Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (8)

ΤΟ  ΚΥΤΤΑΡΟ  ΚΑΙ ΟΙ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ (8)
Γεια σας φίλοι μου

Όπως είπαμε στη προηγούμενη κουβέντα μας εκτός από τις βαλβίδες μέσα από τις οποίες διακινούνται ιόντα (ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια) υπάρχουν και αντλίες που κάνουν την ίδια δουλειά ενεργητικά. Αυτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά πρωτεΐνες και πάλι.
Όπως σας έχω πει όλες σχεδόν οι λειτουργίες των κυττάρων μας στηρίζονται σε αυτές.
Θα κλείσουμε όμως σήμερα το θέμα των πρωτεϊνών με λίγα λόγια για τις πρωτεΐνες υποδοχείς, γιατί αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των κυττάρων τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον, αλλά και στη γενικότερη λειτουργία τους.
Οι πρωτεΐνες υποδοχείς βρίσκονται τόσο στη μεμβράνη του κυττάρου, όσο και στη μεμβράνη του πυρήνα αλλά και μέσα στο εσωτερικό του κυττάρου, στο κυτταρόπλασμα δηλαδή. Δέχονται διάφορα σήματα από το περιβάλλον και τα μεταφέρουν στο εσωτερικό του κυττάρου ή του πυρήνα ανάλογα με τη θέση που αυτές βρίσκονται. Στη συνέχεια άλλες πρωτεΐνες αναλαμβάνουν δράση, παίρνουν το σήμα, το ερμηνεύουν και εκτελούν την αντίστοιχη δουλειά.
Κάποιες από αυτές που βρίσκονται επάνω στη μεμβράνη κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βοηθούν τα κύτταρα αυτά να φαγοκυτταρώσουν μικρόβια. Ενώνονται δηλαδή με κάποιο σημείο του αντισώματος που έχει κολλήσει επάνω στο μικρόβιο, και δίνουν έτσι το σήμα στο κύτταρο που τους περιέχει στη μεμβράνη του να ….καταπιεί το μικρόβιο αυτό. (έχουμε μιλήσει για αυτά και γενικότερα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας σε παλαιότερα άρθρα. Ετικέτα: «ανοσοποιητικό»)
Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών των πρωτεϊνών υποδοχέων. Μόνον οι υποδοχείς που βρίσκονται στη κυτταρική μεμβράνη είναι πάνω από 1200!...
Και μη μου πείτε «τι μας νοιάζουν εμάς τώρα αυτά; Γιατροί θα γίνουμε;». Δεν τα λέω για να σας κουράσω, ούτε για να σας κάνω να βαρεθείτε. Σας τα λέω, όσο πιο περιληπτικά μπορώ, για να σας δείξω πόσο εκπληκτικά περίπλοκα όντα είμαστε….. Για να καταλάβετε το μεγαλείο της ύπαρξής σας!.... Για να μη ξανανιώσετε «μικροί» και «αδύναμοι» ποτέ.
Για να μη ξανανιώσετε μόνοι. Είσαστε, είμαστε, ένα…. σύμπαν, απόλυτα διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα μικρά και μεγάλα σύμπαντα και πολύτιμο κομματάκι ολόκληρης της δημιουργίας. Αν αυτό είναι μοναξιά φίλοι μου, εμένα μου αρέσει πολύ που είμαι ….. μόνη μου και σας βεβαιώ δεν με βρίσκω καθόλου μικρή και αδύναμη!....
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.