Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (12)

Γεια σας φίλοι μου
Από τον κήπο αυτόν τον καιρό εκτός από βλίτα, φασολάκια και αγγουράκια άρχισα να γεύομαι και κολοκυθάκια. Οι μελιτζάνες μου είναι όπως βλέπετε ακόμη μικρές και ανυπομονώ να τις δοκιμάσω. Τα φύλλα τους είναι όπως φαίνεται και στη φωτογραφία γεμάτα μικρές τρύπες από έντομα, αλλά εγώ τον …χαβά μου. Ψεκάζω μόνον με τριμμένο πράσινο σαπούνι διαλυμένο στο νερό με λίγο καθαρό οινόπνευμα μέσα, κάθε δεκαπέντε μέρες και αυτό είναι όλο. Τα φυτά μου τα καταφέρνουν να επιζήσουν όπως βλέπετε χωρίς τα εντομοκτόνα και να καρπίσουν αρκετά.
Μη χρησιμοποιείτε φίλοι μου στους κήπους σας εντομοκτόνα. Η φύση τα καταφέρνει να κρατάει ισορροπίες, μικρή μόνον βοήθεια χρειάζεται από εμάς. Το ξέρετε πως τα μυρμήγκια τρέφονται από τις μελίγκρες; Τις αρμέγουν όπως εμείς αρμέγουμε τις αγελάδες για το γάλα. Εκείνα αρμέγουν τις φυτόψειρες για να πάρουν ένα ζαχαρώδη απολαυστικό χυμό που βγαίνει από τα οπίσθιά τους!!...
Κάθε μυρμήγκι- βοσκός πίνει το μελίτωμα από πολλές φυτόψειρες. Μετά γυρίζει σπίτι του και μοιράζεται το γεύμα του με τ' αδέρφια του ως εξής: τους χύνει στο στόμα το υγρό που έχει φυλάξει μέσα στη κοιλιά του..... ( από το βιβλίο "Το μυρμήγκι. ο ακούραστος εργάτης" εκδ. ΠΑΤΑΚΗ).
Στον λουλουδόκηπο τώρα, γαλάζιοι αγάπανθοι άνθισαν μπροστά από μία βερβερίδα με σκούρα μπορντώ φύλλα. Ο πολύ όμορφος αυτός θάμνος κρύβει αντιβιοτικές ιδιότητες σε αυτά τα φύλλα του που παίρνουν αυτό το όμορφο σκούρο χρώμα, όταν τα χτυπάει ο ήλιος. Φαρμακοβιομηχανίες τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν αντιβιοτικά.
Από την άλλη του μεριά ο θάμνος συνοδεύεται από μία αρτεμίσια. Το γκρίζο χρώμα του δικού της φυλλώματος κάνει πολύ όμορφη αντίθεση με το χρώμα των φύλλων της βερβερίδας. Δεν βρίσκετε;

1 σχόλιο:

ειρηνη είπε...

ενα καλο [εντομοκτονο]για τους ψυλλους στα φυτα.κοβουμε κρεμυδια και σκορδα σε χονδρα κοματια τα βαζουμε σε πλαστικο σκευος βαζουμε νερο να τα σκεπασει και το βαζουμε στον ηλιο.Σε μερικες μερες και αφου εχει γινει ζυμωση το σουρωνουμε.Το υγρο που παιρνουμε το αραιωνουμε με νερο σε αναλογια 1 προς 10.Ψεκαζουμε τα φυτα και αντιο ψυλοι.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.