Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (4)

Γειά σας φίλοι μου
Με τις τόσες βροχές στο νησί μας, που δεν λένε να σταματήσουν, ξέχασα να σας πω πως έφτασε ο καιρός που πρέπει να κλαδέψουμε τα καρποφόρα δέντρα μας. Θα έπρεπε να τα είχαμε ήδη κλαδέψει δηλαδή, ο καταλληλότερος χρόνος είναι τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου, αλλά με τη συνεχή βροχή, εγώ δεν τα κατάφερα ακόμη να βγω να κάνω αυτή την απαραίτητη δουλειά και ξέχασα να ενημερώσω και εσάς εγκαίρως. Δεν είναι όμως ακόμη αργά. Αν έχετε κάποια μηλιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά ή άλλο καρποφόρο, είναι καιρός να το κλαδέψετε, αν θέλετε να έχετε καλή καρποφορία ή αν θέλετε να μικρύνετε ή να κάνετε πιο κανονικό το σχήμα του. Η εικόνα που σας δίνω είναι από το πολύ αναλυτικό βιβλίο «Κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και θάμνων» του Jean Yves Prat, μεταφρασμένο στα Ελληνικά, και δείχνει το βασικό κλάδεμα ενός τέτοιου δέντρου που έχει αναπτυχθεί σε ελεύθερη διαμόρφωση, όπως συνήθως είναι τα περισσότερα από τα δέντρα στους κήπους των ερασιτεχνών κηπουρών. Όποιοι τώρα επιθυμούν ειδικά σχήματα διαμόρφωσης των δέντρων τους, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικούς ή να διαβάσουν μόνοι τους τα ανάλογα βιβλία, όπως το πιο πάνω που σας ανέφερα.
Στο σχήμα βλέπουμε λοιπόν πως πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα μικρά και αδύναμα κλαδιά, καθώς και τα «νεκρά» ξύλα. Αφαιρούμε επίσης όλα τα κλαδιά που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του δέντρου και μειώνουμε το μήκος των πιο μεγάλων κλαδιών, πάνω από τις φυσικές καμπύλες που προκαλούνται από το βάρος των καρπών.
Η εργασία αυτή θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο αφότου το δέντρο βγάλει τους πρώτους του καρπούς και μετά, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα κανονικό σχήμα και καλύτερη καρποφορία.
Καλή επιτυχία….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.