Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Υγιεινή διατροφή (5)

Μαύρο εναντίον άσπρου...
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα μιλήσουμε για τα οφέλη της κατανάλωσης αναποφλοίωτων σπόρων για τον οργανισμό μας, επ’ ευκαιρία μιας πρόσφατης ιατρικής έρευνας πουυ διάβασα με το θέμα αυτό. Λέγοντας αναποφλοίωτους σπόρους, εννοώ τα δημητριακά ολικής άλεσης, το αλεύρι που βγαίνει από αυτά και τα προϊόντα του και το αναποφλοίωτο ρύζι (μπεζ, κόκκινο, μαύρο).
Δεν έχω ακόμη καταλάβει γιατί ο άνθρωπος έχει τέτοια μανία να αλλάξει τη φύση και να νοιώσει πως την δάμασε. Πρέπει να νοιώθει μέσα του πολύ μικρός και ανασφαλής για να νοιώθει τόσο μεγάλη ανάγκη να αποδείξει στον εαυτό του πως τα κατάφερε να δαμάσει τη φύση, που ενδόμυχα γνωρίζει πως κάποιος πολύ πιο …. μεγάλος από αυτόν έχει δημιουργήσει.
Συγγνώμη για την άκαιρη φιλοσοφική μου τάση, αλλά πραγματικά είναι απορίας άξιο, το γιατί πιάσαμε και ξεφλουδίσαμε και ασπρίσαμε όλους τους σπόρους που τρώγαμε κάποτε ολόκληρους και ανοίξαμε εργοστάσια και επενδύσαμε χρήματα σε αυτή τη δουλειά. Δεν έπρεπε πρώτα να κοιτάξουμε μήπως βγάζοντας τη φλούδα από αυτούς τους σπόρους χάνουμε θρεπτικά συστατικά; Ήθελε πολύ φιλοσοφία κάτι τέτοιο;
Κι όμως δεν νοιαστήκαμε γι αυτό το τόσο απλό ερώτημα και καταλήξαμε να ψάχνουμε τώρα την αιτία της ολοένα και περισσότερο εξαπλωνόμενης παχυσαρκίας στον κόσμο, του διαβήτη, και της υπερχοληστεριναιμίας. Έρευνες επί ερευνών γίνονται για τα αίτιά τους και οι φαρμακοβιομηχανίες θησαυρίζουν, βγάζοντας το ένα μετά το άλλο τα αντίστοιχα για τις παθήσεις αυτές φάρμακα, που όμως δυστυχώς όλο και κάποια παρενέργεια κάνουν στον οργανισμό μας.
Κι όμως το θέμα είναι αρκετά απλό, πιστέψτε με. Αντικαταστήστε φίλοι μου το άσπρο σας ψωμί με ψωμί σίκαλης ή σταριού ολικής άλεσης, τα μακαρόνια σας με μακαρόνια ολικής άλεσης, το ρύζι που τρώτε με αναποφλοίωτο ρύζι (μπεζ, κόκκινο ή μαύρο, ακόμη καλύτερα τον συνδυασμό τους) και αποφύγετε όσο μπορείτε τα προϊόντα που είναι φτιαγμένα από άσπρο αλεύρι και άσπρο ρύζι και θα δείτε χωρίς μεγάλη δυσκολία το βάρος σας να πέφτει, αλλά και το ζάχαρο και τη χοληστερίνη σας.
Το μυστικό βρίσκεται στις φυτικές ίνες που περιέχει ο φλοιός αυτών των σπόρων. Οι ίνες αυτές, ενώνονται με τη χοληστερίνη στο λεπτό μας έντερο και την αποβάλλουν με τα κόπρανα, μη αφήνοντάς την να απορροφηθεί από εκεί και να περάσει στο αίμα μας. Εξ αιτίας αυτών των ινών ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) αυτών των τροφών είναι μικρός (δεν ανεβάζει η απορρόφησή τους από το έντερο, δηλαδή, απότομα το ζάχαρο στο αίμα μας) και αυτό τις κάνει ιδανικές τροφές κα για τους διαβητικούς, ενώ συγχρόνως οι ίνες αυτές γίνονται αιτία να αισθάνεται κανείς πιο χορτάτος και για μεγαλύτερο διάστημα, όπως ερευνητικές εργασίες αναφέρουν, άρα τρώει πολύ λιγότερο.
Εκτός όμως από αυτά τα ….. προσόντα τους οι τροφές αυτές περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα …..αριστοκρατικά ξασπρισμένα ξαδερφάκια τους. Το αναποφλοίωτο ρύζι π.χ. σε σχέση με το άσπρο, περιέχει 349% περισσότερες ίνες, 203% περισσότερη βιταμίνη Ε, 185% περισσότερη βιταμίνη Β6 και 219% περισσότερο μαγνήσιο.
Εντυπωσιαστήκατε; Θα έπρεπε…..
Αλλάξτε φίλοι μου τις διατροφικές σας συνήθειες. Δεν φταίει η …. πίτσα που παχαίνετε, αλλά το αλεύρι με το οποίο είναι φτιαγμένη, τα υδρογονωμένα λίπη που περιέχει και τα λιπαρά της τυριά. Αν φτιάξετε την πίτσα σας με αλεύρι ολικής άλεσης, λάδι ελιάς και τυρί με χαμηλά λιπαρά θα την τρώτε και θα ευχαριστιέστε αντί να σας….. τρώει εκείνη, όπως γίνεται με τις πίτσες του εμπορίου.
Η πρόσφατη ιατρική εργασία που με έκανε να γράψω αυτό το άρθρο έγινε από γιατρούς του Χάρβαρντ, δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Archives of Internal Medicine και αναδημοσιεύθηκε στις 14Ιουνίου 2010 στο BBC News. Σε αυτή οι ερευνητές κατέληξαν πως η κατανάλωση άσπρου ρυζιού συνδέεται με την ανάπτυξη σακχ, διαβήτη. Σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 200.000 άνθρωποι, βρέθηκε πως αυτοί που κατανάλωναν 150 γρ. άσπρο ρύζι την εβδομάδα είχαν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχ. διαβήτη, σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν μία περίπου κούπα άσπρου ρυζιού την εβδομάδα. Το αναποφλοίωτο ρύζι αντίθετα φάνηκε να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Κατανάλωση 2-3 μερίδων (κούπες ) αναποφλοίωτου ρυζιού την εβδομάδα οδήγησε σε μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης διαβήτη κατά 11% σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν 1 μόνο μερίδα τον μήνα. Ενώ είδαν πως και μόνον το 1/3 της μερίδας του άσπρου ρυζιού που καταναλώνει κάποιος αν το αντικαταστήσει με αναποφλοίωτο, θα έχει 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει σακχ. Διαβήτη.
Ελπίζω να σας έκανα να σκεφθείτε λίγο και να προβληματισθείτε ως προς το τι τρώτε και γιατί.
Με αγάπη

* Μη ξεχνάτε όμως, πως το αναποφλοίωτο ρύζι θα πρέπει να το μουσκέψετε από το βράδυ σε χλιαρό νερό (έχουμε ξαναπεί το γιατί σε παλαιότερη κουβέντα μας) και μετά να το ξεπλύνετε καλά πριν το βράσετε
            Nutrition Reviews Volume 59 Issue 5, Pages 129 - 139 Published Online: 27 Apr 2009

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.