Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (5)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σε κόμικς και σενάρια επιστημονικής φαντασίας έχουν πολλές φορές αναφερθεί μέχρι τώρα μάχες μεταξύ ατόμων με μόνο όπλο τον έλεγχο των μαγνητικών τους πεδίων. Μία νέα ερευνητική εργασία όμως δείχνει πως κάτι τέτοιο δεν ανήκει αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά θα μπορούσε να είναι και πραγματικότητα!...
Ερευνητές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης πριν λίγες ημέρες (στις 21 Ιουνίου συγκεκριμένα)  ανέφεραν στο «Nature Communications» πως κάποιες μύγες των φρούτων χρησιμοποιούν μία πρωτείνη που βρίσκεται σε αφθονία και στα ανθρώπινα μάτια (στον αμφιβληστροειδή συγκεκριμένα), προκειμένου να αισθανθούν μαγνητικά πεδία γύρω τους. Αυτή η πρωτείνη επιτρέπει στις μύγες να ξεχωρίσουν τα δυνατότερα από τα λιγότερο δυνατά μαγνητικά πεδία.
Η ανακάλυψη έγινε αιτία διαμάχης μεταξύ των επιστημόνων ως προς το κατά πόσο ο άνθρωπος είναι ικανός να κάνει το ίδιο, όπως αναφέρει το ενδιαφέρον άρθρο.
Η δική μου η άποψη είναι φίλες και φίλοι πως μπορεί να έχουμε την πρωτείνη αυτή, τα γονίδια όμως τα αντίστοιχα που με τη συνεργασία τους θα επιτρέπουν σε αυτή τη πρωτείνη να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα, μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας, όπως και τόσα άλλα γονίδια που μέσα στα εκατομμύρια χρόνια της ανθρώπινης εξέλιξης έχουν απενεργοποιηθεί.
Η σημαντικότατη νέα επιστήμη η Επιγενετική, για την οποία σας έχω μιλήσει εκτενώς στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. Αρχέτυπο, αποδεικνύει όλο κα περισσότερο πως περιβαλλοντολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την λειτουργία των γονιδίων μας. Τέτοιοι παράγοντες κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους προφανώς απενεργοποίησαν πολλά γονίδια, όπως αυτό των μελών που ξαναμεγαλώνουν όταν κοπούν, για το οποίο σας είχα μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο μου και διάφορα άλλα. Και αυτές οι αλλαγές (μεταλλάξεις) διαφόρων γονιδίων είναι αυτές που οδήγησαν τον άνθρωπο  στη σημερινή μορφή του.
Το σημαντικότερο τώρα θέμα της επιστήμης, κατά την άποψή μου, είναι να βρει αν και πώς μπορεί κανείς ενεργοποιήσει και πάλι κάποια γονίδια που υπάρχουν στο DNA του αλλά είναι ανενεργή. Αυτό θα οδηγούσε σε πολλά θαύματα, πιστεύω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.