Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Υγιεινές συνταγές/σαλάτες (2)


Επειδή στις προηγούμενες διατροφικές συμβουλές μου μιλήσαμε για το πρόβλημα της ψηλής χοληστερίνης, σήμερα αποφάσισα να σας δώσω μία συνταγή με αβοκάντο, που επίσης έχει αποδειχθεί πως χαμηλώνει την χοληστερίνη στο αίμα μας. Η δράση του αυτή οφείλεται στο ολεϊκό οξύ που περιέχει, που ανήκει στα μονακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι λαχανικό πλούσιο επίσης σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Κ, Β6 και C, φυτικές ίνες, Κάλιο, φιλικό οξύ, καθώς και χαλκό. (www.webmed.com/diet/features/avocado-advantage), (www.all-about-lowering-cholesterol.com/avocado
Δοκιμάστε φίλοι μου πριν αρχίσετε να παίρνετε φάρμακα για τη χοληστερίνη σας να αλλάξετε τη διατροφή σας, όχι μόνον περιορίζοντας τα κορεσμένα λίπη (παχιά κρέατα) αλλά προσθέτοντας σε αυτή συστατικά όπως αυτά που σας συστήνω (φιστίκια Αιγίνης και αβοκάντο) που θα βοηθήσουν το πρόβλημά σας. Και αν δεν δείτε αποτέλεσμα, τότε καταφεύγετε στα χάπια.
Στη πιο κάτω συνταγή, ο συνδυασμός του αβοκάντο με τα καρώτα, αυξάνει (λόγω του ολεϊκού οξέος) τη βιοδιαθεσιμότητα των καρωτινοειδών που περιέχονται τόσο στα καρώτα όσο και στο ίδιο το αβοκάντο, με αποτέλεσμα το πιάτο μας να γίνεται ακόμη θρεπτικότερο.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σαλάτα με αβοκάντο και καρώτα (2-3 άτομα)
1 αβοκάντο
1 καρώτο μεγάλο
½ κρεμμύδι
Αλάτι ,πιπέρι, ρίγανη, λάδι, λεμόνι
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ με 1 κ.σ. ξύδι ελαφρό (μηλόξυδο ή ξύδι ρυζιού) και λίγο βραστό νερό για να το σκεπάσει. Το αφήνουμε εκεί μέχρι να τελειώσουμε το κόψιμο των λαχανικών μας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες το αβοκάντο. Το ραντίζουμε με το μισό λεμόνι για να μη μαυρίσει. Από πάνω κόβουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες το καρώτο σε λεπτές λουρίδες.
Στη συνέχεια στύβουμε καλά το κρεμμύδι μας και το προσθέτουμε από επάνω. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας λάδι και το υπόλοιπο μισό λεμόνι μας.
Καλή σας όρεξη
Σημ. 1. Αν θέλετε η σαλάτα σας να γίνει ένα πιο πλούσιο πρώτο πιάτο, αντικαθιστάτε τη ρίγανη με άνηθο και προσθέτετε στο αβοκάντο που κόψατε, μισό φιλέτο πέστροφα καπνιστή σε κομματάκια (φωτογραφία).
2. Μπορείτε να λιώσετε το αβοκάντο στο μούλτι, με λίγο χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο, να προσθέσετε αν θέλετε και λίγο άνηθο και γιαούρτι και να χρησιμοποιήσετε αυτή τη σάλτσα, αντί για μαγιονέζα στο ψάρι σας το βραστό.
3. Μπορείτε επίσης να το αλέσετε στο μούλτι με λίγο σκόρδο, γιαούρτι, αλατοπίπερο, να ψιλοκόψετε μέσα λίγη ντομάτα και μαϊντανό (το γνωστό γκουαγκαμόλε) και να το χρησιμοποιήσετε σε σάντουιτς ή επάνω σε ψητό κοτόπουλο.
Μικρές συμβουλές για όσους δεν ξέρουν πώς να κόψουν το αβοκάντο: το χαράζουμε στη μέση γύρω-γύρω με ένα μαχαίρι (βάζουμε το μαχαίρι τόσο βαθιά μέχρι να βρούμε την αντίσταση από το κουκούτσι). Στη συνέχεια γυρίζουμε αντίθετα μα τα χέρια μας τα δύο κομάτια, μέχρι να ξεχωρίσουν και βγάζουμε το κουκούτσι, πιέζοντάς το με τη μύτη του μαχαιρού μας.
Το αβοκάντο δεν ωριμάζει επάνω στο δέντρο αλλά αφού κοπεί. Αν όταν το αγοράσετε είναι αρκετά σκληρό, το αφήνετε να ωριμάσει τυλιγμένο σε εφημερίδα, ή μέσα σε μία χάρτινη σακκούλα για λίγες μέρες, μέχρι να το νοιώσετε μαλακό στη πίεση του χεριού σας. Αν πάλι σας παραωριμάσει και δεν μπορείτε να το ξεφλουδίσετε με το μαχαίρι, μπορείτε με ένα μεγάλο κουτάλι να βγάλετε τη ψύχα από τη φλούδα για να το χρησιμοποιήσετε.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.