 25% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στη συνέχεια νόσο Πάρκινσον.

Όπως γίνεται συνήθως και αυτή η έρευνα, αφορά ένα συγκεκριμένο νόσημα, και μία συγκεκριμένη συνήθεια ζωής. Ωστόσο η άσκηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της σωστής διαχείρισης του στρες, όπως πολλές φορές σας έχω επισημάνει, και επομένως μειώνει αυτή την πιθανότητα εμφάνισης όλων των νοσημάτων, και όχι ενός μόνον…

Πρόσφατα στη σελίδα μου στο fb, κάτω από το δικό μου βίντεο

με οδηγίες διαχείρισης του στρες για την βελτίωση παθήσεων του θυρεοειδούς, που ανέβασα στο κανάλι μου στο youtube, μία φίλη με ενημέρωσε πως η ίδια (πρώην αθλήτρια) εμφάνισε αυτοάνοσο νόσημα του αδένα (υποθυρεοειδισμό) και όταν επανήλθε στην αθλητική της δραστηριότητα η νόσος θεραπεύτηκε, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των γιατρών που την παρακολουθούσαν…  

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις η άσκηση από μόνη της δεν αρκεί για να βελτιώσει κάθε νόσημα, χρειάζεται ολοκληρωμένη σωστή διαχείριση του στρες. Είναι όμως η άσκηση ένας πολύ σημαντικός παράγοντας διαχείρισης του στρες, γιατί το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται πολλές ώρες. Χρειάζεται την κίνηση για να λειτουργεί σωστά, βοηθώντας την παραγωγή ενέργειας (ηλεκτρισμού) από τους μυς μας και κρατώντας σε καλή κατάσταση τα οστά και τις αρθρώσεις.

Αποφύγετε λοιπόν φίλες και φίλοι την καθιστική ζωή όσο μπορείτε αν θέλετε την υγεία σας. Ακόμη και εργασίες που αναγκάζουν σε πολύωρη καθιστική στάση, όπως η ενασχόληση με τον υπολογιστή, μπορούν να γίνουν λιγότερο επιβλαβείς αν κάποια ώρα φροντίσουμε να εργαζόμαστε όρθιοι αντί καθιστοί. Στην Ιαπωνία μάλιστα, γνωρίζοντας το όφελος αυτό για την υγεία, έχουν μεριμνήσει τα γραφεία σε πολλές εταιρείες να μπορούν να ανυψώνονται, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να εργάζονται κάποιες ώρες όρθιοι.

Ασκηθείτε φίλες και φίλοι.  Μη περνάτε πολλές ώρες από την πολύτιμη ζωή σας σε μία καρέκλα ή πολυθρόνα, όσο αναπαυτική κι αν σας φαίνεται αυτή. Δεν βοηθάει η ανάπαυση την υγεία σας...

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.