Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/γλυκά (4)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα σας δώσω μία πολύ υγιεινή συνταγή για γλυκό, που μου έμαθε η φίλη που με φιλοξένησε πριν λιγες ημέρες στο Πήλιο. Είναι ένα είδος κολοκυθόπιτας χωρίς φύλλο. Πανεύκολο γλυκό και πολύ υγιεινό, τόσο χάρη στην κολοκύθα που περιέχει όσο και στο σουσάμι. Για το σουσάμι και τα ω3 λιπαρά οξέα που αυτό περιέχει σας έχω ήδη μιλήσει στις σελίδες της υγιεινής διατροφής. Όσο για την κολοκύθα που είναι συγγενικό φυτό με το πεπόνι και το αγγούρι, είναι τροφή πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, κάλλιο, μαγγάνιο, φυλικό οξύ καθώς και σε ω3 λιπαρά οξέα. Περιέχει επίσης και  ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και χαλκό.
Αναφέρεται πως η κολοκύθα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες γιατί περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθάει επίσης την υπερτροφία του προστάτη. (η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στον κήπο της φίλης που με φιλοξένησε). 

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
 Κολοκυθόπιτα
1 κιλό κολοκύθι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
1 ποτ. νερού λάδι                                  
1 ποτ. νερού πορτοκάλι (χυμό)
1 κ. γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη
1 ποτ. νερού ζάχαρη καστανή (όχι γεμάτο)
2 ποτ. νερού αλεύρι ολικής άλεσης (κατά προτίμηση βιολογικό)
1 κ. γλ. σόδα και 1 κ.γλ. μπέκιν πάουντερ (ανακατεμένα στο αλεύρι)
1 χούφτα σταφίδες που τις έχουμε αφήσει από το βράδυ να φουσκώσουν σε μίγμα από ούζο και κονιάκ
Αρκετό σουσάμι για το πασπάλισμα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί μας, και το πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι, να σκεπαστεί ο πάτος του ταψιού. Από πάνω στρώνουμε το μίγμα των υλικών μας, αφού πρώτα τα έχουμε όλα ανακατέψει καλά μέσα σε ένα δοχείο. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας το γλυκό μας και πάλι με σουσάμι ώστε να καλυφθεί καλά η επιφάνειά του. Ψήνουμε το γλυκό στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα.
Καλή σας επιτυχία


*αν θέλετε μπορείτε κατά την άποψή μου να προσθέσετε και μία χούφτα χοντροκομμένα καρύδια στο μίγμα σας, θα γίνει το γλυκό σας έτσι ακόμη πιο νόστιμο και ωφέλιμο. 

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Σοφά λόγια (7)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....




"Δεν ξέρουμε ποιοί είμαστε μέχρι να διαπιστώσουμε τι μπορούμε να κάνουμε"




~Martha Grimes


Από το βιβλίο «Oh Thank Goodness It’s Not Just Me»
των Lisa Hammond και  BJ Gallagher

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (12)

Γεια σας φίλοι μου
Είναι σε όλους μας γνωστό πως βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από ακτινοβολίες που είναι καρκινογόνες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ή οι διάφορες ιατρικές ακτινολογικές εξετάσεις. Και ενώ οι γιατροί πίστευαν πως αυτός ο κίνδυνος λιγόστευε με την ηλικία, νέες έρευνες αποδεικνύουν πως αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από όσο νομίζαμε έως τώρα, αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του το περιοδικό Time.
Σε μία μελέτη που έγινε αναλύοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης καρκίνου μεταξύ των ατόμων που επέζησαν από την έκρηξη της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία το 1940, οι ερευνητές με επικεφαλής τον David Brenner από το τμήμα Ακτινολογικής Έρευνας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Columbia διαπίστωσαν πως στη μέση ηλικία ο κίνδυνος να εμφανίσει κανείς καρκίνο εξ αιτίας ακτινοβολίας είναι διπλάσιος απ ότι είχαν δείξει προηγούμενες έρευνες.
Παλαιότερα πίστευαν πως η ακτινοβολία επηρεάζει τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται ταχέως, πράγμα που συμβαίνει στα παιδιά και πως αυτό κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα σε καρκίνους που δημιουργούνται από γονιδιακές αλλαγές που οφείλονται σε ακτινοβολίες.
Πρόσφατα όμως ερευνητές του καρκίνου διαπίστωσαν πως η ανάπτυξη όγκων μπορεί να γίνει και από κύτταρα που βρίσκονται σε προκαρκινικό στάδιο, κύτταρα δηλαδή που είναι έτοιμα να πολλαπλασιασθούν ανώμαλα, ακόμη και με το πιο μικρό ερέθισμα, όπως οι ακτίνες Χ. Και με την ηλικία είναι γνωστό πως αυτά τα κύτταρα αυξάνουν.
Οι πιο πάνω ερευνητές λοιπόν, βρήκαν πως η ακτινοβολία μπορεί να είναι σημαντικός καρκινογόνος παράγοντας για την μέση ηλικία και το εύρημα, όπως καταλαβαίνετε έχει μεγάλη σημασία, γιατί εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους γιατρούς στις μέρες μας. Όπως λένε οι ερευνητές ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου από την ακτινοβολία βρέθηκε πως είναι διπλάσιος απ ότι παλαιότερα πίστευαν στην ηλικία των 50 ετών και γιαυτό εξετάσεις που εκθέτουν τον ασθενή σε αυτόν τον κίνδυνο (αξονικές τομογραφίες, μαστογραφίες κ.λ.π.) καλό θα είναι να επανεξετασθούν ως προς το όφελος που προσφέρουν στον κόσμο σε σχέση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Καλό θα είναι αυτό να το έχουν κατά νου και οι ογκολόγοι συνάδελφοι, οι οποίοι συστήνουν πολύ συχνούς ελέγχους με αξονικές τομογραφίες στους καρκινοπαθείς ασθενείς που παρακολουθούν, παρ ότι η πορεία της κατάστασης των ασθενών μπορεί να εκτιμηθεί και με απλούστερες εξετάσεις. Δεν είναι τυχαία η ανάπτυξη δεύτερου και τρίτου είδους καρκίνου σε ασθενείς που θεραπεύθηκαν με επιτυχία από τον πρώτο τους καρκίνο, πράγμα που βλέπουμε όλο και πιο συχνά στην εποχή μας.
Με αγάπη

Πηγή:

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (4)

Γεια σας φίλοι μου
Οι πολλές βροχές της Κέρκυρας και ο μαλακός καιρός, έχουν κάνει τους κήπους να θυμίζουν άνοιξη και πάλι. Τα τριαντάφυλλα στον δικό μου, ανθίζουν και λαμπυρίζουν στολισμένα με τις στάλες της βροχής κάτω από τον ήλιο που παίζει συνεχώς κρυφτό με τα σύννεφα.
Πιο κάτω οι κίτρινες μαργαρίτες βρίσκονται και πάλι στις δόξες τους, ενώ ένα είδος καλαμιού που δυστυχώς δεν ξέρω το όνομά του, (μία καλή ηλικιωμένη φίλη που δεν ζει πια μου είχε δώσει πριν χρόνια μία ριζούλα), έχει ανθίσει και γεμίζει τον κήπο με ένα λεπτό άρωμα που θυμίζει λίγο από υάκινθο και λίγο από γιασεμί. Μήπως κανείς σας ξέρει πώς λέγεται; (φωτ. κάτω δεξιά). Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με κομμάτι από βλαστό και λίγη ρίζα. Γεμίζει δε το μέρος που θα το φυτέψετε γιατί πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα. Θέλει ήλιο αλλά όχι απαραίτητα πολύ. Μπορώ ευχαρίστως να δώσω σε όποιον ή όποια μου ζητήσει κομμάτι του για να φυτέψει.
Στον λαχανόκηπο τώρα, μαζεύω ακόμη κολοκύθια, πιπεριές και μελιτζάνες, ενώ έσπειρα ρόκα, σπανάκι, μαρούλια και φύτεψα κρεμμυδάκια.
Από μια βόλτα μου στο Πήλιο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο γύρισα γεμάτη σπόρους και μικρά φυτά από μια φίλη με την ίδια τρέλα για τον κήπο με μένα, που με φιλοξένησε. Θα σας τα δείξω στην επόμενη κουβέντα μας γιατί με την συνεχή βροχή χθες και σήμερα, δεν τα κατάφερα να τα φωτογραφήσω. Ελπίζω ο τρελός καιρός της Κέρκυρας να μου δώσει την ευκαιρία να τα φυτέψω και να μην μου σαπίσουν. Θα σας πω σύντομα τις εντυπώσεις μου από το ταξίδι και θα σας δείξω φωτογραφίες, στην σελίδα «τα ταξίδια μου».
Με αγάπη

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αρθρίτιδα (3)

