Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (28)

Οι παρενέργειες κάποιων φαρμάκων όταν συνδυάζονται, αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και εμποδίζουν την εγκεφαλική λειτουργία, έδειξε μία νέα ιατρική έρευνα που έγινε σε έναν αριθμό 13.000 ατόμων άνω των 65 ετών, αναφέρει το BBC News.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αυτά  δημοσιεύθηκαν  στο Journal of the American Geriatrics Society έδειξαν πως περίπου το 20% των ατόμων που έπαιρναν συνδυασμό τέτοιων φαρμάκων πέθανε μέσα στα δύο χρόνια της μελέτης, σε σύγκριση με μόνο 7% θανάτους μεταξύ των ατόμων που δεν έπαιρναν παρόμοια φάρμακα. Στην έρευνα είχαν αποκλειστεί βέβαια άλλοι παράγοντες θανάτου.
Τα φάρμακα που μελετήθηκαν είναι πολύ γνωστά και πολυσυνταγογραφημένα, ιδίως σε άτομα μεγαλύτερα των 65 χρόνων, όπως φάρμακα για αλλεργίες, για κατάθλιψη, για καρδιακά νοσήματα, παυσίπονα, φάρμακα για την ουροδόχο κύστη και κάποια αντιπηκτικά. Όλα τα πιο πάνω έχουν μία κοινή παρενέργεια, την αντιχολινεργική τους δράση. Εμποδίζουν δηλαδή τη δράση μιας χημικής ουσίας, της ακετυλχολίνης, που είναι απαραίτητη στον εγκέφαλο για την μετάδοση σημάτων από νευρικό κύτταρο  σε νευρικό κύτταρο.  
Οι ερευνητές συνιστούν να μη θορυβηθεί βέβαια ο κόσμος και κόψει τα φάρμακά του, αλλά να συνεννοηθεί με τον γιατρό του, μετά τα νέα πολύ σοβαρά αποτελέσματα αυτή της μελέτης και να επανεκτιμήσουν μαζί την αναγκαιότητα ή μη κάποιων από τα φάρμακα που παίρνουν, συνυπολογίζοντας τους ενδεχόμενους κινδύνους και τα οφέλη τέτοιων φαρμακευτικών συνδυασμών.
Είναι σύνηθες ξέρετε να παίρνει κάποιος κάποια φάρμακα από ένα γιατρό  (π.χ. καρδιολογικά) και στην συνέχεια για κάποιο άλλο λόγο να συμβουλευτεί και άλλον γιατρό (όπως για κάποια αλλεργία, πόνο ή κατάθλιψη) και εκείνος να του προσθέσει φάρμακα που μπορεί να έχουν παρόμοιες παρενέργειες με τα φάρμακα που ήδη έπαιρνε. Οι άθροιση αυτών των παρενεργειών , όπως φάνηκε από την έρευνα που σας ανέφερα, μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα όμως για την υγεία του. Και τώρα που αυτό διαπιστώθηκε καλό είναι να υποδεικνύει κανείς στον γιατρό του να ελέγξει της πιθανές αντιχολινεργικές δράσεις που μπορεί να έχουν τα φάρμακα που του συνταγογραφεί ώστε  να αποφύγει μια τέτοια αθροιστική δράση παρενεργειών.  
Προσέξτε το ιδιαίτερα αυτό μεγαλύτερες σε ηλικία φίλες και φίλοι μου που παίρνετε συνδυασμούς φαρμάκων για προβλήματα υγείας.
Με αγάπη

Πηγή : http://www.bbc.co.uk/news/health-13880553

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.