Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (6)

Το κύτταρο και οι λειτουργίες του (6)
Γεια σας φίλοι μου
Όπως είπαμε και στη προηγούμενη κουβέντα μας, τα πάντα μέσα στα κύτταρά μας γίνονται από τις πρωτεΐνες. Όλες οι λειτουργίες του οργανισμού μας είναι συνδεδεμένες με πρωτεΐνες και ανάλογα με τη δουλειά που αυτές κάνουν τις έχουμε μοιράσει σε ομάδες με διάφορα ονόματα, αν και μερικές φορές κάποιες από αυτές μπορεί να έχουν περισσότερες από μία λειτουργίες και γι αυτό, μπορούν να ανήκουν σε περισσότερες από μία ομάδες.
Οι ομάδες των πρωτεϊνών είναι:
1. Τα ένζυμα
Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν οι πρωτεΐνες που υποβοηθούν τις χημικές και βιοχημικές αντιδράσεις μέσα και έξω από τα κύτταρα των έμβιων οργανισμών. Είναι μάλλον η μεγαλύτερη κατηγορία πρωτεϊνών.
2. Οι ορμόνες
Εδώ ανήκουν οι πρωτείνες που ρυθμίζουν πολλές από τις διαδικασίες των οργανισμών. Είναι συνήθως μικρές (πεπτίδια, δηλαδή). Από τις πιο γνωστές πρωτεΐνες ορμόνες είναι η ινσουλίνη, η προλακτίνη, η αυξητική ορμόνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες κ.λ.π
3. Οι πρωτεΐνες μεταφορείς
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι πρωτεΐνες που μεταφέρουν, ή φυλάνε, διάφορες χημικές ουσίες και ιόντα. Παράδειγμα τέτοιας πρωτεΐνης είναι η γνωστή σε όλους μας αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στο σώμα μας.
4. Τα αντισώματα (ή ανοσοσφαιρίνες)
Οι πρωτείνες αυτής της κατηγορίας συμμετέχουν στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού για την εξουδετέρωση ξένων μορίων που μπορεί να είναι βλαπτικά για αυτόν. Καμμιά φορά αυτές μπορεί να δράσουν και σαν ένζυμα.
5. Οι διαρθρωτικές πρωτεΐνες
Σε αυτές ανήκουν οι πρωτεΐνες που διατηρούν την δομή των κυττάρων ή των ιστών, όπως είναι το γνωστό μας κολλαγόνο, η ελαστίνη κ.ά. Δεν ξέρουμε ακόμη αν συμμετέχουν και σε άλλες εργασίες μέσα στον οργανισμό αυτές οι πρωτεΐνες.
6. Οι πρωτεΐνες κίνησης
Οι πρωτεΐνες αυτής της κατηγορίας μπορούν να μετατρέπουν χημική ενέργεια σε μηχανική, βοηθώντας έτσι την κίνηση διαφόρων δομών του κυττάρου. Σε αυτές ανήκουν οι γνωστές ακτίνη και μυοσίνη που ευθύνονται και τις κινήσεις των μυών μας.
7. Οι υποδοχείς
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πρωτείνες που είναι υπεύθυνες για την ανίχνευση σημάτων τα οποία στη συνέχεια μετατρέπουν σε άλλα σήματα. Πολλές από αυτές βρίσκονται στη μεμβράνη του κυττάρου, παίρνουν σήματα που φθάνουν από έξω στο κύτταρο και τα μετατρέπουν σε σήματα τα οποία στη συνέχεια οδηγούν το κύτταρο στη σωστή απάντηση στο εξωτερικό ερέθισμα.
8. Οι πρωτεΐνες σηματοδότησης
Οι πρωτεΐνες αυτής της κατηγορίας βοηθούν στην επεξήγηση των διαφόρων σημάτων από το περιβάλλον και συνήθως αλλάζει η διάπλασή τους όταν υπάρχουν γύρω σηματοδοτικά μόρια. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να δρουν και σαν ένζυμα.
9. Οι αποθηκευτικές πρωτεΐνες
Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν πρωτείνες που μπορούν να διαφυλάσσουν ενέργεια η οποία στη συνέχεια απελευθερώνεται κατά τις διάφορες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό. Η καζεΐνη του γάλακτος ανήκει σε αυτή τη κατηγορία, αλλά σχεδόν όλες οι πρωτεΐνες μπορούν να χρησιμεύσουν σαν πηγή ενέργειας αν φαγωθούν.
Οι πρωτεΐνες χωρίζονται επίσης σε κατηγορίες ανάλογα με το αν βρίσκονται μέσα ή έξω από τα κύτταρα ή στη μεμβράνη των κυττάρων, ανάμεσα στα δύο στρώματα λιπιδίων που υπάρχουν εκεί.
Σε παλαιότερη κουβέντα μας έχουμε μιλήσει για κάποιες από αυτές ( ακουαπορίνες) αλλά θα σταματήσω για σήμερα εδώ για να μη σας κουράσω περισσότερο.
Με αγάπη

Πηγή :  http://proteincrystallography.org/protein/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.