Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (7)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μία χορτοφαγική έκδοση του πολύ γνωστού και πολύ νόστιμου «γιαουρτουλού» δοκίμασα και έκανα πριν λίγες ημέρες, προσπαθώντας να φτιάξω ένα γρήγορο δείπνο για μια φίλη που είχε έρθει να με επισκεφθεί.
Μη βιαστείτε να κάνετε γκριμάτσα απογοήτευσης…. Σας βεβαιώνω πως η φίλη που παρακολουθούσε τη διαδικασία του μαγειρέματος αυτού του τόσο εύκολου φαγητού ξετρελάθηκε με τη νοστιμιά του και είπε πως θα αρχίσει να το φτιάχνει συχνά στο σπίτι της.
Το πρώτο πιάτο το έφαγα και εγώ με βουλιμία. Το δεύτερο όμως θυμήθηκα να σας το φωτογραφίσω. Δοκιμάστε το. Θα εκπλαγείτε με την νοστιμιά του.
ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Γιαουρτουλού χορτοφαγικό (4 μερίδες)
 
4 Πίτες για σουβλάκια
2 Μανιτάρια πόρτο μπέλο
2 Πράσινες πιπεριές                                              
2 Κρεμμύδια
1 Γιαούρτι (πρόβιο- κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά)
2 σκ.Σκόρδο
 4 κ.σ. Λάδι
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα καπνιστή (1 κ.σ.)
Σε γουόκ ή τηγάνι βάζετε το λάδι και γυρίζετε μέσα σε αυτό τα μανιτάρια κομμένα σε μακρόστενες φέτες πάχους ενός δακτύλου και τις πιπεριές κομμένες σε χοντρές λουρίδες, να μαραθούν λίγο (μην τα παραψήσετε, δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ). Τα πασπαλίζετε με το αλάτι, το πιπέρι και την  καπνιστή πάπρικα (αυτή είναι που του δίνει την πιο πολλή νοστιμιά και κάνει τα μανιτάρια να μοιάζουν με κρέας) τα γυρίζετε λίγο ακόμη στη φωτιά και τα βγάζετε.
Μία άλλη εκδοχή είναι να κόψετε τα λαχανικά και να τα πασπαλίσετε με το αλατοπίπερο και την πάπρικα, να προσθέσετε το λάδι, να τα ανακατέψετε καλά με τα χέρια, να τα τοποθετήσετε σε μία στρώση επάνω σε μία λαδόκολλα και να τα ψήσετε για λίγο στον αέρα στους 170 βαθμούς. Προσέξτε να μην τα παραψήσετε και στεγνώσουν όμως.
Όσο τα λαχανικά σας ψήνονται, βάζετε τα κρεμμύδια σας κομμένα σε φέτες σε ζεστό νερό με λίγο ξύδι και τα αφήνετε εκεί μέχρι να ετοιμαστούν τα λαχανικά. Στη συνέχεια τα βγάζετε και τα στύβετε  να φύγουν τα υγρά τους.
Στο κεσεδάκι με το γιαούρτι, βάζετε μέσα τα σκόρδα λιωμένα και λίγο αλάτι και τα ανακατεύετε καλά.
Τις πίτες σας τώρα, αν θέλετε τις περνάτε και αυτές για πολύ λίγο στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι, ή τις ψήνετε για λίγο επάνω από τα λαχανικά σας στον φούρνο, όταν αυτά κοντεύουν να γίνουν.
Για να φτιάξετε το γιουρτουλού σας, βάζετε στο πιάτο μία πίτα, από πάνω μίγμα από τα μανιτάρια με τις πιπεριές, λίγο μίγμα γιαουρτιού και από πάνω μερικά κρεμμύδια.
Η όλη διαδικασία εμένα (τα έψησα σε γουόκ) μου πήρε ένα τέταρτο της ώρας μόνον. Μπορείτε να το σερβίρετε και με την πίτα τυλιγμένη, σαν σουβλάκι.
Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.