Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/διατροφή (2)

  Γεια σας φίλοι μου
Στον  σύνδεσμο που ακολουθεί, υπάρχει άρθρο Γερμανίδας δημοσιογράφου, που μου έστειλε ένας φίλος, στο οποίο αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους αποφάσισε να πάρει κάποια μέτρα που αφορούν την ενημέρωση των πολιτών της για τη περιεκτικότητα σε βλαβερά συστατικά (όπως αλάτι, ζάχαρη, λίπη) των τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά.                    (http://bazonline.ch/wirtschaft/unternehmen/wirtschaft/unternehmen-und-konjunktur/EU-sagt-Nutella-den-Kampf-an/story/11993022 )  
Μη χαιρόσαστε ιδιαίτερα…. Οι λόγοι που μία τέτοια απόφαση μπαίνει στο τραπέζι για συζήτηση δεν είναι η αγάπη και η φροντίδα για τους πολίτες, αλλά οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία στα ασφαλιστικά ταμεία και τις υπηρεσίες υγείας. Όπως και αν έχει το πράγμα όμως, μία τέτοια απόφαση αν παρθεί τελικά, θα ωφελήσει εμάς τους πολίτες να ξέρουμε πόσο βλαβερά ή όχι είναι αυτά που τρώμε.
Αν και το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο κατά την ταπεινή μου άποψη, και δεν λύνεται με μία μόνον τέτοια απόφαση, είναι τουλάχιστον μία αρχή, αν βέβαια οι βιομήχανοι δεν καταφέρουν να την σταματήσουν….
Το άρθρο μεταφρασμένο έχει ως εξής:
H Ε.Ε. κηρύσσει πόλεμο στη Nutella
Της Angela Barandun
Πάρα πολύ γλυκό, πολύ λιπαρό, πολύ αλμυρό: η διαφήμιση για τα προϊόντα αυτά θα είναι πλέον ιδιαίτερα περιορισμένη. Ο κατασκευαστής της Ferrero Nutella βλέπει το κόκκινο.
Η βιομηχανία τροφίμων έχασε μια μεγάλη μάχη την περασμένη εβδομάδα. Κάτι, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει, τη γερμανική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην τηλεόραση, είναι ότι σύντομα δεν θα τρώει πλέον σάντουιτς Nutella για πρωινό. Λοιπόν, γλυκό και υγεία – δεν πάνε μαζί, βρήκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υιοθέτησε μια πρόταση που θα περιορίζουν πολύ δυναμικά τη διαφήμιση των προϊόντων με περισσότερα από 10 γραμμάρια ζάχαρη, 4 γραμμάρια κορεσμένο λίπος ή 2 χιλιοστόγραμμα του αλατιού ανά 100 γραμμάρια. Αυτοί οι κανόνες θα ισχύουν επίσης στην Ελβετία.
Σε περίπτωση που ισχύσουν αυτοί οι περιορισμοί, σύντομα εκατοντάδες κατασκευαστές, θα έχουν πρόβλημα. Παράδειγμα, τα έτοιμα μούσλι και τα δημητριακά περιέχουν πάνω από 10 γραμμάρια ζάχαρη. Επίσης, πολλά γιαούρτια και ροφήματα γιαουρτιού ήταν πολύ γλυκά. Αυτή που πλήττεται ιδιαίτερα, θα είναι όμως η εταιρεία ζαχαροπλαστικής Ferrero, με προϊόντα όπως Nutella και το γάλα Kinder Penguin(πιγκουίνος).
Ο πρόεδρος Francesco Paolo Fulci της Ferrero, έχει ήδη αντιδράσει έντονα στο σχέδιο. Το κοινοβούλιο της ΕΕ είναι ήδη στη κατεύθυνση να απαγορεύσει, σοκολάτα και άλλα γλυκά », είπε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης:" Σήμερα λένε ότι δεν επιτρέπονται διαφημίσεις για τη Nutella. Αύριο θα τους αναγκάσουμε να γράφουν στην ετικέτα, όπως στη συσκευασία των τσιγάρων: «Προσοχή, αυτό το προϊόν είναι επικίνδυνο. Θα μπορούσε να σας κάνει παχύσαρκους. Ή μήπως επιβάλλουν φόρους επί ποινή στα γλυκά, όπως σχεδιάζουν στη Ρουμανία ".
Μόλις χάθηκε μία μάχη
Η τελευταία λέξη, όμως, δεν έχει ακόμη ειπωθεί. "Χάσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο", είπε ο Fulci. Οι κανόνες έχουν τροποποιηθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Δεν είναι πιθανή, οριστική απόφαση, κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το έτος.
Τι να πει κανείς και τι να ευχηθεί;
Να χυθεί λίγο φως μέσα στα μυαλά των υπευθύνων για να μπορέσουν να αντιληφθούν λίγο καλύτερα το νόημα αυτής της ζωής; μπα ..... μάλλον δύσκολο το βλέπω κάτι τέτοιο.
Ίσως οι οικονομικές δυσκολίες που ήρθαν και όλο αυξάνουν παγκοσμίως να είναι μία αιτία που τα πράγματα θα οδηγηθούν σε καλύτερες μέρες τελικά για την ανθρωπότητα. Γιατί όπως βλέπω μόνον το οικονομκό συμφέρον μπορεί να χτυπήσει κάποιο άλλο οικονομικό συμφέρον και όχι δυστυχώς η φιλοσοφία ή η πνευματικότητα.... 
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.