Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (9)

ΤΟ  ΚΥΤΤΑΡΟ  ΚΑΙ  ΟΙ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ  ΤΟΥ (9ο)
Γεια σας φίλοι μου
Θα κλείσω σήμερα το κεφάλαιο της λειτουργίας των κυττάρων μας για να μη σας κουράσω περισσότερο με αυτό το θέμα, με ένα ακόμη πολύ σημαντικό τμήμα του κυττάρου, τον κυτταροσκελετό.
Ο κυτταροσκελετός είναι ένα διατατικό δίκτυο που αποτελείται από τα ίδια συστατικά που αποτελείται και το μυοσκελετικό μας σύστημα. Από πρωτεΐνες δηλαδή όμοιες με αυτές που αποτελούν τους μυς, τα κόκκαλα και τους τένοντές μας. Η διαφορά είναι πως ο κυτταροσκελετός δεν είναι σταθερός, όπως το μυοσκελετικό μας σύστημα, αλλά κινείται, σπάζει και ξαναενώνεται, αλλάζει σχήμα, συρρικνώνεται ή μεγαλώνει, μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες του κυττάρου. Με τον τρόπο αυτό οργανίδια μετακινούνται μέσα στο ίδιο το κύτταρο επειδή τα σπρώχνει μεταβαλλόμενος ο κυτταροσκελετός, αλλά και το ίδιο το κύτταρο μπορεί να κινείται ή να αλλάζει σχήμα, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Το δίκτυο αυτό του κυτταροσκελετού εσωτερικά φτάνει μέχρι το DNA, ενώ εξωτερικά συνδέεται με την εξωκυττάρια ουσία, που είναι ένα δίκτυο πρωτεϊνών και πάλι, διαφορετικών όμως (το γνωστό μα κολλαγόνο είναι μία από αυτές) που συνδέει όλα τα κύτταρα μεταξύ τους. Έτσι, το DNA κάθε κυττάρου είναι συνδεδεμένο με όλα τα άλλα κύτταρα σε μία ενιαία ολότητα, μέσω ενός δικτύου (το συνολικό αυτό δίκτυο λέγεται ζώσα ουσία) πάνω στο οποίο μόρια συναντώνται και αντιδρούν χημικά μεταξύ τους και ενέργειες μετατρέπονται συνεχώς η μία σε άλλη.
Τα συστατικά αυτού του δικτύου είναι πιεζοηλεκτρικά. Το σχήμα τους αλλάζει δηλαδή όταν ενεργήσουν επάνω τους ηλεκτρικά πεδία, ενώ μηχανικά ερεθίσματα που οδηγούν σε αλλαγές στο σχήμα τους, αλλάζουν την ηλεκτρική τους κατάσταση.
Ταυτόχρονα αυτό το δίκτυο είναι ημιαγωγός του ηλεκτρισμού. Κάτι ανάμεσα σε καλό και κακό αγωγό του ηλεκτρισμού δηλαδή. Διακινεί λίγα ηλεκτρικά φορτία (πολύ μικρό αριθμό ηλεκτρονίων) και τα διακινεί με αναλογικό (όχι ψηφιακό) τρόπο, δηλαδή αργά. Αυτό κάνει το δίκτυο αυτό της ζώσας ουσίας να είναι ευαίσθητο σε μαγνητικά πεδία τόσο εσωτερικά (της καρδιάς μας και του εγκεφάλου μας) όσο και εξωτερικά, όπως αυτά της γης και του ήλιου και γενικά τα συμπαντικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό αναφορικά με αυτό το δίκτυο είναι ότι αυτό μπορεί να κρατάει μνήμη, σύμφωνα με τις νεώτερες απόψεις των βιολόγων. Γι αυτό και συχνά αναφέρονται στον κυτταροσκελετό σαν το νευρικό σύστημα του κυττάρου.
Δεν θα σας ζαλίσω περισσότερο, μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες, όσοι το επιθυμείτε, στο βιβλίο μου ή και ακόμη περισσότερες σε βιβλία βιολογίας.
Ελπίζω μόνον να καταλάβατε από αυτά τα λίγα που μέχρι τώρα έχουμε πει για τα κύτταρά μας, πως αυτά είναι ολόκληροι κόσμοι. Σύμπαντα , όπως σας ξαναείπα στη προηγούμενη κουβέντα μας. Και μετά τη σημερινή μας κουβέντα βλέπετε πως τα σύμπαντα αυτά είναι και απόλυτα συνδεδεμένα τόσο μεταξύ τους, όσο και με τη γη, τον ήλιο και τον υπόλοιπο κόσμο!!!....
Μη μου πείτε πως ακόμη αισθάνεστε μόνοι!!!....
Κλείστε τα μάτια σας και μπείτε μέσα σας, όποτε νοιώθετε άσχημα, σκεφθείτε τα σύμπαντα κύτταρά σας να επικοινωνούν ηλεκτρονικά, νοιώστε το βουητό των ενεργειών που κινούνται ασταμάτητα μέσα σας (είναι ένα είδος διαλογισμού αυτό) και απολαύστε το μεγαλείο αυτού του κόσμου που κρύβεται μέσα στο κορμί σας. Νιώστε τη σύνδεσή σας με το υπόλοιπο σύμπαν. Όταν θα ξανανοίξετε τα μάτια σας και ξαναβρεθείτε στη πραγματικότητα, θα είσαστε πολύ πιο ευτυχισμένοι και γεμάτοι…. Πιστέψτε με.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.