Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Υλοποίηση (2 τελευταίο)

Συνέχεια...


To DMN (Default Mode Network) είναι ένα νευρικό κύκλωμα, μία ομάδα νευρικών κυττάρων δηλαδή, που όταν κάνουμε πολλές σκέψεις μπαινοβγαίνει στη μνήμη μας και τραβάει από εκεί τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να κάνουμε την επόμενη σκέψη μας «λογική». Να μη μας βλάψει, δηλαδή. Στη μνήμη μας όμως, είναι καταχωρημένοι κυρίως οι φόβοι μας, λόγω του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης… Όταν κάνουμε λοιπόν συνεχώς διάφορες σκέψεις, υποθέσεις, κ.λπ. βγαίνουν πολλοί φόβοι από το υποσυνείδητό μας, που δεν μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε, και μας δημιουργούν το συναίσθημα που ονομάζουμε «άγχος»…

Το άλλο νευρικό κύκλωμα το SN (Salience Network) είναι αυτό που επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να αντιλαμβάνεται τα σημαντικά γι εμάς πράγματα στη ζωή, τις αξίες μας, τα πιστεύω και τα συναισθήματά μας, μεταξύ των άλλων λειτουργιών που έχει. Είναι δηλαδή το σύστημα που μας βοηθάει στην υλοποίηση των στόχων μας.

Δυστυχώς όμως, τα δύο αυτά συστήματα δεν μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα. Όταν λειτουργεί το ένα, παύει να λειτουργεί το άλλο…

Έτσι, όταν απασχολούμε τον εγκέφαλό μας συνεχώς με διάφορες σκέψεις, τον εμποδίζουμε να αντιληφθεί τα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά γι εμάς προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.

Ταυτόχρονα, το άγχος που δημιουργούν οι πολλές σκέψεις, διεγείρει την αντίδραση του στρες οδηγώντας μας σε βία και εθισμούς, ενώ ταυτόχρονα αποδιοργανώνει τη λειτουργία της καρδιάς μας, που είναι υπεύθυνη για την συνολική ενέργεια που εκπέμπεται από το σώμα μας, κάνοντας αδύνατη την πραγματοποίηση των στόχων μας.

Δεν ταλαιπωρούμαστε τυχαία, όπως βλέπετε στη ζωή.  Έχουμε όλη την ευθύνη, αλλά δεν το γνωρίζουμε. Γι αυτό επιμένω τόσο πολύ στη σωστή διαχείριση του στρες. Όταν αυτή η αντίδραση δεν λειτουργεί συνεχώς στον οργανισμό μας, βοηθιέται όχι μόνον η υγεία μας, αλλά και η ζωή μας!

Με αγάπη



3 σχόλια:

Αντωνης είπε...










Ευχαριστούμε πολύ για το τοσο κατατοπιστικο αρθρο. Ειναι θαυμαστά τοσο η επιστημονική σας κατάρτιση οσο και το χαρισμα σας να εκφραζεστε με τοσο σαφη και καταληπτό τρόπο. Συγχαρητήρια!
Ασχετως όμως με το αρθρο σας, θα ευχόμουν να ανακάλυπτα καποια στιγμη ποιος ειναι ο συνδυασμός εκεινος γνωσης και βιωματικης εμπειριας στην αντιμετώπιση του στρες. Δεν σας κρύβω πως στην προσπαθεια μου αυτή αρκετές φορές στη ζωή μου εχω τροφοδοτηθει με αρνητικο τρόπο.
Να είστε παντοτε καλα!

Eleni Tsoukali είπε...

Η αντίδραση του στρες δεν γίνεται να σταματήσει να παράγεται. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να την διαχειριζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε, ώστε να μην βλάπτεται η υγεία και η ζωή μας. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουμε την ανθεκτικότητα του οργανισμού μας απέναντι σ΄ αυτή την αντίδραση. Στη σωστή διαχείριση του στρες έχω αναφερθεί πολλές φορές, και εδώ, και στα βίντεο στο youtube και στα βιβλία μου.

Αντωνης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.