Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Βαρέθηκα να τυλίξω ντολμάδες πριν λίγες ημέρες και έφτιαξα το φαγητό στρώνοντας τα ζεματισμένα φύλλα του λάχανου στη κατσαρόλα με τη γέμιση ανάμεσα. Σας βεβαιώνω πως τρώγοντας το φαγητό αυτό (που είναι πεντανόστιμο) δεν ένιωσα καμμία διαφορά και γιαυτό σκέφτηκα να σας δείξω την ιδέα μου, που διευκολύνει πολύ όσους είναι βιαστικοί.
Λαχανοντολμάδες χωρίς κιμά
Λαχανοντολμάδες χωρίς κιμά |
2 καρώτα
1 μάτσο μαϊντανό
1 μάτσο άνηθο
2 κλωνάρια σέλερι
5 λιαστές ντομάτες
Τα λιώνoυμε
στο μούλτι
1 μικρό λάχανο αφράτο
(κοβουμε το κοτσάνι και το ζεματίζουμε για λίγο σε καυτό νερό. στη συνέχεια βγάζουμε ένα-ένα το φύλλα του)
1 φλ. λάδι
2 ξερά κρεμμύδια
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλ. ρύζι αναποφλοίωτο (μουσκεμένο από το βράδυ σε νερό και
ξεπλυμένο)
αν είναι ανάμικτο (άσπρο, κόκκινο, μαύρο) ακόμη καλύτερα
1 κ.γ. μαραθόσποροι
1 κ.γ. μαραθόσποροι
1 κ.γ. σπόροι κόλιαντρου
1/2 κ.γ. σπόροι κύμινου
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
1/2 κ.γ. σπόροι κύμινου
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
1 φλ. ντομάτα φρέσκια τριμμένη ή βάζου
1 1/2 λεμόνι (τον χυμό) και το ξύσμα από το 1 λεμόνι
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε στο λάδι τους σπόρους (σπασμένους σε
γουδί) και τους ζεσταίνουμε να μυρίσουν λίγο.
Προσθέτουμε μετά τα κρεμμύδια κομμένα, το υλικό του μούλτι και γυρίζουμε λίγο ακόμη στο λάδι να μαραθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και ένα φλ. νερό, αλάτι, πιπέρι, και
αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά να πιει το νερό του.
Γεμίζουμε με το υλικό φύλλα λάχανου ζεματισμένα ή στρώνουμε
σε κατσαρόλα μία στρώση φύλλα λάχανου ζεματισμένα, προσθέτουμε τη γέμιση και
σκεπάζουμε με φύλλα λάχανου και πάλι.
Χύνουμε επάνω στο φαγητό την ντομάτα και το ξύσμα λεμονιού,
σκεπάζουμε με ένα πιάτο αναποδογυρισμένο (εάν έχουμε τυλίξει ντολμάδες), προσθέτουμε 1 φλ. νερό και
βράζουμε για 15 περίπου λεπτά.
Στο χυμό του λεμονιού διαλύουμε 1 κ.σ. κορ φλάουρ και το
ρίχνουμε στο φαγητό, λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά. Κουνάμε τη κατσαρόλα λίγο
επάνω στη φωτιά να πήξει το φαγητό και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου