Γεια σας φίλοι μου
Χρόνια καλά, με υγεία!....
Μια που λόγω των εορτών οι περισσότεροι θα έχετε φάει αρκετά κρεατικά, (παρ ότι δεν καταλαβαίνω γιατί μία τέτοια γιορτή πρέπει να στηρίζεται σε αιματοχυσία τόσων χιλιάδων ζώων!...) σκέφτηκα πως είναι ευκαιρία να σας δώσω μία συνταγή πολύ δροσερή για όσπρια, έτσι για να σπάσετε για λίγο την μονοτονία της συνεχούς κρεατοφαγίας αυτών των ημερών.
Μια που λόγω των εορτών οι περισσότεροι θα έχετε φάει αρκετά κρεατικά, (παρ ότι δεν καταλαβαίνω γιατί μία τέτοια γιορτή πρέπει να στηρίζεται σε αιματοχυσία τόσων χιλιάδων ζώων!...) σκέφτηκα πως είναι ευκαιρία να σας δώσω μία συνταγή πολύ δροσερή για όσπρια, έτσι για να σπάσετε για λίγο την μονοτονία της συνεχούς κρεατοφαγίας αυτών των ημερών.
Αυτά ισχύουν βέβαια για όσους αντέχουν οικονομικά αυτή την συνεχή κρεατοφαγία. Οι υπόλοιποι, μη στενοχωριέστε καθόλου. Είσαστε από τους τυχερούς!.... Μπορεί να πιστεύετε πως στερείστε μία από τις απολαύσεις της ζωής, δεν είναι όμως έτσι ακριβώς. Η αλήθεια είναι πως όταν πεινάει κανείς πολύ, ένα κομμάτι ψωμί και λίγο κρεμμύδι ή δύο ελιές , φαντάζουν τόσο στα μάτια του, όσο και στο μυαλό του, σαν η μεγαλύτερη απόλαυση. Και είναι πράγματι, απόλαυση και ματιών και κοιλιάς και ψυχής.
Ενώ τα πλουσιοπάροχα γεύματα με τα αβγά ορτυκιών, τα χαβιάρια, τα γουρουνόπουλα κ.λ.π. δεν είναι παρά απόλαυση ψυχών που έχουν χάσει την έννοια των αξιών της ζωής, και αποζητούν την δικαίωση της ύπαρξής τους μέσα από κάθε είδους επίδειξη πλούτου. Τα καλοστημένα αυτά τραπέζια με τους φασιανούς, μαζί με τα χρυσαφικά στα χέρια και τους λαιμούς, όπως και τα «σινιέ» ρούχα και αξεσουάρ των παρευρισκομένων συνθέτουν μία θλιβερή εικόνα ψυχικού ξεπεσμού και απαξίωσης του θαύματος της ζωής.
Είναι άλλο πράγμα το να χορταίνεις τη σωματική σου πείνα και να παίρνεις τα απαραίτητα για τη ζωή σου θρεπτικά συστατικά και άλλο το να καταντάς το πολύτιμο κορμί σου παραγεμισμένη σακούλα απορριμμάτων, στοιβάζοντας μέσα της ότι τραβάει την προσοχή των ματιών και της μύτης σου, μόνον και μόνον από πείνα ψυχική! Δεν μπορεί να κορεσθεί η ψυχική πείνα με φαγώσιμα, ούτε με τα πιο ακριβά και σπάνια από αυτά, δυστυχώς. Ούτε βέβαια με τα ακριβά κοσμήματα και τα "σινιέ" ρουχαλάκια...
Δεν θα σας κουράσω περισσότερο με τις σκέψεις που παιδεύουν το μυαλό μου αυτές τις ημέρες. Θα συνεχίσουμε όμως αυτή τη κουβέντα μία άλλη φορά. Και τώρα στη συνταγή μας, που είναι, σας βεβαιώνω, νοστιμότατη, εκτός από πολύ υγιεινή.
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Φακές με ρύζι, κάρι και γιαούρτι
1 φλ. φακές χοντρές
1 φλ. φακές χοντρές
1 φλ. ρύζι άγριο αναποφλοίωτο, ανάμικτο (όλα τα χρώματα)
6 κ.σ. λάδι
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1-2 μπαχάρια
1 κ. σ. κάρι
1 κύβος λαχανικών (προεραιτικά)
1 γιαούρτι πρόβιο -κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά (4%), ή γίδινο
Μουσκεύουμε από το βράδυ σε νερό τις φακές μαζί με το ρύζι. Την επομένη σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα υλικά μας.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σε σιγανή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι μας κομμένο να καραμελώσει, περίπου για ένα τέταρτο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο στουμπισμένο (ετικ. «οι συνταγές μου»,31 ) και ψιλοκομμένο και τις φακές με το ρύζι. Ρίχνουμε και το κάρι και τα γυρίζουμε για λίγο όλα μαζί στο λάδι. Στη συνέχεια τα σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και το μπαχάρι και , αν θέλουμε, ένα κύβο λαχανικών.
Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή (γιατί το κάρυ καίει αρκετά και ο κύβος λαχανικών έχει αρκετό αλάτι) και βράζουμε το φαγητό μας προσθέτοντας λίγο – λίγο ζεστό νερό, προσέχοντας να μη παραβράσουν οι φακές μας και να μείνουν αρκετά στεγνές. Τις αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα φαγητό μας με λίγο μαϊντανό.
Εάν θέλετε προσθέτε από πάνω και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Καλή σας όρεξη.
* Εάν δεν βρείτε ανάμικτο ρύζι, χρησιμοποιείστε 1/2 φλ. μπασμάτι αναποφλοίωτο, και από 1/4 φλ. κόκκινο και μαύρο ρύζι.
* Εάν δεν βρείτε ανάμικτο ρύζι, χρησιμοποιείστε 1/2 φλ. μπασμάτι αναποφλοίωτο, και από 1/4 φλ. κόκκινο και μαύρο ρύζι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου