Α Ρ Θ Ρ Ι Τ Ι Δ Α (2η συνέχεια)
2. Δυναμώστε τους μυς σας. Αυτές οι ασκήσεις χρησιμοποιούν αντίσταση για να δυναμώσουν τους μυς που στηρίζουν την άρθρωση που πάσχει. Οι δυναμωμένοι μύες υποστηρίζουν καλύτερα μία άρθρωση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το βάρος του ίδιου του σώματός σας σαν αντίσταση.
Συνεχίζοντας σήμερα την κουβέντα μας για τις αρθρίτιδες, θα σας παρουσιάσω τις συμβουλές που πρόσφατα ανακοίνωσε για το θέμα αυτό το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Οι συμβουλές αυτές λοιπόν είναι:
1. Αυξήστε το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων. Αυτές οι ασκήσεις έχουν σκοπό την αύξηση της κινητικότητας και της ευελιξίας των αρθρώσεων. Για να αυξήσετε το εύρος της κίνησης της άρθρωσής σας, ανοιγοκλείστε την άρθρωση όσο μπορείτε και στη συνέχεια προσπαθήστε να αυξήσετε το εύρος αυτής της κίνησης, λίγο περισσότερο ακόμη. Αυτό μπορείτε να το κάνετε οποτεδήποτε, ακόμη και αν η άρθρωσή σας είναι πρησμένη και πονάει, αρκεί να το κάνετε μαλακά.
π.x. Καθίστε σε μία καρέκλα. Τώρα προσπαθήστε να σηκωθείτε χωρίς την βοήθεια των χεριών σας. Αυτά χρησιμοποιείστε τα μόνον για ισορροπία. Προσπαθήστε να στηρίζεστε μόνον στους μυς των μηρών σας, για να τους δυναμώσετε. Σταθείτε για λίγο όρθιοι και μετά ξανακαθίστε, χρησιμοποιώντας πάλι μόνον τους μηρούς σας. Αυτή η απλή άσκηση θα βοηθήσει τα γόνατά σας, δυναμώνοντας τους μυς των μηρών σας. Έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως η ενδυνάμωση των μυών των μηρών είναι εξ ίσου αποτελεσματική με αεροβική γυμναστική και με τα αποτελέσματα των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην ελάττωση του πόνου και της δυσκαμψίας. Μόνον αποφύγετε να κάνετε αυτήν την άσκηση όταν η αρθρίτιδά σας είναι σε έξαρση.
3. Βελτιώστε την αντοχή των αρθρώσεων. Αεροβικές ασκήσεις, όπως περπάτημα, κολύμπι και ποδήλατο βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων σας, πράγμα που αυξάνει την αντοχή και γενικότερα την υγεία σας. Φροντίστε να διαλέγετε δραστηριότητες που θα έχουν μικρές επιπτώσεις στις αρθρώσεις σας και αποφύγετε δραστηριότητες που τις καταπονούν, όπως το τζόκιν. Αν όμως έχετε έξαρση των συμπτωμάτων σας, περιμένετε αυτά να υποχωρήσουν πριν αρχίσετε τις ασκήσεις αυτές βελτίωσης της αντοχής σας.
Συνεχίζεται….
Πηγή: www.health.harvard.edu/healthbeat (April 21 2009)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου