Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Υγιεινές συνταγές/θαλασσινά (6)

Γεια σας φίλοι μου
Είναι καιρός νομίζω να σας δώσω μία υγιεινή συνταγή. Πρόκειται για σολομό μαριναρισμένο και παναρισμένο με σουσάμι ( πολλά μαζί αντιοξειδωτικά σε αυτή τη συνταγή) με συνοδεία κινόας. Γι αυτόν τον σπόρο ενός φυτού που μοιάζει με το σπανάκι, σας έχω ξαναμιλήσει (ετικέτα «υγιεινές συνταγές» 4). Σας ξαναθυμίζω πως εκτός των άλλων είναι ο μοναδικός ίσως σπόρος που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα, είναι δηλαδή μία πλήρης πρωτεϊνική τροφή, ιδιαίτερα σημαντική για όσους είναι καθαρά χορτοφάγοι.
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σολομός πανέ με κινόα
Σολομός κομμένος σε μερίδες
Μαρινάτα : μέλι (1/2 κ.γ. ανά μερίδα),                           
 σόγια σος (1 κ.γ. ανά μερίδα),
βαλσαμικό ξύδι (1 κ.σ. ανά μερίδα), ξύσμα λεμονιού .
Μουστάρδα
Σουσάμι
Για το συνοδευτικό
Κινόα ( 1/2 φλ. τσ. ανά μερίδα)
Κύβος λαχανικών
Καλαμπόκι κατεψυγμένο
Αγγούρι
Ντομάτα
Λάδι, αλάτι, πιπέρι

Μαρινάρουμε τον σολομό στη μαρινάτα για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια τον αλοίφουμε με μουστάρδα και τον πανάρουμε σε σουσάμι. Τον ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15’ περίπου ρίχνοντας από πάνω τη μαρινάτα ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Τον βάζουμε στο πιάτο και με χυμό λεμονιού και λίγο νερό αραιώνουμε τα υπολείμματα του ταψιού ή του τηγανιού φτιάχνοντας έτσι λίγη σάλτσα που ρίχνουμε από πάνω στο ψάρι.
Την κινόα την βράζουμε σε διπλάσια από αυτήν ποσότητα νερού, όπου έχουμε ρίξει κύβο λαχανικών (1/4 για κάθε μερίδα), αφού πρώτα την πλύνουμε καλά σε σουρωτήρι, κάτω από την βρύση. Τη βράζουμε σκεπασμένη σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, και την αφήνουμε στη συνέχεια να φουσκώσει, αφού ρίξουμε μέσα και το καλαμπόκι (1/2 χούφτα για κάθε μερίδα). Όταν είναι έτοιμη, ρίχνουμε μέσα ψιλοκομμένο αγγουράκι και ντομάτα, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με πηρούνι.
Καλή σας όρεξη

2 σχόλια:

ΕΙΡΗΝΗ είπε...

H KINOA ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ.ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ.ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 50 ΚΑΙ ΑΝΩ.Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 18 ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΟΥΤΕ ΚΡΕΑΣ ΟΥΤΕ ΨΑΡΙ.ΤΡΩΕΙ ΟΜΩΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

Eleni Tsoukali είπε...

Καλημέρα φίλη μου
Όχι δεν χρειάζεται συμπληρώματα σε αυτή την ηλικία, αρκεί να τρώει αρκετά όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς (διαφορετικά κάθε μέρα). Η κινόα πράγματι είναι πολύ χρήσιμη για τους χορτοφάγους. Και μπορείτε να την κάνετε όσο νόστιμη θέλετε προσθέτοντας υλικά και γεύσεις.
Σπιρουλίνα, πάντως, μπορεί να πάρει αν νομίζετε πως δεν έχει αρκετά μεγάλη ποικιλία η τροφή του.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.