Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (16)

<><>
<> Γεια σας φίλες και φίλοι μου<>
<><>
<>
ρίγανη


Μάζεψα τη ρίγανη από τον κήπο και την κρέμασα σε ματσάκια ανάποδα, στην κουζίνα να ξεραίνεται, μακριά από τους υδρατμούς. Έκοψα και τις πρώτες ντομάτες, ενώ μελιτζάνες και αγγουράκια μαζεύω καθημερινά.
Ξεμύτισαν και τα πρώτα φασολάκια, τρυφερά-τρυφερά, δεν προλαβαίνεις να τα βάλεις στην κατσαρόλα και είναι έτοιμα, μαζί με μερικά κολοκυθάκια.
Οι κοντούλες μου, νοστιμότατες φαγώθηκαν κιόλας σχεδόν όλες. Όσες έχουν απομείνει επάνω στο δέντρο, γίνονται καφετιές και σαπίζουν γρήγορα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι φυσικό ή αρρώστια. Θα το μάθω και θα σας ενημερώσω, για του χρόνου. Η άλλη όμως αχλαδιά μου, που δεν ξέρω την ποικιλία της γιατί την βρήκα ήδη μεγάλη μέσα στο οικόπεδο όταν το αγόρασα, ακόμη δεν έχει ωριμάσει καλά τους δικούς τη καρπούς. Αυτό είναι καλό, γιατί έχει ο κήπος φρούτα για αρκετό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι.
Έφτιαξα και μία πολύ ωραία μαρμελάδα με τα μικρά μου δαμάσκηνα (αρ. φωτ.). Τώρα περιμένω να ωριμάσουν καλά και οι βανίλιες (δεξ. φωτ.), για να φτιάξω και με αυτές. Τα εγγόνια μου τις λατρεύουν αυτές τις μαρμελάδες και τους δίνω μερικά βαζάκια να έχουν στο σπίτι τους για τον χειμώνα.
Είναι πολύ απλή υπόθεση η σπιτική μαρμελάδα ξέρετε. Βάζετε στο μπλέντερ τα φρούτα σας πλυμένα, τα   πολτοποιείτε, τα βάζετε σε κατσαρόλα με ζάχαρη ακατέργαστη (θα τη βρείτε στα βιολογικά καταστήματα) σε ίση ποσότητα με τα πολτοποιημένα φρούτα (εγώ που την θέλω ελαφρώς ξινή, βάζω λιγότερη ζάχαρη -200 γρ. λιγότερη σε κάθε κιλό-) και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να δείτε να σχηματίζονται μόνον μεγάλες φουσκάλες στην επιφάνεια. Οι φουσκάλες αυτές σας δείχνουν πως η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη.
Την βάζετε με την κουτάλα που την ανακατεύατε (έχει πια αποστειρωθεί αυτή με τον βρασμό) σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνετε. Τα γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα σας και τελειώσατε.
αχλαδιά
*Η αποστείρωση των βάζων σας καλά πλυμένων και ανοιχτών, γίνεται εύκολα αν τα βάλετε σε ένα ταψί που περιέχει λίγο νερό και τα αφήσετε στον φούρνο στους 100 βαθμούς, στον αέρα για 10 λεπτά. Μην ξεχάσετε να βάλετε στο ταψί και τα καπάκια τους.
** Αν αντί για ζάχαρη τώρα, βάλετε στο μπλέντερ μαζί με τα φρούτα σας ίση ποσότητα χουρμάδες, η μαρμελάδα σας θα είναι ακόμη πιο υγιεινή, αλλά δεν θα έχει διαύγεια. Θα υπολείπεται σε εμφάνιση, γιατί αλλοιώνεται το χρώμα της. 
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες αν τις μεγαλώσετε με ένα κλικ, τα φύλλα των δέντρων μου έχουν αρκετές τρυπούλες από έντομα. Εγώ παρ όλα αυτά δεν τα ψεκάζω, παρά με λίγο διάλυμα σαπουνιού, όπως σας έχω ξαναπεί και κάποιες φορές και με λίγο χαλκό. Εφέτος ψέκασα μόνον δύο φορές με σαπούνι, καθόλου χαλκό, και κρέμασα στα λαχανικά μερικές εντομοπαγίδες με κόλλα. Η καρποφορία του κήπου είναι αρκετά καλή και εγώ δεν παιδεύομαι πολύ με ψεκάσματα. Οι καρποί από την άλλη δεν θέλουν παρά λίγο πλύσιμο με νερό για να σου χαρίσουν την καταπλητκική τους γεύση, καθώς καταναλώνονται  από όλους τους επισκέπτες αυτού του κήπου με το φλούδι τους βέβαια, για να μην χάνεται κανένα πολύτιμο συστατικό.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.