Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (6)

Γεια σας φίλοι μου
Αν νομίζετε πως οι τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων σας οφείλονται μόνον στις λιπαρές τροφές που καταναλώνετε, είσαστε γελασμένοι. Πρόσφατη ιατρική έρευνα με συμμετέχοντες πάνω από 6000 ανθρώπους, έδειξε πως η κατανάλωση γλυκών τροφών ή ποτών οδηγεί και αυτή σε δυσλιπιδαιμία (διαταραχή των λιπιδίων του αίματός μας, δηλαδή των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης).
Παλαιότερη μελέτη δημοσιευμένη στο heartwire είχε δείξει πως αρκεί ένα αναψυκτικό την ημέρα για να ανεβούν τα τριγλυκερίδιά σας, ανεξάρτητα από το αν αυτά περιέχουν ζάχαρη ή χημικές γλυκαντικές ουσίες (είναι light δηλαδή).
Η πρόσφατη όμως έρευνα στηρίχθηκε στην κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών μέσω της γενικότερης τροφής των συμμετεχόντων και όχι μόνον των αναψυκτικών. Κα σε αυτή όμως βρέθηκε το ίδιο αποτέλεσμα. Εκείνοι που κατανάλωναν τις τροφές που περιείχαν τις περισσότερες γλυκαντικές ουσίες, είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αυξημένων τριγλυκεριδίων και χαμηλότερης καλής χοληστερίνης (HDL) πράγμα που συσχετίσθηκε με μεγαλύτερα ποσοστά εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.
Δυστυχώς, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το ποσοστό κατανάλωσης ζάχαρης μέσω των διαφόρων προϊόντων που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στη διατροφή τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από 10,6% σε 15,8% στη συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων. Γι αυτό και συνιστούν οι ερευνητές να προσέχουν οι καταναλωτές τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουν, ως προς την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες και να λαμβάνουν την πληροφορία αυτή σοβαρά υπ όψιν.
Πριν λίγες ημέρες σας είχα ενημερώσει για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αυτό (Παγκόσμια νέα...3, ετικέτα: "νέα από τον κόσμο"). Αντίδραση που προφανώς σχετίζεται άμεσα με αυτές τις καινούργιες ιατρικές έρευνες. Σκεφθείτε καλά τι τρώτε φίλοι μου και κυρίως , το επαναλαμβάνω και ας γίνω βαρετή, τι δίνετε στα παιδιά σας να τρώνε….
Με αγάπη


Πηγή: http://www.medscape.com/HeartwireCME/ Added Sugars in Diet Linked to Higher Triglycerides, Lower HDL-C in NHANES Data CME


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.