Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/θαλασσινά (2)

Σας υποσχέθηκα να σας δώσω όλες τις συνταγές που πριν λίγες μέρες μαγείρεψα για κάποιους φίλους. Σήμερα λοιπόν σας δίνω τη δεύτερη: "σουπιές με πιπεριές". Χρησιμοποίησα σουπιές κατεψυγμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια τα οποία στη συνέχεια εγώ έκοψα σε λουρίδες (γιατί αυτές υπήρχαν στη κατάψυξή μου). Εσείς όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες αν το επιθυμείτε. Αν το φαγητό το χρησιμοποιήσετε σαν πρώτο πιάτο, θα το σερβίρετε μόνο του και θα το συνοδέψετε με ψωμί (γιατί είναι νοστιμότατο το ζουμάκι του...).Άν όμως το χρησιμοποιήσετε σαν κύριο γεύμα, μπορείτε να το συνοδέψετε με ρύζι, κατά προτίμηση "μπασμάτι" το οποίο δεν χρειάζεται κάψιμο με βούτυρο ή λάδι (γλυτώνουμε έτσι αρκετά λιπαρά) και εύκολα αφρατεύει αν το ανακατέψουμε με ένα πιρούνι, όταν πρόκειται να το σερβίρουμε.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σουπιές με πιπεριές (για 4 άτομα)
6 κ.σ. λάδι
600 γρ. σουπιές
1 κρεμμύδι μεγάλο κομένο σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο μεγάλη (ψιλοκομμένη )
1 κόκκινη, πράσινη και κίτρινη πιπεριά
1 ποτ. κρ. κρασί

Στο λάδι και σε σιγανή φωτιά, γυρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε λουρίδες και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Τις σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε και 1 ποτ.κρ. νερό και ψήνουμε σκεπασμένο το φαγητό σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τις πιπεριές κομμένες σε λουρίδες, αλάτι και πιπέρι και αποτελειώνουμε το ψήσιμο προσέχοντας να μην παραβράσουν και λειώσουν οι πιπεριές.

Μικρές συμβουλές: 1. οι πιπεριές κόβονται ευκολότερα με τη φλούδα από κάτω, στη βάση κοπής, γιατί έτσι δεν γλιστρούν.  
2. το σκόρδο, όσο πιο λιωμένο και ψιλοκομμένο είναι, τόσο περισσότερο απελευθερώνει τις θρεπτικές του ουσίες. Γι αυτό είναι καλό να το λιώνουμε πρώτα χτυπώντας τη γροθιά μας επάνω σε ένα μαχαίρι που βάζουμε από πάνω του και ύστερα να το ψιλοκόβουμε.
3. όσο πιο πολλά χρώματα έχει η σαλάτα ή το φαγητό μας, τόσο πιο πολλά διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία μας προσφέρει. Γιαυτό φροντείστε να είναι τουλάχιστον τρίχρωμες οι σαλάτες σας. Και βέβαια μη ξεχνάτε πως η σαλάτα είναι απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε γεύματος. Αν μάλιστα τη φάτε πριν από το κυρίως φαγητό σας, σας βοηθάει να φάτε στη συνέχεια λιγότερο, πράγμα πολύ βολικό για όσους θέλουν να αδυνατίσουν.
Καλή σας όρεξη....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.