Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (5)

Γεια σας
Καιρός για σπορά φίλοι μου. Αυτό τον μήνα μπορούμε να σπείρουμε στο χώμα του κήπου μας απ’ ευθείας (αν έχουμε την τύχη να διαθέτουμε κάτι τέτοιο ), ή σε γλάστρες για το μπαλκόνι ή τη βεράντα μας, ρόκα, αντίδια, σέσκουλα, μαϊντανό, άνηθο, σέλινο, αρακά, φασόλια, καρώτα , παντζάρια.
Για τα φασόλια ξέρετε υπάρχουν ποικιλίες που δεν γίνονται πολύ ψηλές (αναρριχόμενες) και μπορούν να μεγαλώσουν άνετα σε μια μεγάλη γλάστρα με ένα καλάμι για στήριγμα. Θα βάλετε απλώς τα όσπρια σε απόσταση περίπου 10-15 εκ. το ένα από το άλλο και μόλις 1-2 εκ. μέσα στο χώμα, όχι πιο βαθιά. Θα θυμάστε άλλωστε όταν ήμασταν παιδιά που μεγαλώναμε φασόλια σε βαμβάκι... Δεν χρειάζεται να μπουν σε μεγάλο βάθος, γιατί δεν θα βλαστήσουν. Καλύτερα ακόμη, να  τα μουσκέψετε πρώτα, όλη τη νύχτα σε νερό.
Είναι μαγικό να τα βλέπετε να ανθίζουν και στη συνέχεια να μαζεύετε τα τρυφερά φασολάκια από το φυτό πριν σκληρύνουν και κάνουν ίνες. Δεν θα χρειάζεται να τα καθαρίσετε, απλά τα μαγειρεύετε και τα απολαμβάνετε… Γιατί ανάμεσα στα άλλα σας λουλούδια να μην ανθίζουν και μερικές φασολιές; Κάποιες έχουν πολύ ενδιαφέροντα λουλούδια, όπως βλέπετε.
Τώρα θα σπείρουμε επίσης ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες σε μικρές γλάστρες, με τον τρόπο που σας περιέγραψα στο «Ερασιτέχνης κηπουρός 2» . Μόνο που σε αυτή τη περίπτωση, όταν μεγαλώσουν αρκετά και φτάσουν την πλαστική μεμβράνη, τα ξεσκεπάζουμε, τα ποτίζουμε κανονικά και όταν μεγαλώσουν και άλλο και φτάσουν τα 10-15 εκ. τα βγάζουμε με προσοχή ένα – ένα (με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού του καφέ) και τα μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση. Σε μεγάλες γλάστρες μπορείτε άνετα να τα μεγαλώσετε και στη βεράντα και το μπαλκόνι σας. Σε κάθε γλάστρα, ανάλογα με το μέγεθός της μπορείτε να φυτέψετε 2-3 ντοματιές, πιπεριές ή μελιτζανιές. Μη σπείρετε όμως πάρα πολλούς σπόρους στα αρχικά γλαστράκια, για να μπορέσετε να βγάλετε εύκολα τα μικρά φυτά για μεταφύτευση.
Η παρακολούθηση ενός σπόρου να γίνεται φυτό, να ανθίζει και στη συνέχεια να σου χαρίζει καρπούς, είναι τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας, διαδικασία που σας κάνει χωρίς να το καταλάβετε να συνειδητοποιείτε το μεγαλείο της ζωής και της δημιουργίας, πράγμα που βελτιώνει τη ψυχική διάθεση. Προσπαθήστε το, ιδίως όσοι έχετε μικρά παιδιά.
Και βέβαια σας δίνεται έτσι και η ευκαιρία να φάτε ένα προϊόν υγιεινό, χωρίς χημικά και εντομοκτόνα.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.