Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Υγιεινές συνταγές/τάρτες (1)

Γεια σας
Σήμερα αποφάσισα να σας δώσω μία πολύ εύκολη και πολύ υγιεινή συγχρόνως συνταγή. Οι τάρτες είναι ένα πολύ εύκολο πρώτο πιάτο συνοδευόμενες από μία σαλάτα, αλλά και ένα πολύ καλό "σνακ" για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, τόσο για τα παιδιά σας όσο και για εσάς, γιατί τρώγονται άνετα και κρύες. Μπορείτε επίσης με την ίδια βάση να φτιάξετε πολύ υγιεινά γλυκά (γλυκές τάρτες δηλαδή). Θα σας βοηθήσω σε αυτό με αρκετές συμβουλές προσεχώς….
Για τη βάση της τάρτας δεν θα χρησιμοποιήσουμε μίξερ, χρειαζόμαστε μόνον ένα κουτάλι και ένα μικρό μπολ. Απλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά και στη συνέχεια παίρνουμε στα χέρια μας τη μαλακή ζύμη και αφού τη πλάσουμε πολύ λίγο, την απλώνουμε πιέζοντάς την (φροντίζουμε να έχει το ίδιο πάχος σε όλη την έκταση της φόρμας) σε μία ειδική φόρμα για τάρτες, κατά προτίμηση πυρέξ, που μπορεί να μεταφερθεί στη συνέχεια και στο τραπέζι. Φροντίζουμε να σηκώσουμε τη ζύμη και στα τοιχώματα της φόρμας, ώστε να τα καλύψει και αυτά. Θα το καταφέρετε αυτό πιέζοντας και σπρώχνοντας συγχρόνως τη ζύμη μαλακά ώστε να μην ανοίξετε τρύπες. Αλλά και αν αυτό σας συμβεί, μην πτοείστε, πιέζοντας με τα χέρια σας θα διορθωθεί το πρόβλημα αμέσως.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Βάση τάρτας
250 gr αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
1 φλ. καφέ λάδι
1 φλ. καφέ γιαούρτι (κατά προτίμηση πρόβιο-κατσικίσιο)αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
1 κ.σ. τριμμένο τυρί ή κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, ή μόνο λίγο αλάτι για τις αλμυρές τάρτες
1 κ.σ. (κοφτή) ζάχαρη μαύρη και 1 κ.σ. ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα, καρύδια ή φουντούκια για τις γλυκές τάρτες.
Αφού ανακατέψουμε τα υλικά και τα στρώσουμε στη τάρτα όπως ανέλυσα πιο πάνω, την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση, την τρυπάμε με το πιρούνι σε διάφορες μεριές και την ψήνουμε λίγο μόνη της στους 180 βαθμ. μέχρι να στερεοποιηθεί και να γίνει ελαφρά κίτρινο το χρώμα της.
Στη συνέχεια τη γεμίζουμε με το μίγμα γέμισης που έχουμε ετοιμάσει και που έχει κρυώσει λίγο στο μεταξύ, και τη ψήνουμε ξανά μέχρι να ροδίσει καλά.

Τάρτα με πράσα
Για τη γέμιση :
1 πράσo κομμένο σε ροδέλες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ( μεγάλα) σε ροδέλες
2 καρώτα μέτρια τριμμένα (όπως στη σαλάτα)
1 φλ. κρασί ή σόγια σος
1κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
1 κ.σ. άνηθο, μαϊντανό και σέλινο ψιλοκομμένα (1 κ.σ. από το κάθε ένα)
4 κ.σ. Λάδι
Αλάτι, πιπέρι
2 αβγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι (πρόβιο-κατσικίσιο κατά προτίμηση)

Παρασκευή:
Σοτάρουμε ελαφρά στο λάδι τα τρία πρώτα υλικά, προσθέτουμε το τζίντζερ, σβήνουμε με το κρασί ή τη σόγια σος, αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους και προσθέτουμε τέλος τα αρωματικά χόρτα. Βάζουμε τη γέμιση στη προψημένη τάρτα , περιχύνουμε με τα αβγά χτυπημένα με το υπόλοιπο γιαούρτι (από το κεσεδάκι έχουμε αφαιρέσει το φλ.κ. που βάλαμε στη ζύμη της τάρτας) και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει. Καλή σας επιτυχία....
Σημ. Προτιμείστε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.