Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Υγιειενή διατροφή (15)

Σελινόριζα         
Για ένα πολύ γνωστό μας λαχανικό θα μιλήσουμε σήμερα  φίλες και φίλοι μου. Την σελινόριζα.
Το λαχανικό αυτό είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες  (Α, Β1, Β2, Β6, C), κάλλιο, νάτριο,  ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδερο, φυλικό οξύ και απαραίτητα αμινοξέα. Ο συνδυασμός των μετάλλων που περιέχονται στη σελινόριζα βοηθάει τόσο τους μυς και τη λειτουργία τους, όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα, τα κόκαλα και τη καρδιά.  Βοηθάει επίσης την επιδιόρθωση των κυττάρων, σταθεροποιεί τις μεταβολικές διεργασίες και βοηθάει την οξυγόνωση του αίματος και των μυών.
Το λαχανικό αυτό  είναι επίσης πλούσιο σε ίνες, πράγμα που βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου και την μείωση της χοληστερίνης, ενώ επίσης σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου του αίματος και σας κρατάει χορτάτους για αρκετό διάστημα..
Μία άλλη του εκπληκτική ιδιότητα που έχει αυτό το λαχανικό, είναι ότι αλκαλοποιεί πολύ τον οργανισμό (κάνει το pH αλκαλικό), πράγμα που προστατεύει από πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Δεν είναι τυχαίο που στην αρχαιότητα τον θεωρούσαν φαρμακευτικό λαχανικό για μια ποικιλία παθήσεων, γιατί είναι ένα πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό.
*Τριμμένη σε χοντρό τρίφτη, μαζί με καρώτα και πατζάρια που τα έχετε αφήσει μία νύχτα σε νερό με μπόλικο ξύδι, γίνονται μία πολύ νόστιμη και διαφορετική σαλάτα την οποία θα περιχύσετε με λάδι και μηλόξυδο ή θα την ανακατέψετε με λίγο κεφίρ. Αν προσθέσετε και λίγους σπόρους ή ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας η σαλάτα αυτή μπορεί να γίνει ένα ελαφρύ και πολύ θρεπτικό δείπνο συνοδευόμενη με λίγο ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης. 
Στην στήλη των υγιεινών συνταγών σας έχω πριν από καιρό δώσει μία πολύ όμορφη συνταγή με σολομό και σελινόριζες. Μπορείτε να την δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.