Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Υγιεινές συνταγές/σόγια (1)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μία συνταγή που θυμίζει μουσακά θα σας δώσω σήμερα. Είναι ένα πολύ  υγιεινό και εύκολο στην κατασκευή του χορτοφαγικό φαγητό. Ελπίζω να σας αρέσει.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
χορτοφαγικός μουσακάς κατσαρόλας. (4 μερίδες)
½ πακέτο (85 γραμ.) κιμάς σόγιας βιολογικός                        
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
2-3 σκελ.σκόρδο
1 μελιτζάνα στρογγυλή
1 πατάτα μεγάλη
1 κύβος λαχανικών (βιολογικός)
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 κονσέρβα ντομάτα χυμός συμπυκνωμένος
(Ή την ίδια ποσότητα φρέσκιας ντομάτας)
6 κ.σ. λάδι
1 κ.σ πάπρικα γλυκιά, λίγη κανέλα (αν σας αρέσει)
Αλάτι, πιπέρι

Στην κατσαρόλα μας βάζουμε 3 φλ. νερό, τον κύβο και τον κιμά σόγιας και περιμένουμε να πάρουν βράση. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σόγια να φουσκώσει για 10 περίπου λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Στη συνέχεια τη σουρώνουμε, σκουπίζουμε με ένα χαρτί τη κατσαρόλα μας και βάζουμε μέσα το λάδι να ζεσταθεί. Μαραίνουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο (σε χαμηλή φωτιά) και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο (ψιλοκομμένο και αυτό) και τις πιπεριές κομμένες σε μικρά κομματάκια. Αφού μαράνουμε για λίγο τα λαχανικά μας, προσθέτουμε τον κιμά σόγιας που τον έχουμε στύψει καλά στο σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά του. Γυρίζουμε όλα τα υλικά μαζί στο λάδι και στην συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Στο μίγμα μας στρώνουμε μέσα τις πατάτες που έχουμε κόψει σε λεπτές στρογγυλές φέτες. Από πάνω στρώνουμε την μελιτζάνα που έχουμε κόψει σε στρογγυλές φέτες πάχους ενός δαχτύλου και στη συνέχεια στη μέση (μισοφέγγαρα) και τις έχουμε βάλει για λίγο επάνω σε λαδόκολλα στο γκριλ να μαραθούν. Πιέζουμε ελαφρά από πάνω να καλυφθούν όλα τα υλικά μας με το μίγμα του κιμά, προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη μοτσαρέλα και το βάζουμε κάτω από το γκριλ να λιώσει το τυρί. Το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με μαϊντανό.
* Μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό αυτό και με κιμά αν δεν είσαστε χορτοφάγοι  και δεν σας αρέσει η γεύση της σόγιας.
* Μπορείτε επίσης, αν το προτιμάτε, να μην βάλετε στο φαγητό πατάτες αλλά μόνον μελιτζάνες. 
Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.