Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/γλυκά (2)

Γεια σας
Σήμερα λέω να σας δείξω το πολύ υγιεινό επιδόρπιο που ετοίμασα για τους φίλους μου στο δείπνο που σας έλεγα στη προηγούμενη κουβέντα μας.


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Ανανάς ψητός
Στην ουσία είναι φρούτο και όχι γλυκό, μένει όμως κανείς με την εντύπωση πως έφαγε γλυκό, γιατί όταν ψήνονται τα φρούτα, καραμελώνει η τόσο υγιεινή τους ζάχαρη ( η φρουκτόζη) και δίνει αυτή την όμορφη αίσθηση της καραμέλας στο στόμα. Αντί για ανανά μπορεί κανείς να ψήσει και ροδάκινα, όταν είναι η εποχή τους, μπανάνες κ.λ.π. Αυτό το επιδόρπιο μπορούν άφοβα να το απολαύσουν και οι διαβητικοί φίλοι σας. 
Δύο λόγια τώρα για το πώς θα καθαρίσετε τον ανανά σας, για τους…. πρωτάρηδες μαγείρους και μαγείρισσες.
Κόβουμε τα δύο άκρα του, και μετά καθαρίζουμε τη φλούδα του, έχοντας στήσει τον ανανά μας όρθιο επάνω στο ξύλο κοπής, με μεγάλο μαχαίρι όπως βλέπετε στη φωτογραφία λίγη-λίγη, με προσοχή για να μη πετάμε πολλή ψίχα.
Στη συνέχεια τον κόβουμε σε ροδέλες με πάχος 1 1/2 περίπου δάκτυλο και με ένα κοφτερό μικρό μαχαίρι χαράζουμε γύρω – γύρω το μικρό στρογγυλό ξυλώδες μέρος που υπάρχει στο κέντρο του ανανά και το αφαιρούμε.
Σε τηγάνι γκριλ ελαφρά λαδωμένο, κατά προτίμηση κεραμικό (για υγιεινότερο ψήσιμο), ψήνουμε τις φέτες του ανανά. Τις αραδιάζουμε σε πιατέλα, προσθέτουμε γύρω αν θέλουμε και λίγα ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι ή άλλα ξερά φρούτα της αρεσκείας μας (πλούσια σε αντιοξειδωτικά) και το επιδόρπιό μας είναι έτοιμο.
Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο πλούσιο, λιώνουμε λίγη μαύρη σοκολάτα (70-80% κακάο) με ελάχιστο γάλα σε μπεν μαρί ,τη ρίχνουμε επάνω στα φρούτα και πασπαλίζουμε στη συνέχεια με καβουρδισμένα και σπασμένα αμύγδαλα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σοκολάτα με μερέντα και τα αμύγδαλα με φουντούκια αν το προτιμάτε.

Συμβουλή: Τα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς μπορείτε να τα καβουρδίσετε στο γκριλλ της κουζίνας σας χωρίς να τα αποφλοιώσετε επάνω σε μία λαδόκολλα που θα στρώσετε στο ταψί σας και στη συνέχεια να τα σπάσετε στο μούλτι. Μη πετάτε άδικα τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στη φλούδα τους, όταν καβουρδιστούν και σπάσουν δεν γίνεται αυτή αντιληπτή.
Μπορείτε αν θέλετε να τα πασπαλίσετε πριν τα ψήσετε με λίγη μαύρη ζάχαρη, ώστε να καραμελώσουν και να τα ρίξετε επάνω στα φρούτα σας τα ψημένα, χωρίς τη σοκολάτα, αν το προτιμάτε. Έχετε όπως βλέπετε πολλές επιλογές.
Enzoy....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.