Α Ρ Θ Ρ Ι Τ Ι Δ Α (3η συνέχεια, τελευταία)
Γεια σας φίλοι μου
Θα ολοκληρώσουμε σήμερα την κουβέντα μας για τις  αρθρίτιδες με όσα ερευνητικά έχουν αποδειχθεί πως βοηθούν, από πλευράς διατροφής και σκευασμάτων, εκτός από τις γνωστές σε όλους κλασικές θεραπείες με αντιφλεγμονώδη και κορτιζόνη που δημιουργούν δυστυχώς πρόσθετα προβλήματα στον οργανισμό.
Από τα πολλά λοιπόν σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν για την ανακούφιση της αρθρίτιδας φαίνεται πως λίγα είναι αυτά που κάποιες σοβαρές έρευνες έχουν αποδείξει σχετική τους ωφέλεια. Και λέω «σχετική» γιατί δεν είναι αρκετές οι ερευνητικές εργασίες ούτε μεγάλος ο αριθμός των μελετημένων σθενών, ώστε να μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πως τα αποτελέσματα είναι θετικά. Τα σκευάσματα αυτά λοιπόν είναι:
1. Χονδροϊτίνη (chondroitine)
2. Γλυκοζαμίνη (glucosamine)
Τα πιο πάνω πουλιούνται και μεμονωμένα και σε συνδυασμό, αλλά δεν έχει αποδειχθεί πως ο συνδυασμός τους είναι σημαντικά αποτελεσματικότερος από την μεμονωμένη χρήση τους.
3. Βρομιλίνη (bromelain)
Η ουσία αυτή έχει βρεθεί στον ανανά και υπάρχει εργασία που έχει δείξει αποτελέσματα όμοια με αυτά των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
4. ASU (avocado-soybean unsaponifiable).
Υπάρχουν εργασίες που έχουν δείξει αποτελέσματα από αυτό το σκεύασμα που περιέχει λάδι από αβοκάντο και φασόλια σόγιας.
5. GLA. (Gamma linolenic acid) 
Αυτό είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ το οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να φτιάξει αντιφλεγμονώδεις ουσίες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ω-6 λιπαρά οξέα που προάγουν την φλεγμονή. Βρίσκεται στα σκευάσματα «evening primrose oil», «black currant oil», και «borage oil».
Υπάρχουν εργασίες που αναφέρουν πως σκευάσματα σαν τα πιο πάνω ανακουφίζουν σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας.
Ως προς τη διατροφή τώρα, παρ ότι έχουν προταθεί κατά καιρούς διάφορες δίαιτες που ελαττώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή στις αρθρίτιδες, τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως αληθεύει. Μία επομένως σωστή υγιεινή διατροφή, σαν αυτή που πολλές φορές σε αυτή την ιστοσελίδα έχουμε αναφέρει, είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβουλέψει κανείς κάποιον που υποφέρει από αρθρίτιδα να ακολουθήσει, γιατί έτσι δεν θα έχει και περιττό βάρος που επιβαρύνει τις αρθρώσεις.
Από πλευράς βιταμινών, είναι απαραίτητη η ικανοποιητική πρόσληψη βιταμίνης C και D. Αλλά ενώ η πρώτη ως υδατοδιαλυτή βιταμίνη δεν αθροίζεται στον οργανισμό και γιαυτό μπορεί να την πάρει κανείς χωρίς ιδιαίτερη προφύλαξη, η δεύτερη είναι σωστό να παίρνεται μόνον αφού μετρήσει κανείς τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής στο αίμα του και βεβαιωθεί πως είναι χαμηλά.
Η προσθήκη επίσης στην υγιεινή διατροφή πιπερόριζας (ginger) και κουρκουμά (tumeric) μπορεί να βοηθήσει όπως φαίνεται από έρευνες στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας.
Για αυτές τις δύο ρίζες με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες θα μιλήσουμε όμως σύντομα στη σελίδα της υγιεινής διατροφής.
Με αγάπη



               http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=21644

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Σοφά λόγια (6)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....


"Η επιτυχία της αγάπης βρίσκεται στην αγάπη και όχι στο αποτέλεσμα της αγάπης. Και βέβαια είναι φυσικό στην αγάπη να θέλει κανείς το καλύτερο γι αυτόν που αγαπά, αλλά είτε γίνει αυτό είτε όχι, δεν αλλάζει την αξία αυτού που έχουμε κάνει".



-Μητέρα Τερέζα-




Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.