Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Παιδική χαλάρωση και οραματισμοί (2)

ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
Γεια σας φίλοι μου

Σήμερα θα σας δώσω ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης για τα παιδιά σας, ηλικίας 6 – 18 ετών. Λειτουργούν βέβαια εξ ίσου καλά και για ενήληκες. Είναι απλές, αλλά παρ όλα αυτά βρήκα και σας δίνω κάποιες εικόνες, για τη καλύτερη κατανόησή τους, αν θέλετε να τις δείξετε και στα παιδιά σας. Αν και η παιδική φαντασία είναι τόσο μεγάλη, που θα ξαφνιαστείτε όταν θα δείτε πως αρκεί να τους πείτε μία φορά τι πρέπει να κάνουν και αυτά χωρίς τη βοήθεια καμιάς εικόνας θα κάνουν αυτό που πρέπει πολύ καλά, διασκεδάζοντας μάλιστα.
Κάποιες από τις ασκήσεις προέρχονται από το βιβλίο «30 Scripts for relaxation imagery and inner healing» Volume 2. Εκδ. Julie T. Lusk. Άλλες όμως είναι ελαφρά παραποιημένες από εμένα, και άλλες τςι έχω προσθέσει εγώ η ίδια, γιατί είδα από την εμπειρία μου, πως λειτουργούν καλύτερα στα παιδιά που έχω μέχρι τώρα βοηθήσει.
Όλες οι ασκήσεις διδάσκουν τα παιδιά πώς να συσπούν και να χαλαρώνουν τους μυς τους, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους. Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να κάνετε ολόκληρη τη σειρά των ασκήσεων. Στα μικρότερα, αρχίστε με μερικές από αυτές (αυτές που θα σας δώσω σήμερα) και σιγά –σιγά προσθέστε περισσότερες όσο το παιδί τις συνηθίζει και μπορεί να μείνει με τα μάτια κλειστά για περισσότερη ώρα.
Έχετε υπομονή με τα παιδιά σας, δημιουργείστε μία γαλήνια και ευχάριστη ατμόσφαιρα πριν αρχίσετε, και πέστε τους πως θα παίξετε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι μαζί τους που θα μοιάζει με όνειρο, γιατί θα το παίξετε με κλειστά τα μάτια. Εξηγήστε τους πως μπορούν να ανοίξουν τα μάτια τους όποτε το θελήσουν, αλλά είναι καλύτερα να τα έχουν κλειστά για να «βλέπουν» με το μυαλό τους πιο καλά τις εικόνες που εσείς θα τους λέτε. Αν παρ όλα αυτά ανοίγουν τα μάτια τους, με υπομονή ζητήστε τους να τα ξανακλείσουν για την επόμενη άσκηση. Με τον καιρό θα είναι σε θέση να κρατούν τα μάτια κλειστά σε όλη τη διάρκεια των ασκήσεων.
Μ Υ Ϊ Κ Η   Χ Α Λ Α Ρ Ω Σ Η (1o)  
1. Ασκήσεις της χελώνας
.  Κλείσε τα μάτια και χαλάρωσε….. Φαντάσου πως είσαι μια μικρή χελώνα που λιάζεται σε μία πέτρα σε μια μικρή ήσυχη λιμνούλα….
Ξαφνικά, αισθάνεσαι κίνδυνο…. κάποιος εχθρός πλησιάζει. Κρύψε το κεφάλι σου βαθιά-βαθιά μέσα στο καβούκι σου. Τράβηξε ψηλά τους ώμους σου και κρύψε μέσα τους καλά το κεφάλι σου…. Κράτα το σφιχτά. Δεν είναι πολύ εύκολο να είσαι μία χελώνα μέσα σε ένα καβούκι…
Ωραία…. Τώρα ο κίνδυνος πέρασε. Ξαναβγαίνεις στον ζεστό ήλιο πάλι και χαλαρώνεις, με τα μάτια κλειστά. Απολαμβάνεις τον ήλιο….
Ωχ! Πάλι κάποιος έρχεται….. Κρύψου πάλι καλά. βάλε βαθιά μέσα στο καβούκι σου το κεφάλι σου και κράτα το εκεί σφιχτά…… ( η άσκηση επαναλαμβάνεται 2-3 φορές)
Τελειώνοντας λέμε: Πολύ καλά …. Τώρα νοιώσε πόσο πιο ωραίο είναι να είσαι έτσι χαλαρός –ή αντί να είσαι σφιγμένος-η



.  Έτσι όπως κάθεσαι ωραία- ωραία και λιάζεσαι επάνω στη πέτρα σου, έρχεται μια μεγάλη μύγα και κάθεται επάνω στη μύτη σου. Προσπάθησε να τη διώξεις σουφρώνοντας τη μύτη σου, αφού δεν έχεις χέρια. Ρυτίδωσε τη μύτη σου, όσο πιο πολύ μπορείς…. Έτσι μπράβο…. Τα κατάφερες..... Χαλάρωσε τώρα το πρόσωπό σου…..
Ουυυπς…. Έρχεται η μύγα πάλι…. Κάθεται πάλι στη μύτη σου….. Καθώς σουφρώνεις τη μύτη σου για να τη διώξεις, νοιώσε πως σουφρώνει ολόκληρο το πρόσωπό σου. Τα μάτια, το μέτωπο, τα χείλια….
Τα κατάφερες πάλι…. Χαλάρωσε τη μύτη και ολόκληρο το πρόσωπο… Νοιώσε πως δεν υπάρχει καμιά ρυτίδα, πουθενά. Όλο σου το πρόσωπο είναι ήρεμο και χαλαρό….



1γ. Έτσι όπως κάθεσαι ωραία- ωραία και λιάζεσαι επάνω στη πέτρα σου, έρχεται ένα μικρό παιδάκι κοντά και κατά λάθος, σε σπρώχνει με το πόδι του και σε γυρίζει ανάποδα…..
Σφίξε καλά τη κοιλιά σου για να τα καταφέρεις να γυρίσεις πάλι από την καλή……. Σφίξε τη κι άλλο…. Κι άλλο…. Μπράβο τα κατάφερες και γύρισες και χαλαρώνεις πάλι κάτω από τον ήλιο…..
Να!... το παιδάκι έρχεται πάλι κοντά σου και με το πόδι του σε γυρίζει πάλι ανάποδα… Σφίξε και πάλι τη κοιλιά σου για να αναποδογυρίσεις….. Σφίξε τη πολύ…. Πολύ…. Έτσι μπράβο…. Τα κατάφερες και πάλι…. Τώρα χαλαρώνεις κάτω από τον ζεστό ήλιο….



Οι ασκήσεις είναι καλό να επαναλαμβάνονται 2 με 3 φορές. Έμφαση χρειάζεται να δίνεται στο τέλος στη διαφορά της αίσθησης του σφιξίματος από τη χαλάρωση.
Στη επόμενη κουβέντα μας θα συνεχίσουμε το θέμα της μυϊκής χαλάρωσης με μερικές ακόμη διαφορετικές ασκήσεις-οραματισμούς.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.