Με την ευκαιρία ενός μικρού βίντεο που μία φίλη έβαλε στη σελίδα της στο facebook και σας το παραθέτω πιο κάτω, σκέφτηκα πως είναι καιρός να σας ξαναθυμίσω το κομμάτι εκείνο του εγκεφάλου μας που λέγεται RAS (Reticular Activating System) και παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην ζωή μας γιατί εκτός των άλλων λειτουργεί και σαν πύλη στο υποσυνείδητο (ή ασυνείδητο κατ' άλλους). Σας έχω μιλήσει γι αυτό τόσο στο βιβλίο μου "Πώς να νικήσετε το στρες" όσο και στο εκπαιδευτικό βίντεο με τον τίτλο "μνήμη και υποσυνείδητο".
Πιστεύω όμως πως είναι καλό να σας θυμίζω κάποια πράγματα κάπου -κάπου, τόσο για όσους δεν τα έχουν καταλάβει καλά, όσο και για όσους δεν τα έχουν μέχρι τώρα διαβάσει ή ακούσει.
Αυτά τα νευρικά κύτταρα λοιπόν της περιοχής του εγκεφάλου που λέγεται RAS, κανονίζουν ποια από τα ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλός μας από το περιβάλλον (περίπου 400.000.000/δευτερόλεπτο) θα περάσουν μέσα σε αυτόν και θα φτάσουν στον φλοιό του για να γίνει η επεξεργασία τους. Οι δυνατότητες όμως αυτού του τελευταίου για επεξεργασία είναι μόλις 2.000 σήματα/δευτερόλεπτο !!!... Γι αυτό και το RAS, σαν καλός θυρωρός, επιτρέπει την είσοδο στον εγκέφαλο μόνον των ερεθισμάτων που θεωρεί απαραίτητα για την επιβίωσή μας, πετώντας όλα τα άλλα σαν άχρηστα.
Και πώς γνωρίζει ποια είναι χρήσιμα και ποια όχι, θα μου πείτε. Τα αναγνωρίζει με βάση τα όσα από την ώρα που γεννηθήκαμε κατέγραψε σιγά-σιγά πως μας αρέσουν ή πρέπει να μας αρέσουν για να επιβιώσουμε!... Όλα δηλαδή όσα μας έμαθαν οι άλλοι πως πρέπει να μας αρέσουν και έχουν καταχωρηθεί στην μνήμη των κυττάρων μας σαν "υποσυνείδητο", γιατί στην παιδική ηλικία αυτό ακριβώς γίνεται από την οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα. Μία πλύση εγκεφάλου προκειμένου να μας μάθουν να ζούμε με τα δεδομένα κοινωνικά στερεότυπα.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως όταν πια ενηλικιωθούμε, εξ αιτίας της λειτουργίας αυτού του RAS, είναι πια πολύ δύσκολο να αλλάξουμε πιστεύω και συμπεριφορές, αφού εκείνο δεν αφήνει τις καινούργιες ιδέες να μπουν και να τις επεξεργαστεί ο εγκέφαλός μας.
Το ευτύχημα είναι, πως όταν χαλαρώνουμε και όταν κοιμόμαστε, (λειτουργία του εγκεφάλου μας στα άλφα, θήτα ή δέλτα κύματα) η λειτουργία αυτού του RAS καταργείται και τα ερεθίσματα περνούν από άλλους δρόμους μέσα στον εγκέφαλό μας. Δρόμους που ακόμη δεν έχει ανακαλύψει η επιστήμη.
Ωστόσο, τεχνικές όπως αυτές της αυτοσυγκέντρωσης για χαλάρωση (που σας έχω δώσει και εγώ στα αντίστοιχα βίντεο) που οδηγούν τον εγκέφαλο να λειτουργεί στα άλφα ή και θήτα κύματα και καταργούν έτσι τη λειτουργία του RAS, έχουν πια μπει παγκοσμίως στην υπηρεσία της προσπάθειας αλλαγής συνηθειών βλαπτικών για την υγεία και τη ζωή γενικότερα (κάπνισμα, πολυφαγία, κ.λ.π.) και την διαχείριση των συναισθημάτων, από γιατρούς και ψυχολόγους, αφού καταργώντας τη λειτουργία του RAS με αυτόν τον τρόπο, γίνεται πολύ ευκολότερο να πεισθεί ο ασθενής ή γενικότερα ο ενδιαφερόμενος να αλλάξει ιδέες. Και η αλλαγή αυτή των ιδεών, όπως η καινούργια επιστήμη (Neuroplasticity-Νευροπλαστικότητα) έχει αποδείξει, αλλάζει τον εγκέφαλό μας αλλάζοντας έτσι και τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές μας.
Σας έχω ξαναμιλήσει αναλυτικά για το RAS και τις λειτουργίες του και σε μία άλλη σειρά 6 άρθρων με την ετικέτα "Διαχείριση συναισθημάτων/RAS". Μπορείτε να ανατρέξετε και εκεί για περισσότερες λεπτομέρειες.
Δείτε και το βίντεο, είναι ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα η φράση του Ελύτη που αφορά τα "πρέπει" της ζωής μας, στο τέλος.
Με αγάπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου