Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/αναψυκτικά (4)

Γεια σας φίλοι μου
Σίγουρα θα μου πείτε πως έχω πάθε ψύχωση με τα αναψυκτικά και τα γλυκά γενικότερα. Όμως δεν είναι αλήθεια. Δεν φταίω εγώ που οι ανά τον κόσμο επιστήμονες τα περιλαμβάνουν στις έρευνές τους και καταλήγουν μόνιμα σε ….τραγικά για αυτούς που τα καταναλώνουν αποτελέσματα.
Λοιπόν ακούστε τα νέα που έχω για σας σήμερα.
Η φρουκτόζη, είναι το σάκχαρο που περιέχεται σε μικρές ποσότητες στα φρούτα και είναι σαφώς καλύτερο από τη γλυκόζη, όπως έχουμε ξαναπεί, γιατί δεν μπαίνει κατευθείαν στο αίμα μας όπως εκείνη, αλλά πηγαίνει στο συκώτι μας και από εκεί βγαίνει λίγη-λίγη στο αίμα μας ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας. Δεν αναγκάζει έτσι το πάγκρεας να κουράζεται και να εξαντλείται βγάζοντας συνέχεια ινσουλίνη για να βάλει το σάκχαρο μέσα στα κύτταρά μας προκειμένου να καεί αυτό και να παραχθεί ενέργεια.
Το κακό είναι, πως οι διάφοροι βιομήχανοι, για λόγους που εκείνοι ξέρουν, χρησιμοποιούν εδώ και αρκετό καιρό γλυκαντικές ουσίες με μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, (όπως το σιρόπι καλαμποκιού με μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης) για τη κατασκευή αναψυκτικών, αρτοσκευασμάτων και άλλων τροφών.
Οι επιστήμονες λοιπόν ερεύνησαν αυτή τη φορά τη συσχέτιση της αυξημένης κατανάλωσης τέτοιων προϊόντων με την αυξημένη αρτηριακή πίεση που παρατήρησαν πως όλο και περισσότεροι Αμερικανοί εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό J Am Soc Nephrol  πολύ πρόσφατα και είναι τα εξής:
Καθημερινή κατανάλωση ποσότητας φρουκτόζης ίση με αυτή που περιέχεται σε 2,5 αναψυκτικά καθημερινά, συσχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που δεν είχαν κανένα ιστορικό υπέρτασης. Και όσο πιο ψηλή η τιμή της αρχικής πίεσης του ατόμου τόσο περισσότερη ήταν η αύξηση της πίεσής του που προκαλούσε η πιο πάνω κατανάλωση.
Όπως βλέπετε, οι γλυκαντικές ουσίες δεν επηρεάζουν μόνο τα λιπίδιά μας όπως είχαμε πει σε προηγούμενο άρθρο, αλλά και την πίεσή μας!!!
Προσέξτε τη διατροφή σας φίλοι μου. Η σωστή διατροφή δεν είναι μόνον ένα όπλο ενάντια στο στρες, όπως σας έχω πει στο βιβλίο μου («Πώς να νικήσετε το στρες. Πέντε χρυσοί κανόνες για υγεία και ευεξία») αλλά και ένα όπλο ενάντια σε όλους αυτούς τους ασυνείδητους που προσπαθούν να σας εξοντώσουν με τις διάφορες …. νοστιμιές που δημιουργούν για να σας ξελογιάζουν…. Διαβάστε προσεχτικά τις ετικέτες για να ξέρετε τι περιέχει αυτό που τρώτε. 
Αντισταθείτε!!! και νά χετε πάντα στο νου σας το γνωστό "παν μέτρον άριστον".
Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.