Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Διακ.φυλ. (1)

Γεια σας

Θυμάστε που σας είχα πει σε κάποια από τις κουβέντες μας πως για να έχετε ενδιαφέρον αποτέλεσμα στην εμφάνιση του κήπου σας πρέπει να εναλλάσσετε το είδος, το χρώμα και το μέγεθος των φυλλωμάτων στα φυτά που χρησιμοποιείτε, καθώς και τα ύψη τους; Σήμερα σας στέλνω δύο φωτογραφίες από δύο γωνιές του κήπου μου για να καταλάβετε καλύτερα αυτόν τον απλό αλλά πολύ χρήσιμο κανόνα για κάθε ερασιτέχνη κηπουρό. Σταμάτησε βλέπετε αυτές τις μέρες επιτέλους η βροχή στο νησί μας και μπόρεσα να βγω να βγάλω φωτογραφίες, για να σας δείξω και πρακτικά τι ακριβώς σημαίνει αυτή η συμβουλή.
Έχω όπως βλέπετε χρησιμοποιήσει στο βάθος ένα πολύ ψηλό φυτό, αντί για κάγκελα στη μάντρα του κήπου μου. Η αλήθεια είναι πως το βρήκα εκεί όταν αγόρασα το σπίτι. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες το είχαν ευφυέστατα φυτέψει εκεί και εγώ απλώς το άφησα να ψηλώσει πολύ και το κουρεύω έτσι που να αποτελεί συνέχεια της μάντρας μου.   
Μπροστά- μπροστά στο παρτέρι  βάζουμε λοιπόν τα πιο χαμηλά φυτά και πιο μέσα τα πιο ψηλά, αφήνοντας τα πολύ ψηλά για το βάθος.
Φροντίζουμε βέβαια να αφαιρούμε τα χαμηλά κλαδιά από τα ψηλότερα φυτά που βάζουμε πιο πίσω, ώστε να μη σκεπάζουν  τα μπροστινά μικρότερα και χαμηλότερα φυτά. 
Έτσι τα παρτέρια αποκτούν προοπτική, τα διαφορετικά φυλλώματα τους δίνουν ενδιαφέρον ακόμη και όταν δεν είναι ανθισμένα, ενώ μερικές γλάστρες (κρεμαστές ή μη) μπορούν να αντικαταστήσουν κάποια ψηλότερα ή χαμηλότερα φυτά και να γεμίσουν τα κενά όπου αυτό χρειάζεται, για ένα ωραιότερο αποτέλεσμα, όπως βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία.
Με την ίδια λογική τοποθετούνται και οι γλάστρες στα μπαλκόνια ή τις βεράντες, για όσους δεν έχουν κήπο. Έτσι, τα φυτά που αναπτύσσονται στις χαμηλότερες μπροστινές γλάστρες, σκεπάζουν τις ψηλότερες γλάστρες που βρίσκονται από πίσω, ώστε να μη φαίνονται τόσο οι γλάστρες, όσο τα φυλλώματα και τα λουλούδια τους, όταν υπάρχουν.
Μπήκε η άνοιξη. Αρχίστε να ασχολείστε με τον κήπο σας. Είναι πολύ καλή γυμναστική και προσφέρει και ψυχική ευχαρίστηση. Κάνει πολύ μεγάλο καλό στην υγεία σας.

Enjoy….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.